9 načina kako da dobrim sadržajem povećate posećenost svog sajta

1481
9 načina kako da dobrim sadržajem povećate posećenost svog sajta

Krilatica „Content is king“ dobro je poznata svima u ovom poslu, ali mi kažemo „Content marketing is king“. Zašto? Content marketing ili marketing sadržajem je način da svoje (potencijalne) klijente putem ubedljivog teksta zainteresujete za proizvode ili usluge koje nudite. Tradicionalni marketing prodaje proizvod, dok marketing sadržaja prodaje emociju koja će ubediti potrošača da mu je proizvod potreban.

Kako to postići? Smislenim, interesantnim i nadasve originalnim sadržajem, koji potrošačima nudi obilje informacija na osnovu kojih će doneti odluku. Ako i vi tražite način da potencijalne lidove konvertujete u stalne i zadovoljne klijente, na pravom ste mestu.

Prelazimo na stvar i donosimo vam spisak načina kako da kreirate sadržaj koji će povećati posećenost vašeg sajta (i više od toga!):

SEO, SEO…

Postoje entuzijasti koji misle da je SEO prevaziđena, a rezultati koje ostvaruju ne govore u prilog njihovoj tvrdnji. Danas, kada na internetu postoji poplava sadržaja na sve moguće teme, SEO je dragocena pomoć da se vaš tekst ne izgubi u moru sličnih.

SEO, podjednako on-page i off-page, je značajna za privlačenje organskog saobraćaja na vaš sajt. Posvetite potrebnu pažnju odabiru ključnih reči, dužini i formatu teksta, kreirajte interlinkove, ubacite meta opise i alt tekst na slikama. Google će ceniti vaš trud i rad, a to je jedini način za uspon na njegovoj lestvici.

SEO je proces koji zahteva pažnju, rad, trud, znanje i vreme. Ukoliko ste nedovoljno informisani, kontaktirajte SEO agenciju koja će profesionalno optimizovati vaš sadržaj, koji će tada moći da iskaže pun potencijal.

Odabir ključnih reči

Ključne reči su krucijalne za dobro urađen SEO. Pisali smo o alatima za istraživanje ključnih reči. Ima ih mnogo, podjednako su dobri i besplatni i oni koji se plaćaju. Pružiće vam dragoceni uvid u broj pretraga određenih ključnih reči i znaćete kolika je konkurencija. Ako je vaš sajt u razvoju, odabirom ključnih reči koje su jake i konkurentne, nećete postići željeni efekat.

U ovom slučaju bolje je da se opredelite za dugačke ključne reči (tzv. longtail keywords) ili fraze. Unesite u Google željenu ključnu reč, a zatim joj dodajte jedno po jedno slovo abecede, kako bi videli koje su srodne reči. Google Search Suggestions može vam biti od velike pomoći prilikom ovog istraživanja.

Izabrati pravu temu je lakše nego što ste mislili

Kada birate temu za blog post, nemojte se voditi svojim ukusom i interesovanjima. Razmišljajte šta interesuje vašu publiku i na koja pitanja ona traži odgovore. Razmislite koja su najčešće postavljana pitanja o proizvodima i/ili uslugama koje nudite.

Pitanja možete istražiti na sopstvenom i konkurentskim sajtovima. Odgovori na ta pitanja se pretražuju na stotine puta. Dobar tekst sa dobrim odgovorima privući će organski sadržaj na vaš sajt i daće vam kredibilitet. Na vama je samo da obavite dobro istraživanje.

Naslovi vašeg sadržaja moraju biti primamljivi, šta više – moraju biti neodoljvi!

Naslov je jedan od najvažnijih elemenata vašeg sadržaja, jer je direktno odgovoran za privlačenje saobraćaja na sajt. Pisanje dobrog naslova, u eri koja obiluje informacijama, postalo je maltene umetnost. Mnogi kvalitetni tekstovi koji nude neprocenjivo značajne informacije ostaju nepročitani, zbog nezanimljivog naslova. Dobro razmislite pre nego objavite blog post da li je naslov koji ste odabrali takav da biste na njega i sami kliknuli.

Postoje smernice za pisanje dobrih naslova, a sve se svode na sledeće:

  • Naslov mora da se direktno odnosi na napisani sadržaj.
  • Naslov ne sme da bude predugačak.
  • Naslov mora biti dobro napisan.

Dužina i format teksta

Ne postoji magična formula za uspešnost sadržaja. Ponudite svojim čitaocima kvalitet umesto kvantiteta. Ukoliko smatrate da je potrebno da tekst ima 500 reči, a da je u njemu sve podrobno objašnjeno, to je sasvim ok. Isto važi i za dugačke tekstove. Imajte na umu da duge tekstove „razbijete“ podnaslovima, kako ne bi bili monotoni za čitanje.

Varirajte u dužinama i formatu teksta, ali učinite ih preglednim i zanimljivim, tako što ćete im dodati video zapise, slike, infografike. Tako će svaki čitalac pronaći sadržaj po svom ukusu.

Linkujte – interlinkujte

Interni linkovi su linkovi koje kreirate na stranici svog sajta, a koji vode na druge, relevantne stranice, takođe vašeg sajta. Kada kreirate sadržaj obratite pažnju na mogućnosti za građenje internih linkova. Oni nisu samo značajni za SEO, već pružaju bolje korisničko iskustvo vašim čitaocima. Na koncu, interni linkovi su jednostavan način za povećavanje saobraćaja na vašem sajtu.

Interni linkovi čine sledeće:

  • Raspoređuju snagu linkova.
  • Ističu najvažnije stranice na vašem sajtu.
  • Svojevrstna su mapa sajta – pomažu posetiocima da se kreću kroz vaš sajt.

Ne postoji optimalan broj internih linkova, ali uvreženo je mišljenje da je pet do deset sasvim dovoljno. Bitno je da budu relevantni i da ne kvare korisničko iskustvo, već da čitaocu pruže nove korisne informacije na proputovanju kroz vaš sajt.

Kreirajte zajednicu svojih čitalaca

Vaši čitaoci žele da iskažu svoje mišljenje i utiske o temama o kojima pišete. Žele da razgovaraju sa vama, kao i sa ljudima sličnih ili istih interesovanja. Zašto im to ne biste i pružili? Neka jedna sekcija vašeg sajta bude community ili forum, gde će posetioci moći da vode konverzacije i ostavljaju komentare. Potrudite se da odgovorite na sva postavljena pitanja u kratkom roku. Tako ćete izgraditi odnos pun poverenja sa svojim čitaocima, što će doneti dobre rezultate.

Uključite se u interakciju sa drugim preduzetnicima iz vaše niše

Sigurni smo da ponekad posetite sajtove koji su slični vašem, da se informišete i ispratite njihov napredak. Kad ste već tamo, zašto ne biste ostavili neki komentar? Kad kažemo komentar, mislimo na relevantne, kvalitetne i informativne komentare, ne na spamovanje i nerelevantan sadržaj. Komentarisanje tuđih objava može privući saobraćaj na vaš sajt i način je da se pročuje za vaše ime.

Analitički podaci

Google Analytics je jedan od najboljih besplatnih SEO alata, koji pruža dragoceni uvid u korisne informacije o sajtu. Njegovom upotrebom saznaćete broj poseta sajtu, izvore odakle saobraćaj dolazi i demografiju lokacije. Videćete koji se vaši postovi i stranice izdvajaju kao najčitaniji i najpopularniji.

Ove vredne informacije mogu vam pomoći u planiranju sadržaja i njegove promocije.

Postoji zaista mnogo načina kako da dobrim sadržajem privučete čitaoce na svoj sajt. Kvalitetan i jedinstven sadržaj, dobro urađen SEO, jaki naslovi i interakcija sa čitaocima samo su neki od ključnih.