Analiza ključnih reči – još jedan korak do uspešnog rangiranja

2483
Analiza ključnih reči

Analiza ključnih reči zahteva totalnu predanost, osećaj za marketing, za dobar i pametan odabir onih adekvatnih ključnih reči koje će baš vaš sajt, vaš brend vinuti u zvezde. Ključne reči su srž svake seo optimizacije, osnova bez koje pretraživači ne bi mogli da postoje. Sam pojam je nastao kao potreba da se predvidi sve ono što korisnici ukucavaju u pretraživače kako bi došli do određenih rezultata koji ih zanimaju.

Možete samo zamisliti koji broj ljudi svakodnevno ukucava određenu ključnu reč u Guglov pretraživač ne bi li došao do usluge koja mu je potrebna ili do proizvoda koji želi da kupi, ili pak saveta koji mu je od izuzetne važnosti u datom trenutku.

Alatke za analizu ključnih reči su nastale kao potreba da se predvidi ili nasluti sve ono do čega ne biste mogli da dođete svakodnevnom pretragom u Guglovom pretraživaču.

Kako ste ustanovili tematiku sajta, vreme je da se postavite u mesto korisnika i da zamislite šta bi on sve ukucao u Guglov pretraživač kako bi došao do određenih usluga ili proizvoda. Kako ste to obavili, vreme je za malu igru. Ispišite sve ključne reči koje vam padnu na pamet i istražite ih. Svi sajtovi koji će se naći na prvoj i drugoj strani Guglove pretrage su vaši potencijalni konkurenti.

Vreme je da odete korak dalje i da posetite sve te sajtove. Preko različitih besplatnih pretraživača sajtova, istražite ključne reči za koje se oni bore i pripremite se za mukotrpni rad. Na vaš spisak ćete dodati one potencijalne ključne reči koje se ne poklapaju sa već navedenim.

Kako ste to završili, vreme je da se istraži svaka od ključnih reči sa liste. Svaku ključnu reč ponaosob istražite i saznajte sledeće stvari:

 • koja je njena težina?
 • koliki je potencijalni saobraćaj koji ona donosi na mesečnom nivou?
 • koji je njen volumen na određenoj teritoriji, a koji je globalno?
 • koje su sve njene varijacije (nekad ćete u varijaciji pronaći pametniji izbor, posebno ako pravite nov sajt i ako je konkurencija velika)
 • koji su svi njeni mogući sinonimi?
 • da li je njeno pretraživanje u porastu ili u padu?

Alatke za pretragu ključnih reči

Koliko para, toliko muzike!

Internet poseduje niz usluga koje su besplatne, a isto tako i bezbroj njih koje se plaćaju. Takav je slučaj i sa pretraživačima ključnih reči. Ukoliko želite da minimalno uložite u ovaj deo seo optimizacije, koristićete one besplatne, a ako želite da investirate dobro i pametno, upotrebićete alatke koje će vam znatno olakšati samu pretragu

Kao što već pretpostavljate, ovde ćemo se baviti samo onim besplatnim sajtovima. Evo i liste nekih korisnih i kvalitetnih.

analiza ključnih reči

Verovatno ste već malo upoznati sa ovom alatkom. Google Trends prikazuje način na koji se pretraživanje ključnih reči menja. Za datu ključnu reč, moći ćete da vidite njenu popularnost proteklih 12 meseci. Koristeći ovu alatku možete videti u kom periodu godine je pretraga određene ključne reči porasla, odnosno pala. Pored toga možete da vidite njen rast i pad proteklih par godina, par meseci, par nedelja, par dana ili čak par sati.

Dakle, ovaj sajt može dosta pomoći oko pisanja sadržaja, čak i blogova. Pratite kretanje ključne reči i koristite one čija je pretraga u porastu u određenom delu godine.

Keyword shitter

 width=

Ova alatka vam može poslužiti kao dobra alternativa za varijacije ključnih reči. Ona će vam dati bezbroj predloga za određenu reč.

Stoga je malo neuopotrebljiva jer ne pokazuje volumen, težinu ili količinu pretrage u određenim periodima godine, ali poseduje 2 zanimljiva filtera:

 • pozitivni – koji prikazuje prikazuje sve varijacije ključne reči sa rečju koju ste uneli u ovaj filter
 • negativni – koji prikazuje sve varijacije ključne reči bez reči koju ste uneli u ovaj filter

AdWord & SEO Keyword Permutation Generator

 width=

Ova alatka kombinuje sve unete ključne reči koje su unete u svako polje.

Ovo može biti prilično korisno za ljude koji se bave lokalnim biznisom i imaju poteškoća u odabiru određenih ključnih reči.

Sajt poseduje tri prozora za pretragu ključnih reči, sa tim da je treći prozor neobavezan.

Ova alatka takođe neće dati neke statističke podatke vezane za samo pretraživanje ključne reči, već su i dalje tu ponuđene samo varijacije.

Answer the public

analiza ključnih reči

Ovaj sajt pronalazi mnogo toga. Kada unesete ključnu reč, ova alatka će pronaći sva pitanja u vezi sa njom, sve oblike ključne reči sa predlozima, sve varijacije po abecednom redu i sve njene srodne elemente.

Google Correlate

analiza ključnih reči

Tehnički, ova alatka pripada alatki Google Trends, ali zaslužuje posebno mesto jer ima neke svoje pojedinosti i karakteristike, i skroz racličiti obrazac za pretragu ključnih reči.

Kada unesete određenu ključnu reč, ova alatka će vam prikazati listu svih reči koje su u uzajamnoj vezi sa tom koju ste uneli. Dešava se i da ovaj sajt izbaci reči kojr baš nemaju nikakvu povezanost sa ključnim rečima koje ste unosili.

Keywords everywhere

analiza ključnih reči

Alatka Keywords everywhere je takođe Guglovo maslo, i ova alatka konačno poseduje dodatke za pretragu volumena, kao i svih dodatnih podataka vezanih za dublju pretragu ključnih reči.

Ovaj sajt uključuje i: Google, eBay, Amazon, Answer the public, Keyword Shitter i mnoge druge.

Moja preporuka je da koristite kombinaciju Keywords everywhere sa Keyword Shitter.

Ova kombinacija je možda najkorisnija za seo optimizaciju jer ćete uz pomoć Shitter-a pronaći sve varijacije ključnih reči, a Keywords everywhere će vam odraditi dublje istraživanje svake ključne reči, i sve to možete da kopirate u Excel.

Naravno, ove procene težine i volumena ključnih reči nisu toliko dobre kao što to umeju da odrade plaćene alatke.

Wordtracker Scout

 width=

Ova alatka podseća na keyword density checker, samo što je bolja. Sajt takođe ima opcije da se vide podaci iz različitih delova sveta. Sve podatke koje možete dobiti ovom alatkom, moći ćete bez problema kopirati u Excel-u.

Prema kreatorima ove alatke, svi podaci potiču od realnih pretraga.

Ovo je možda do sada jedna od najboljih alatki za pretragu ključnih reči.

Google search console

analiza ključnih reči

Idite na Google search console – Search Traffic – Search Analytics -Queries. Ova alatka vam može prikazati mnogo toga, vi samo treba da znate šta tražite.

Kreatori Ahrefs-a najviše preporučuju ovaj sajt budući da on prikazuje rezultate koji su najbliži rezultatima koje njihova alatka može da pruži.

Razlika između plaćenih i besplatnih alatki

Podrazumeva se da su besplatne alatke limitirane i da morate da ih kombinujete kako biste došli do približno tačnih rezultata.

Kod plaćenih alatki kao što je Ahrefs, moći ćete sve da vidite na jednom mestu.

 • proveravaćete sajtove konkurencije i videćete za koje ključne reči se ona bori
 • možete videti i podatke koji su vezani za istraživanje sadržaja
 • ključne reči će imati najbolju moguću pretragu i procenu koju možete naći na internetu
 • postoji i mogućnost praćenja saobraćaja konkurencije (možete videti odakle taj saobraćaj dolazi)
 • možete proveriti sve beklinkove konkurencije

Prosto je neverovatna količina informacija koju ćete dobiti ukoliko koristite ovu alatku, na vama je da ih iskoristite. Međutim, ukoliko su vam finansije tanke, možete odabrati kombinaciju besplatnih sajtova i na osnovu njih doći do određenih podataka. Potpuno je vaš izbor.

Težina ključne reči

Težina ključne reči predstavlja broj pojavljivanja vaše ključne reči na internetu kada se uporedi sa tekstom te strane koju analizirate. Ukoliko pišete blog, morate dobro da razmislite za koju ključnu reč želite da se rangirate. Ta reč se u vordpresovom plaginu Yoast naziva fokusna ključna reč (focus keyword). Ukoliko imate tekst od 100 reči, a ključna reč se pojavljuje 5 puta u tekstu, njena težina je 5 %. To je velika težina budući da je Google pametni pretraživač. U nastavku ćemo navoditi stvari koje treba da uradite kada proveravate ključne reči za vaše strane.

Težina ključne reči i Yoast

Savetujemo vam da vam težina ključne reči prilikom kucanja  WordPress-u bude od 0,5% do 2,5%, i ova težina predstavlja najoptimalniju. Svako prenatrpavanje ključnih reči će biti zanemareno od Google-a.

Ukoliko je težina vaše ključne reči 5%, Google će to označiti kao nepoželjno. Izgledaće kao da je tekst više kucan za pretraživač, a ne za posetioce sajta.

Ključne reči i saobraćaj

Analiziranje ključnih reči koje donose saobraćaj vašem sajtu je najbolji način da se odredi odakle dolazi najznačajniji saobraćaj. Dok istražujete po saobraćaju ključne reči, možete da poboljšate optimizaciju sajta tako što ćete birati saobraćaj visokog kvaliteta u vašim plaćenim kampanjama, i dobiti dodatni saobraćaj iz važnih pretraga.

Analiza saobraćaja ključne reči može da vam pomogne u:

 • identifikovanju sadržaja koji će vaši posetioci voleti
 • klasifikovanju vaših plaćenih kampanja u kojima ćete plasirati vaše ključne reči u reklamnim kampanjama.
 • pronalaženju negativnih ključnih reči koje bi trebalo da isključite iz vaših kampanja

Google search console i saobraćaj

Identifikovanje i analiza ključnih reči je jednostavan proces. Koristite alatku Google search console kako biste otkrili koje ključne reči donose najbolji saobraćaj vašem sajtu. Ovo ćete otkriti u okviru opcije Search Analytics.

U okviru ove opcije moći ćete da vidite:

 • sve podatke o saobraćaju ključne reči
 • kako pretraživači rangiraju vaš sajt
 • broj klikova za svaku ključnu reč
 • prosečnu poziciju

Pronalaženje novih ključnih reči

Pomoću alatke Free Keyword Tool možete otkriti ideje za nove ključne reči. Ova alatka će vam izvući sve moguće ideje ključnih reči kao i njihov broj pretraga.

Postoji i mogućnost da se proveri i konkurencija i moguć dotok saobraćaja, ali to je uključeno u njihov platni sistem.

Ključne reči i PPC kampanje

PPC kampanja predstavlja idealan način reklamiranja na internetu, a može biti dobar faktor u promovisanju biznisa i privlačenju novih korisnika, nove publike.

Skraćenica PPC (Pay Per Click) znači plaćanje po kliku, stoga svaki put kada neko klikne na vašu reklamu, vi plaćate određeni iznos pretraživaču (Google-u).

Razlika između seo optimizacije i PPC oglašavanja je u tome što PPC daje brze i trenutne rezultate, dok SEO podrazumeva duži proces dobrog rangiranja u rezultatima pretrage.

PPC oglasi su prvo što korisnik pretraživača vidi kada ukuca određene ključne reči. Stoga, u zavisnosti od ključnih reči koje ste odredili da budu deo PPC kampanje, korisnik će dolaziti do vašeg sajta.

Ovaj način promovisanja ima višestruki značaj za vaš biznis, a i sam sajt:

 • moguće je doći do kvalitetnog saobraćaja u kratkom vremenskom roku
 • ove reklamne kampanje uključuju slike, cene proizvoda, usluga, rangiranje itd.

Najzad, kombinacija kvalitetnog SEO-a i dobro osmišljene PPC kampanje je pun pogodak u povećanju saobraćaja ka vašem sajtu., a obe tehnike zahtevaju analizu potencijalnog saobraćaja za određene ključne reči.

Analiza ključnih reči – volumen

 

Šta predstavlja volumen ključne reči?

Ovaj termin se odnosi na broj pretraga za određenu ključnu reč u određenom vremenskom periodu. Obično je taj određeni vremenski period mesečni, a volumen se koristi kao ideja da se proveri stanje ključne reči u proteklom periodu, tačnije – Da li je pretraživanje ključne reči koju ste odabrali opalo ili poraslo?

Stoga, ključna reč novogodišnji ukrasi će se manje pretraživati preko leta, njen volumen će biti u padu, dok će potraga za istom ključnom reči biti u porastu u oktobru, novembru ili decembru.

Neki termini koji se pretražuju su evergreen, a to bi značilo da se podjednako pretražuju određene ključne reči u svakom periodu godine.

Zašto je važan volumen ključne reči?

Jasno, važan je jer se može konstantno pratiti stanje ključnih reči koje se unose u pretraživač za određeni vremenski period.

Dakle, ukoliko je volumen mali, niko neće ni pretraživati ključnu reč koju ste naznačili. Dok težina ključne reči mora da bude minimalna, volumen mora biti što veći.

Stoga, težina vam određuje koliko je teško izboriti se sa konkurencijom, a volumen vam određuje broj pretraga. Ova dva faktora se medjusobno prožimaju u razotkrivanju najboljih seo strategija.

Svi ovi podaci su važni za PPC kampanje, jer morate pametno odabrati ključne reči koje želite da Google reklamira. Ukoliko je konkurencija velika za neke ključne reči (što ćete proveriti kod težine), vaše reklamiranje može biti uzaludno. Međutim, ako se desi da je konkurencija mala, a težina ključne reči visoka, PPC kampanja je onda najbolji izbor za vas.