Šta je optimizacija sajta i kako funkcioniše

3058
Šta je to SEO optimizacija

Šta je optimizacija sajta (SEO)

Optimizacija sajta je proces koji je fokusirana na poboljšanje vidljivosti vašeg sajta u organskim (neplaćenim) pretragama pretraživača kao što su Google, Bing, Yahoo!…

SEO je skraćenica od Search Engine Optimization.

Iako optimizacija sajta za pretraživače može biti prilično složena kada su u pitanju različiti faktori koji utiču na rangiranje, osnovni proces nije tako teško razumeti.

Pretraživači žele pružiti najbolju uslugu svojim korisnicima. To znači da pretraživači dostavljaju ne samo visoko kvalitetan sadržaj već i relevantan za posetioca koji pretražuje.

U jednoj sekundi se izvrši preko 60.000 pretraga

Stvaranjem zanimljivijeg i kvalitetnijeg sadržaja poboljšavate kvalitet svog sajta i povećavate vidljivost na pretraživačima.

Kako optimizacija sajta funkcioniše

Google rangira svaki sajt prema relevantnosti u okviru svog pretraživača, analizirajući određene podatke, i u većini slučajeva, kada ukucate u pretraživaču ono što vas zanima, najbitnije informacije su najbolje pozicionirane. Upravo iz ovih razloga je izuzetno važan sadržaj sajta.

Sadržaj koji se piše treba da bude usmeren isključivo na korisnike jer su oni najmerodavniji u ocenjivanju i proceni. Zatim, Google vrši procenu na osnovu njihove zainteresovanosti, vremena provedenog na sajtu, povezivanja sa drugim sajtovima (Backlinks), deljenja sadržaja na društvenim mrežama itd.

Postoje određeni koraci koje pretraživač mora da uradi pre nego što se sajt nađe u rezultatima pretrage.

Crawling

Prvi korak je pronalaženje stranica koje postoje na vebu. Ne postoji centralni registar svih veb stranica, tako da pretraživači moraju stalno da traže nove stranice i dodaju ih u svoju bazu (Index). Ovaj proces otkrivanja se naziva Crawling.

Da biste poboljšali crawling sajta potrebno je:

 • Prijaviti sajt ili stranicu na Google Search Console (GSC) (Pogledajte tutorijal kako da prijavite sajt na Google)
 • Linkujte stranice unutar vašeg sajta (Interlinkovanje) ili sa drugim sajtovima (Backlinkovanje) gledajući da ne kršite pravila koja su zadali pretraživači.
 • Ako od pretraživača zatražite da indeksira samo jednu stranicu neka to bude glavna, početna stranica. Početna stranica je najvažnija stranica na sajtu. Da biste podstakli kompletno indeksiranje veb sajta, potrebno je da na sajtu postoji dobar sistem za navigaciju (Meni) koji povezuje sve važne stranice. To pomaže korisnicima (i pretraživačima) da se lakše snalaze na sajtu.

Indeksiranje

Nakon što pretraživači otkriju stranicu, pokušavaju da shvate o čemu se radi na stranici. Pretraživači analiziraju tekst, slike i video koji se nalazi na stranici. Sve informacije se skladište u ogromne baze koje se nalaze na velikom broju kompjutera i taj proces se naziva indeksiranje.

Firme koje poseduju blog na sajtu imaju 434% više indeksiranih stranica samim tim imaju i veću šansu da privuku VIŠE potencijalnIH klijenata

Da biste poboljšali indeksiranje stranice potrebno je:

 • Kreirati smislene i kratke naslove
 • Naslov treba jasno da opisuje sadržaj stranice
 • Koristite više teksta nego slike i video. Pretraživači lakše mogu da razumeju tekst nego slike i video.

Rangiranje

Nakon indeksiranja, Google odlučuje da vas ubaci u rezultate pretrage i određuje vam mesto. Svaka pretraga u proseku ima od nekoliko hiljada do nekoliko miliona rezultata, tako da mesto na kojem ćete se vi naći u velikoj meri zavisi od veština i tehnika koje ste koristili prilikom optimizacije vašeg sajta. Da biste dobili što bolju poziciju u pretraživaču, neophodno je da vam sadržaj bude što relevantniji i ažuriran, da se sajt brzo učitava, da bude mobile-friendly idr.

Kada korisnik pretražuje određene pojmove u pretrazi, pretraživači pokušavaju da pronađu najrelevantniji i najkvalitetniji odgovor iz svoje baze, uzimajući u obzir lokaciju korisnika, jezik i uređaj.

Pretraživači koriste preko 200 faktora pomoću kojih određuju koji sadržaj je odgovarajuć za traženi pojam.

Pretraživači ne prihvataju plaćanje za rangiranje na organskoj pretrazi već se to vrši programski odnosno radom na SEO optimizaciji.

Kako Google-ov algoritam za pretragu radi

S obzirom na količinu informacija dostupnih na vebu, pronalaženje onoga što vam je potrebno je gotovo nemoguće bez neke pomoći u sortiranju i pronalaženju. Google-ovi algoritmi su upravo za to i zaduženi. Sortiraju i pronalaze kroz stotine milijardi veb stranica u njegovoj bazi najrelevantnije, korisne rezultate u deliću sekunde i predstavlja vam ono što ste tražili.

Postojanje video klipa na veb stranici povećava šansu za 53% da se pojavi na prvoj stranici Google-a.

Da bi vam pružili najkorisnije informacije, algoritmi pretragu vrše pomoću mnogo faktora, uljučujući i  ključne reči, relevantnost, dostupnost, stručnost izvora, lokaciju i postavke.

Navešćemo neke od najvećih promena algoritma koje su se desile od nastanka Google-ovih algoritama:

Panda

Promena u algoritmu pod nazivom Panda je nastala 23. februara 2011. godine sa zadatkom da sajtove sa lošim kvalitetom ili premalo teksta obori u rezultatima pretrage, a prednost da sajtovima sa kvalitetnim i korisnim tekstom.

Penguin

Ova promena u algoritmu je lansirana 2012. godine čiji je zadatak bio da pronalazi linkove lošeg kvaliteta kao i manipulaciju sa linkovima u cilju osvajanja boljih mesta na pretrazi. Pre ove nadogradnje, algoritam nije toliko obraćao pažnju na kvalitet backlink-ova, pa su se ponekad tekstovi sa lošijim sadržajem bolje rangirali od kvalitetnijih.

Hummingbird

Promena u algoritmu koja je nastala 26. septembra 2013. godine je jedna od najvećih promena u Google-ovom algoritmu. Ova promena algoritma je dovela do toga da rezultati pretrage budu relevantniji i da odgovore preciznije na tražene pojmove.

Pigeon

Lansiran 24. jula 2014. ova promena u algoritmu ima za cilj da pruži što preciznije rezultate na lokalnom nivou. Jedna od zamisli je bila da se pruži mogućnost lokalnim malim preduzećima da se pojave u pretrazi bez obzira na popularnost brenda.

Proces optimizacije sajta

Uspeh SEO zavisi od poštovanja pravila svih faza, tehničkog SEO, On-page SEO i Off-page SEO. Iako se akcenat uvek stavlja na kvalitet sadržaja na sajtu, za uspešan SEO potrebno je obratiti pažnju i na tehničke elemente kao i povezanost vašeg sajta sa drugim sajtovima.

Tehnički SEO

Tehnički SEO se odnosi na optimizaciju veb sajta i servera u svrhu boljeg pretraživanja od strane pretraživača (kako bi se poboljšalo organsko rangiranje)

Pretraživači daju prednost veb sajtovima u rezultatima pretrage koji imaju poboljšane određene tehničke karakteristike kao što su ssl sertifikat, jasna struktura sajta, brzo učitavanje stranica i drugo.

Glavne stavke tehničkog SEO spadaju:

 • Brzina učitavanja sajta
 • Optimizacija slika
 • Responsive sajtovi
 • Arhitektura sajta
 • org

On-page SEO

On-page SEO je optimizacija stranica na sajtu koja ima za cilj bolje rangiranje u rezultatima pretrage.

To podrazumeva primenu raznih veština na web stranama kako bi one bile maksimalno korisne za ljude, a i pretraživače.

Stavke na koje se treba obratiti pažnja priliko On-page optimizacije:

 • Kvalitetan sadržaj
 • Struktura naslova (H1, H2,H3…)
 • Meta tagovi
 • Interni linkovi i odlazeći linkovi
 • Jasna struktura URL adrese
 • Alt tagovi na slikama
 • Implementiranje ključni reči

75% SEO je off-page, a 25% je on-page

Off-page optimizacija sajta

Kako bi pretraživači pozicionirali sajtove sa kvalitetnim i relevantnim sadržajem počeli su da sagledavaju širu sliku i razmatraju veći broj faktora.

Veb sajt koji je visoko kvalitetan, tekstovi su korisni najverovatnije poseduje reference (backlink-ove) sa drugih sajtova. Takođe je verovatnoća velika da se sadržaj takvih sajtova deli na društvenim mrežama i forumima.

Sve su ti signali koje su pretraživači počeli da posmatraju i na osnovu tih signala pored dobro optimizovanih stranica počeli su da ističu takve sajtove na bolje pozicije.

Najpopularnija metoda Off-page SEO je Link Building

Link Building

Link Building metoda je najefektnija i najpopularnija metoda za rangiranje na pretraživačima. Svodi se na to da se za određeni sajt grade povratni linkovi sa drugih sajtova (Backlink-ovi) odnosno kako smo gore naveli reference.

Stvaranjem kvalitetnih i relevantnih backlink-ova jača se autoritet sajta te se kao takav bolje rangira u rezultatima pretrage na pretraživačima.

Zaključak

Uzmite u obzir da optimizacija sajta zahteva dosta vremena kako bi se obradili svi faktori na kojima ste radili. SEO optimizacija nije rešenje preko noći, potrebno je više meseci konstantnog rada kako bi se pokazali prvi rezultati. Prateći savete i uslove iz oblasti SEO, kreirajući kvalitetan i koristan sadržaj osiguravate sebi zasigurno uspeh u povećanju organskog saobraćaja.