Šta je Off site optimizacija

4645
Off page optimizacija

Off site optimizacija podrazumeva sve aktivnosti koje možete preduzeti van sopstvenog website-a kako bi se on bolje pozicionirao na rezultatima pretrage. Off-page optimizacija je složen i neretko dug proces, ali uz odgovarajuće strategije možete dobiti odlične rezultate koji će poboljšati rangiranje Vašeg sajta i povećati obim Vašeg poslovanja.

Off-page optimizacijom dobijate višestruke benefite. Što je više linkova sa drugih sajtova koji vode ka Vašem sajtu, Google će to prepoznati kao signal da je Vaš sajt relevantan i da poseduje autoritet za datu temu. Trud uložen u SEO optimizaciju će se isplatiti povećanjem autoriteta Vašeg domena i većim brojem prirodnih poseta.

Sadržaj

Zašto on-page seo, tehnički seo i off-page seo moraju da sarađuju međusobno?

Jedan od osnovnih postulata dobro urađene SEO optimizacije jeste da on-page, off-page i tehnički SEO moraju imati zadovoljavajuću međusobnu saradnju. Ni on-page, ni off-page optimizacija zasebno neće dati jednako dobre rezultate, kao kada se rade kombinovano.

On-page optimizacija se odnosi na faktore koje sami kreirate na svom website-u, a to su jasno definisane ključne reči, naslovi, podnaslovi, čitljivost teksta i dobro korisničko iskustvo. Pre nego krenete sa off-page optimizacijom, želite da Google vaš sadržaj prepoznaje kao kvalitetan i relevantan. U suprotnom, off-page optimizacija neće imati smisla. Linkovi smislenog sadržaja koji sa relevantnih stranica vode ka vašem website-u, potvrđuju njegovu verodostojnost, te ih stoga pretraživač bolje rangira. Tehnički SEO odnosi se na, kao što mu ime predlaže, na tehničke aspekte funkcionisanja Vašeg sajta i u kombinaciji sa on/off-page optimizacijom doprinosi rangiranju kom težite.

Off-page alati

Građenje linkova i osnaživanje autoriteta domena mogu biti izazov, ali u najteži deo procesa spada i identifikovanje sajtova s kojima želite da se povežete beklinkovanjem. Srećom, postoje alati koji mogu pomoći u pronalasku ciljanih linkova i učiniti off-page SEO mnogo uspešnijm.

Ahrefs

Ahrefs je jedan od najkorišćenijih SEO alata. Koristi se za pripremu revizorskih izveštaja, beklink analizu, URL rangiranja, analizu konkurenata, ključnih reči i još mnogo toga. Ahrefs koristi različite SEO metrike kako bi analizirao i pružio kvantitativne rezultate za svaki analizirani sajt. Ahrefs vrši kompletnu analizu sajta, pružajući korisniku detaljnu sliku na osnovu koje se može izvesti strategija šta treba da se preduzme kako bi se povećala vidljivost sajta i rangiranje u svim vrstama pretrage.

Moz

Moz nudi odlične SEO alate koji služe za istraživanje i proveru autoriteta domena sajta, ključnih reči, izgradnju linkova, analizu svih faktora koji utiču na vidljivost sajta na pretraživačima. MozBar kao ekstenziju možete instalirati na pretraživač. Mozove metrike su veoma pouzdane i koriste ih brojni drugi slični alati.

SEMrush

SEMrush je jedna od najefikasnijih SEO alatki kada je u pitanju istraživanje ključnih reči. Nezamenljiv je u internet marketingu i kao takav je prepoznat od strane mnogih velikih kompanija, kao što su Forbes, Philips, Hyaat i mnogi drugi. SEMrush ima ogromnu bazu podataka, od preko 46 miliona domena i 120 miliona ključnih reči. Pored ključnih reči, on prati organske pozicije domena, URL odredišta na Google SERP (stranice sa rezultatima pretraživača), kopije AdWords oglasa i njihovih pozicija, CPC oglase, analizu konkurencije i još mnogo toga. Esencijalan je za kontent marketing.

Zbog čega je važan autoritet domena

Autoritet domena predstavlja metriku koja procenjuje sposobnost sajta da se rangira na stranicama rezultata pretrage. Autoritet domena prikazuje se na skali od 1 do 100, i što je veći, veća je verovatnoća za bolje rangiranje. Linkovi koji dolaze sa sajta sa visokim autoritetom domena vredniji su od linkova sa sajtova sa malim ili nepostojećim autoritetom.

Dofollow vs Nofollow linkovi

Kada pričamo o beklinkovima postoje dve vrste: dofollow i nofollow beklinkovi. Dofollow linkovi su oni ka kojima uvek treba stremiti, jer omogućavaju da se autoritet domena sajta na kom je postavljen link “prelije” na Vaš sajt i time ga “ojača”.

Sa druge strane, nofollow linkovi u sebi sadrže rel=“nofollow“ HTML tag koji onemogućava pomenuto “prelivanje” sa tuđeg na Vaš sajt. Dakle, nofollow linkovi imaju znatno manju SEO vrednost, a najčešće su prisutni na forumima i blog komentarima.

Da li je neki link dofollow ili nofollow možete proveriti u HTML kodu same stranice ili preko ekstenzija za pretraživače kao što je NoFollow koje vam automatski obeleže sve linkove na stranici koje su nofollow.

Link building tehnike

Tehnike građenja linkova zahtevaju snalažljivost i kreativnost. Ne postoji univerzalni recept kako napraviti dobar link, koji će pomoći u boljem rangiranju sajta. Ipak, postoje smernice kojih se treba držati. Kontakt sa drugim sajtovima, koji imaju relevantan sadržaj i međusobno linkovanje, mogu biti od velikog značaja, baš kao i dodavanje sajta u web direktorijume. Prilikom linkovanja treba izbegavati spamovanje, a linkove staviti u kontekst koji izgleda umereno i nenametljivo. Isto pravilo važi i za komentare. Svi linkovi nemaju istu vrednost, ali kako Google ceni raznovrsnost, bitno je ne forsirati jednu tehniku, već ih umereno primenjivati sve. Ako imate veliki broj linkova koji dolaze sa sumnjivih ili nekvalitetnih sajtova, postoji čak i mogućnost da vas Google penalizuje.

Guest posting

Guest posting je metoda građenja linkova u off-page SEO optimizaciji. Vi pišete članak za određenu web stranicu čiji je sadržaj relevantan vašem, a zauzvrat dobijate link koji vodi ka vašem sajtu ili blogu. Obe strane su na dobitku – vi dobijate link sa sajta, dok vlasnik dobija sadržaj za svoj sajt.

Bitno je da odaberete kvalitetan blog/sajt iz vaše niše, koji ima dovoljan broj pratilaca i komentara i deljenja na postovima. Blogove za guest posting možete naći jednostavno, tako što ćete u Google ukucati sledeće:

  • ključna reč + pišite za nas

Kada pronađete odgovarajuće blogove, kontaktirajte vlasnike i izložite im svoju ideju. Držite se smernica za guest posting kako bi vaš članak bio prihvaćen.

Broken link building

Kao taktika građenja linkova, broken link building je efikasna, skalabilna i sadržajno orijentisana strategija izgradnje linkova. Broken link building se zasniva na građenju linkova putem pronalaženja neispravnih linkova, rekreiranju neispravnog sadržaja i zameni neispravnog linka vašim ispravnim linkom.

Broken link nastaje kad programeri obrišu linkovanu stranicu, stave pogrešan URL u tekstualni link ili promene URL adresu bez ispravnog ažuriranja URL-a. Drugim rečima, kad pretraživač (spiders, crawlers) pretražuje vaš sajt i klikne na link, biće preusmeren na stranicu 404 error.

Infografici

Infografici su grafička vizuelna prezentacija informacija, podataka ili znanja, a namenjeni su za brzo i jasno predstavljanje informacija. Mnogo su atraktivniji nego tekstovi, jer kombinuju slike, boje i sadržaj. Privlače pažnju, postižu više deljenja nego tekstualni sadržaji, poboljšavaju SEO i postižu veći angažman korisnika.

Infografike je lako dodati na sajt, a ukoliko su privlačnog dizajna korisnici će ih deliti dalje i time vam obezbediti pozamašan priliv linkova. Infografike možete promovisati na društvenim mrežama ili ponuditi sajtovima/blogovima iz vaše niše. Jedan infografik može biti deljen bezbroj puta, bez opasnosti da ćete biti sankcionisani od strane Google-a, kao što bi bio slučaj sa copy/paste tekstualnim sadržajem.

Direktorijumi

Građenje linkova putem direktorijuma je važna off page SEO tehnika, a predstavlja slanje linkova sa klijentovog sajta (URL) u različite web direktorijume, kako bi kreirali povratne veze (beklinkove). Direktorijumi su sajtovi koji korisnicima pružaju usluge u vidu velikog broja URL adresa. Klasifikovani su po relevantnim kategorijama i izuzetno laki za korišćenje. Postoje dobri i loši direktorijumi. Dobri direktorijumi su visoko rangirani i na njima nema loših linkova, jer svaki podnešeni zahtev za linkovanje pregledaju ljudi. Loši direktorijumi su često na Google crnoj listi i nisu dobro rangirani, a linkovi se objavlju automatski, stoga su često i spamerski i sumnjivog sadržaja. Samo linkovi na dobrim direktorijumima doprinose optimizaciji sajta.

Forumi

Još jedan način izgradnje beklinkova jesu linkovi na forumima. Ovi linkovi mogu povećati saobraćaj na vašem sajtu, kada korisnici foruma kliknu na vaš postavljeni link, a doprinose građenju vaše reputacije kod pretraživača. Na odabranom forumu potrebno je naći (ili pokrenuti) relevatnu temu za ostavljanje linka. Pri korišćenju foruma potrebno je biti izuzetno obazriv, jer ćete u suprotnom biti prepoznati kao spamer, a vaše članstvo na forumu će biti suspendovano.

Komentari

Komentari na drugim blogovima su način da povećate broj povratnih linkova. Moraju biti relevantni temi bloga, kako ne bi bili uklonjeni, a vi sankcionisani od strane Google-a. Komentari na blogovima nemaju veliki uticaj na saobraćaj na vašem sajtu, a moraju biti visokokvalitetni i bogati ključnim rečima.

Socijalne mreže u službi SEO

Sa sigurnošću se može zaključiti da je građenje raznovrsnih i jakih linkova ključ dobre off page optimizacije. No, ekspanzija društvenih mreža i digitalni marketing otvorili su prostor i za SEO. Iako postoji mnoštvo oprečnih mišljenja o linkovima sa socijalnih mreža u službi rangiranja sajtova, istina je verovatno negde između. Socijalne mreže mogu doprineti off-page optimizaciji, ali ih ne treba posmatrati kao esencijalni alat za postizanje web prisutnosti. Za to služi dobar i kvalitetan sadržaj.

Obratite pažnju da marketinške kampanje na socijalnim mrežama ne budu manipulativne, jer će biti negativno ocenjene od strane korisnika. Google razlikuje spamerske linkove od relevantnih, koji mogu biti plus vašem rangiranju.

Zaključak

Za uspešnu off page SEO optimizaciju potrebno je koristiti kombinaciju svih dostupnih alata i tehnika, jer svaki od njih doprinosi boljem rangiranju na pretraživačima, a samim tim i boljem poslovanju i popularizovanju brenda. Uz detaljnu analizu i pažljivo osmišljenu taktiku linkovanja moguće je doći do vrhunskih rezultata koji će vaš sajt trajno pozicionirati na samom vrhu organske pretrage.