Šta je tehnički SEO – 13 krucijalnih stavki za bolje rangiranje

2781
Šta je tehnički SEO

Dve najpoznatije podele SEO:

Postoji i treća podela manje poznata, a zove se Tehnički SEO. Mnogi ga mešaju sa On-page ili stavljaju u isti koš ali daleko je složenija i obuhvata mnogo više. Reklo bi se da je ovaj deo jedan od najbitnijih delova za kvalitetan SEO.

Sadržaj

Šta je Tehnički SEO

Tehnički SEO je proces optimizacije sajta koji pokriva potrebe pretraživača za što lakšim i bržim iščitavanjem vašeg sajta (Crawling). To je proces koji zahteva konstantan rad jer pretraživači iz dana u dan postaju sve sofisticiraniji i bolji te se mi njima moramo prilagođavati i pratiti trendove koje nam nameću.

Tehnički SEO je fundamentalan proces SEO optimizacije koji omogućava da vaš sadržaj bude predstavljen na najbolji način i da zablistate na Google pretrazi bez bilo kakvih smetnji.

Brzina učitavanja sajta

Čak i gigant poput Amazon-a je otkrio da za svakih 100 ms kašnjenja učitavanja stranice dovodi do smanjenja prodaje za 1%. Brian Dean je izjavio da je brzina učitavanja stranice – vreme potrebno za potpuno prikazivanje sadržaja na stranici – uključeno u prvih deset faktora SEO rangiranja. On je to opisao u svojoj studiji slučaja koja se sastoji od analize više od milion Google-ovih rezultata pretraživanja.

Mi smo izbacili članak kako da ubrzate učitavanje sajta s toga ako mislite da bi mogli da poraditet na brzini učitavanja, detaljno je opisano šta treba da radite i instalirate i koje opcije da aktivirate.

Čist i pregledan dizajn

Ograničite komponente na vašem veb sajtu i učinite dizajn sajta minimalističkim. Bilo koji dodatni elementi dodataka, vidžeta, kodova za praćenje – potrebno je dodatno vreme za učitavanje.

Što više elemenata na stranici treba da se učita, to će korisnici duže čekati, a bolje da ih ne terate da čekaju duže od 3 sekunde.

Postići zdravu ravnotežu između minimalne količine potrebnih elemenata i kompletnog dizajna stranice, sigurno će smanjiti vreme učitavanja.

Optimizujte slike

Učinite svoje slike oštrim tako što ćete ispravno prilagoditi njihove veličine. Međutim, ograničite veličinu na neophodni minimum zato što su velike slike veoma „teške“ i mogu poremetiti vreme učitavanja.

Koristite po mogućstvu formate novijih generacija jer su duplo „lakše“.

Ograničite redirekcije

Višestruko preusmeravanje negativno utiče i na brzinu učitavanja stranice. Što je više preusmeravanja instalirano na jednoj stranici, to će korisnik duže čekati. Zbog toga uvek treba da pokušate da smanjite broj preusmeravanja i budete sigurni da imate samo jedno preusmeravanje na stranici.

U slučaju 404 stranice, kada postoji problem sa „stranica nije pronađena“ koja se ne može izbeći, dizajnirajte 404 stranicu na jednostavan i duhovit način kako bi barem zabavili svoje posetioce i uputili ih natrag na početnu stranicu ili bilo koji drugi važan i popularan deo vaše veb stranice.

Nikada nemojte dozvoliti korisniku da dodje na standardnu 404 stranicu jer će ga odmah naterati da ode sa vašeg sajta.

Stranice sa greškama možete pronaći u Google Search Console. Idite na “Crawl”, a zatim “Crawl errors” da biste pronašli izveštaj “URL grešaka”.

Keširanje browser-a

Keširanje browser-a počinje automatski skladištiti resurse veb sajta (na lokalnom računaru) kada prvi put posetite veb stranicu. To je zato što se vaš browser “seća” prve verzije veb stranice , a zatim je u mogućnosti da je učita mnogo brže kada napustite određenu stranicu i vratite se na nju ponovo. Ovo značajno poboljšava brzinu učitavanja stranica za povratnike.

Mobile Friendly sajtovi

Pregled sajta preko mobilnog je druga stavka po važnosti posle brzine učitavanja.

U april 2015. godine kada je Google objavio verziju algoritma koji mnogi stručnjaci nazivaju „Mobilegeddon“. Mobilegeddon, izveden iz Armagedon, imao je ogroman uticaj na način na koji Google rangira veb stranice u rezultatima pretraživanja.

Od tog dana, prilagoljivost sajtova mobilnim telefonima (responsiv prikaz), igrao je ključni faktor za prikaz veb sajta u mobilnoj pretrazi, posebno za lokalne rezultate.

Dakle, ako još ne znate da li je vaš sajt prilagođen za mobilne uređaje ili ne, odmah ga testirajte pomoću Google-ovog alata za testiranje i pogledajte koliko morate da optimizujete.

Arhitektura sajta

Sledeća super važna stvar tehničkog SEO je arhitektura sajta. Pod arhitekturu sajta spada dizajniranje vašeg sajta tako da pretraživači pronađu i indeksiraju vaš najbolji i najrelevantniji sadržaj.

Olakšajte posetiocima da brzo i jednostavno pronađu ono što im je potrebno.

Https

Arhitektura sajta počinje sa sigurnošću vašeg sajta za posetioce.

Google je 6. avgusta 2014. objavio da je HTTPS uključen u listu faktora rangiranja. I to je retkost jer je većina Google-ovih faktora rangiranja obično čuvana u tajnosti.

Imati veb stranicu na HTTPS-u: // će pozitivno uticati na rangiranje. Iako je to mali uticaj u odnosu na ostale faktore bolje je ispratiti sve moguće faktore na koje možete da utičete i tako povećate šansu da se bolje rangirate.

Breadcrumbs

Breadcrumbs je vrsta navigacije koja prikazuje hijerarhiju veb-lokacije i trenutnu lokaciju korisnika na sajtu.

Ovo je vrsta navigacije koja uvećava orijentacionu svest posetioca.

Breadcrumbs takođe smanjuje broj akcija koje korisnik mora da preduzme da bi se vratio na početnu stranicu, na drugu stranicu ili na viši nivo.

URL struktura

Arhitektura sajta zahteva da dostavite jednostavnu, jasnu URL strukturu. URL je čitljiv tekst koji služi za zamenu IP adresa – brojeva koje računari koriste za indetifikaciju određenih delova. URL-ovi opisuju stranicu i za korisnike i za pretraživače. Ako ih dobro optimizujete za SEO, oni će takođe delovati kao faktor rangiranja.

URL struktura treba biti opisna i što je moguće kraća. U idealnom slučaju, korisnik treba da bude u stanju da razume šta je uključeno u određeni link pre nego što klikne na njega, samo proveravajući URL.

Mreža stranica – unutrašnje linkovanje

Mreža stranica uspostavlja i definiše hijerarhiju na vašem veb sajtu.

Unutrašnje linkovanje poboljšava vidljivost vaših starijih članaka koji su aktuelni u vezi sa novim objavljenim.

Trebalo bi da kategorizujete sadržaj veb sajta i da uvek povezujete stranice u okviru jedne kategorije. To će osigurati da korisnik može istražiti i saznati više o svakom aspektu određene teme na različitim stranicama. Kao rezultat stariji članci neće biti zaboravljeni, jer će svaka nova objava podsetiti korisnike na njih. Struktura sajta treba manje ili više da podseća na piramidu.

Kombinovanjem više relevantnih stranica jedni sa drugima povećava se frekvencija poseta Google-ovih robota, a to pozitivno utiče na rangiranje.

Strukturalno markiranje

Google može da indetifikuje tip vašeg sajta pregledavajući sadržaj i optimizaciju na stranici, ali strukturalno markiranje može detaljnije da predstavi delove vašeg sajta i mnogo pomogne Google-u u razumevanju vašeg sajta.

Šta je zapravo strukturalno markiranje?

Ako kucate u pretraživač „Kolač sa višnjama“ videćete rezultate pretrage zajedno sa strukturalnim markerima. Markeri pružaju informacije kao što su ocena, zvezdice, vreme spremanja (1 sat na slici), slika…

Najbolji deo ovoga je što izuzetno lako možete i vi da dodate na svoj wordpress sajt strukturalne markere. Potrebno je instalirati dodatak WP SEO Structured Data Schema

Duplirani sadržaj

Tehnički SEO se takođe odnosi na greške na veb sajtu i kako ih izbeći. Duplirani sadržaj je ozbiljan tehnički SEO problem koji može izazvati mnogo problema.

Prvi update Panda algoritma u 2011. godini. je tražio sadržaj lošeg kvaliteta i probleme sa dupliranjem sadržaja. Google neprestano kontroliše kvalitet sadržaja na vebu i ne okleva da kazni veb-sajtove koji koriste tuđe tekstove ili dupliraju sopstvene.

Preko Google search console možete proveriti da li imate duplirani sadržaj na sajtu i odmah reagovati.

Ako otkrijete duplikat sadržaj ili uklonite odmah ili izmenite sadržaj. Bolje je uložiti malo više vremena nego uzgubiti stranicu u potpunosti u pretrazi.

Drugo rešenje rešavanja problema dupliranog sadržaja je dodati Canonical URL.

Canonical URL je link original teksta. Na taj način dajete Google-u do znanja koji je tekst prvi i pravi.