Kako ubrzati WordPress sajt

2573

Brzina učitavanja sajta je postala jedan od najbitnijih faktora za rangiranje na pretraživačima. Iako imate odličan tekst koji može da koristi vašim posetiocima, ukoliko moraju da čekaju dugo da se učita stranica sigurno će napustiti vaš sajt i potražiti na drugom mestu informaciju. Ovo je neizbežan deo ako se bavite sa SEO ili pak želite da probijete tekst na bolju poziciju na pretraživaču onda bolje ispratite ovaj tekst do kraja.

Ukoliko želite da poboljšate i da se istaknete u pretragama pročitajte tekst o Tehničkom SEO i saznajte gde bi sve mogli da unapredite vaš sajt.

Najbitnija stavka kod uspešne optimizacije i ostvarivanja brzine od 2-3 sekunde su način na koji je tema koju ste izabrali kodirana. Ukoliko je loše kodirana i kodovi nisu optimizovani nećete baš moći postići željene rezultate. Uspećete da smanjite donekle ali ne i do one preporučene od 2 do 3 sekunde.

Tema koju vam preporučujemo za izradu profesionalnih sajtova i ostvarivanju brzine i do 1 sekunde je Enfold Tema. Definitivno najbolje opremljena tema bez potrebe da instalirate i jedan plugin kako biste dobili izgled i funkcije koje želite. Poseduje mnogo sopstvenih elemenata za izradu profesionalnog izgleda sajta. Unapredili su i mogućnost optimizacije sopstvenih kodova i zbog toga možete da ostvarite brzinu i do 1-1.5 sekundi. 

Druga stavka je hosting. Većina hosting provajdera da ne kažem skoro svi nude share-ovane hosting naloge. To znači da jedan server koristi vas mnogo pa samim tim imate ograničene resurse odnosno upite ka bazi. Za početničke sajtove ili prezentacijske sajtove koji ne prelaze dnevni saobraćaj od 1000-2000 poseta ovakvi hostinzi su i više nego dobri. Ali opet obratite pažnju prilikom odabira hosting provajdera.

Posetite našu listu hosting provajdera u Srbiji. Kliknite ovde da pogledate listu

Pogledajte svaku analizu koju smo snimili. Detaljno smo analizirali top hosting provajdere u Srbiji te će vam tako biti mnogo lakše da se odlučite koji vam je najbolji.

Optimizacija baze

Ovaj korak ma koliko vam komplikovano izgleda je ujedno i NAJBITNIJI. Prilikom kreiranja wordpress sajta u bazi se kreiraju tabele koje služe da se skladište podaci koje unosite na sajt. Svaka tabela ima svoju šifru za jezik. Takođe prilikom instaliranja dodatka kreiraju se tabele za taj dodatak sa opet da li istom ili različitom šifrom za jezik. Ukoliko su šifre jezika različite kompjuter mora da se prebacuje sa jednog jezika na drugi i to znatno usporava proces upita ka bazi. Potrebno je sve tabele u bazi prebaciti u isti jezik. Sajt će vam nakon ovoga poleteti…BUKVALNO.

Pratite video koji smo kreirali kako bi mogli sa lakoćom da izvedete ovaj poduhvat. Najpre je potrebno da se ulogujete u vaš Cpanel i idete na opciju Phpmyadmin

WordPress dodaci

WordPress dodaci koji su vam potrebni za optimizaciju brzine stranice:

Hummingbird

Hummingbird je dodatak od WPMU DEV firme. On služi za keširanje fajlova sajta. Izuzetno i lako se koristi i nije potrebno nikakvo programersko iskustvo da bi se aktivirale pravilno njegove funkcije. Takođe poseduje opciju za uklanjanje Query strings koji onemogućavaju browserima da keširaju određene fajlove što može usporiti učitavanje sajta.

Poseduje i opciju Asset Optimization sa kojom možete dodatno da kompresujete fajlove, ali ne preporučujemo da to radite ukoliko ipak nemate nekog programerskog iskustva jer zna da poremeti izgled stranice. Tu funkciju možete da zaobiđete slobodno.

Od funkcija aktivirajte Caching Page i Caching Browser. Kod caching browser ukoliko ne menjate sadržaje starih stranica često namestite Expire Time na 2 meseca.

Gzip Compression aktivirajte ukoliko niste preko hostinga.

Advanced Tools aktivirajte opciju Remove query strings i Remove Emoji

WP Smush

WP Smush je takođe dodatak od WPMU DEV firme. On služi da dodatno kompresuje slike.

Kada ga aktivirate u besplatnoj verziji možete 50 slika u jednoj turi da kompresujte. Kada obradi 50 slika daje vam opciju narednih 50 slika da kompresujete i tako dok ne kompresujete kompletno celu biblioteku. Prozor WP Smush-a mora biti otvoren sve vreme dok radi.

Kada instalirate WP Smush on vam daje opciju da automatski kompresuje sve slike koje ubacite posle.

Bitna napomena pre postavljanja slika na sajt potrebno ih je obraditi za web. To znači da ukoliko koristite ili posedujete Photoshop slike sačuvajte pod opcijom Export > Save for Web ili CTRL + ALT + SHIFT + S odaberete da li vam treba png ili jpeg i stavite quality na 50 – 60.

Ako nemate Photoshop možete slike kompresovati i online https://compressjpeg.com/

I naravno dimenzije slike neka budu optimalne za ono što vam treba. Ako je to baner onda neka širina bude 1600px – 1920px, a ako je negde u textu onda širina 500px – 1200px

Webp Express

Kada proveravate brzinu sajta preko Google page speed alata izlazi vam opcija da se predlaže da počnete da koristite neke od novijih generacija formata slika, a to su JPEG 2000WebpJPEG XR. To su zaista dobri formati i upola manje su teški nego običan jpeg ili png.

Problem kod ovih formata je taj da ga ne učitavaju svi browseri. Npr Webp učitavaju samo Chrome i Opera i to novije verzije. Ostali su razbacani po verzijama i browserima i jednostavno ne možemo da ispratimo koji je najbolji za korišćenje. Na scenu stupa više nego odličan dodatak koji je rešio problem naše nedoumice i dodatak velikom brzinom dobija na popularnosti.

Webp Express dodatak ima opciju da aktivira na browserima koji podržavaju Webp format slika, a kod onih koji ne podržavaju prikazuje original sliku odnosno Jpeg ili Png.

Funkcioniše na principu konvertovanja Jpeg ili Png u Webp format kroz open source kod. Ne brinite, dovoljno je samo da instalirate plugin koji umetne kod na vaš sajt i sam obavlja konverziju. Potrebno je samo u Settings-ima da podesiti parametre i da sačuvate podešavanja koja ste aktivirali.

Ukoliko ne možete ni jednu od opcija koja vam je ponudjena iz podešavanja da aktivirate, kontaktirajte hosting provajdera, tehničku podršku i zamolite ih da vam aktiviraju Imagick skriptu i onda ćete moći da aktivirate jednu od opcija koja vam je dovoljna za konvertovanje.

Scripts to footer

Da bi vam stranica brže učitala text i slike odnosno ono što je najbitnije za prvi prikaz potrebno je instalirati dodatak koji sav Java script gurne u footer i time omogući brže renderovanje potrebnog sadržaja. Primetili ste opciju kada odete na Google Page Speed Insights da vam izađe opcija „Uklonite skripte koje ometaju renderovanje sadržaja“. To je upravo taj deo gde JS skripte ometaju prikazivanje sadržaja dok se one ne učitaju, a one nam nisu toliko bitne za taj sam početak. One se mogu učitati i nakon par sekundi, nama je bitno da se u prve 2 sekunde prikaže naslov, text i slike. JS je u suštini zadužen za dinamiku na sajtu pa zbog toga nema toliko dodira sa tekstom.

Dodatak zaslužan za taj deo je Scripts to footer.

Dovoljno je samo da ga instalirate i aktivirate. Ako ne želite da vam ova skripta bude aktivna na određenim delovima stranica onda uđete u podešavanja i isključite tamo gde vam ne treba ova opcija.

Aktiviranjem ove opcije proverite svaku stranicu da li funkcioniše. Posebno ako optimizujete web shop čekirajte kupovinu da li funkcioniše sve.

Nekorišćeni CSS

Nekorišćeni CSS je naprednija opcija i ukoliko niste sigurni šta radite slobodno preskočite ovu opciju.

Kada programeri kodiraju neku temu oni u style.css ubace sav kod za sve elemente koji se nalaze u temi. Vi faktički kada kreirate sajt vi koristite samo oko 3% – 10% tog css-a.

Da bi vam se učitala stranica, browser mora da učitao ceo style.css i samo iskoristi ono što mu treba. Tu gubimo od 0.5 sekundi do čak 1 sekunde.

Pre nego što pristupite izvlačenju korišćenog CSS-a potrebno je napraviti backup originalnog CSS-a sa vaše teme.

Na sajtu https://purifycss.online/ možete da izvučete samo onaj CSS koji se koristi na sajtu.

Unesite sve stranice koje imate na sajtu i pritisnite dugme „Clean up CSS„. Izvučeni CSS kod  kopirajte  i zamenite umesto vašeg original CSS-a koji koristi tema i sačuvajte fajl. U istom folderu gde vam se nalazi taj CSS koji koristi tema držite i backup original CSS-a.

Obrišite cache memoriju na sajtu i browsera.

Proverite sve stranice da li sve funkcioniše kako treba.

Ukoliko budete vršili neke modifikacije na sajtu dodavali neke elemente, prepravljali izgled stranice uvek vratite original CSS pa kada završite ponovite sve opet ispočetka.