Šta je meta naslov i meta opis: Kompletan vodič

4842
Sta je meta naslov i meta opis

Meta naslovi i meta opisi neće magijom dovesti vaš sajt na top pozicije pretraživača, kako se godinama mislilo. Google je 2007. godine razvejao sumnje i objavio činjenice. Ipak, meta naslovi i meta opisi su bitni elementi koji mogu uticati na količinu saobraćaja na vašem sajtu, kao i na to da se čitaoci pre odluče da kliknu na vaš link, nego na link konkurentskog sajta.

Meta naslovi i meta opisi govore pretraživačima i korisnicima koji je sadržaj vaše stranice. U njima je sadržan opis svake stranice vašeg sajta i objašnjeno je na koji je način relevantan korisnikovom upitu. Ukoliko ih koristite pravilno, mogu funkcionisati kao vid oglašavanja na pretraživaču.

Sadržaj

Šta su meta naslovi i meta opisi?

Meta naslovi i meta opisi su delovi HTML koda koji se nalazi u zaglavlju web stranice. Pravilno i ubedljivo napisani, oni pomažu pretraživaču da razume sadržaj vaše stranice i da je ponudi korisnicima koji unose relevantne upite. Ova dva elementa se pojavljuju svaki put kada se vaša stranica pojavi u rezultatima pretrage i mogu privući korisnike na vaš sajt.

Meta naslovi

Meta naslov je zapravo naslov web stranice koji ukratko predstavlja sadržaj na datoj stranici. Pojavljuje se na tri ključna mesta – na pretraživačima, rezultatima pretrage i drugim web lokacijama, kao što su npr. društvene mreže.

Kada kreirate meta naslov morate imati na umu jednu važnu stvar. Pretraživač očekuje da meta naslov sadrži ključne reči i opis koji je relevantan sadržaju koji je na toj stranici. Nemojte pokušavati da izmanipulišete Google. Ako otkrije da naslov koji ste sačinili nije relevantan sadržaju, sam će preimenovati naslov stranice, a ne želite da se to dogodi. Zašto ne? Meta naslovi su odlična prilika da se izreklamirate i privučete željenu publiku na svoju web lokaciju. Kreirajte naslov koji predstavlja tačan, koncizan i snažan rezime sadržaja na stranici, a koji će pridobiti nove korisnike. Nemojte propustiti priliku, jer će to na kraju učiniti drugi umesto vas.

Ovako izgleda kod meta naslova:

<head>

<title>Ovde treba da stoji vaš naslov <title>

</head>

Kako napisati dobar meta naslov?

Ne postoji čarobna formula koja će vam doneti veliki broj pregleda, ali postoje opšte smernice kojih se treba pridržavati, a to su sledeće:

 • Meta naslov mora biti relevantan sadržaju stranice na koju se odnosi.
 • Ključne reči i fraze napišite na početku meta naslova, kako biste pridobili pažnju pretraživača i posetilaca.
 • Nemojte pretrpavati meta naslov ključnim rečima. Napišite tako da zvuči prirodno.
 • Svaka stranica mora imati svoj, originalan naslov. Sadržaj svake stranice se razlikuje, stoga se i naslovi moraju razlikovati, nemojte ih kopirati.
 • Ukoliko je moguće da zvuči prirodno, dodajte naziv svog brenda pred kraj meta naslova, ali neka vam prioritet bude na jasnoj poruci koju naslov nosi.
 • Kada je dužina meta naslova u pitanju, važi pravilo što sažetije, to bolje. Optimalno bi bilo da se držite od 60 do 64 karaktera (uključujući i razmake). U suprotnom vaš meta naslov neće biti prikazan u celosti, već će biti prekinut sa „…“
 • Kreirajte ubedljiv i upečatljiv meta naslov, koji će biti izazovan čitaocima i neće odoleti da na njega kliknu i saznaju više o vašoj ponudi.

Meta opisi

Meta opis treba da predstavlja kratak sažetak sadržaja koji se nalazi na vašoj stranici. Meta naslovi su dosta ograničeni (imate svega 60 do 64 karaktera, uključujući i razmake), dok vam meta opis daje nešto više prostora da objasnite korisnicima šta nudite i da im date razlog da kliknu na vašu stranicu.

Ovako izgleda meta opis:

<head>

<meta name=“desription“ content=“Ovde dodajete meta opis, potrudite se da bude dobar“>

</head>

Kako napisati dobar meta opis?

Kao što smo rekli za meta naslov – u konačnici sve zavisi od vaše kreativnosti. Nema magičnih formula, ali ako se budete pridržavali saveta koji se svode na konciznost, relevantnost i ubedljivost, nećete pogrešiti:

 • Svaka stranica vašeg sajta mora imati svoj meta opis. Ne smete duplirati meta opise, jer sadržaji stranica nisu isti.
 • Kreirajte izazovan meta opis, koristeći ključne reči, ali postarajte se da je opis relevantan sadržaju stranice, kako bi korisnici dobili informacije koje su im obećane.
 • Nemojte pružiti sve informacije u meta opisu, jer posetioci ipak treba da odu na stranicu kako bi je pročitali. Pružite taman toliko informacija da im zagolicate radoznalost.
 • Uključite call to action u meta opis i dajte čitaocima jasne instrukcije šta od njih očekujete i koja je njihova benefit u tome.
 • Meta opisi treba da budu između 150 i 155 karaktera dužine (uključujući razmake). Možete ih kreirati i duže, ali pretraživač će „odseći“ sve preko 155 karaktera, te će se nakon toga prikazivati kao „…“

Optimizacija meta naslova i meta opisa

Kada je SEO u pitanju, tajna leži u stalnom monitoringu podataka i praćenju šta beleži uspeh, a šta ne. Najlakši način da pratite podatke kao što je stopa klikova je putem alata poput Google Search Console. Videćete koje stranice postižu najmanju stopu poseta (klikova). Optimizujte meta opise za te stranice na način koji smo naveli. Meta podatke ne treba stalno menjati, jer je potrebno da prođe neko vreme kako bi napravljene izmene pokazale rezultate.

Iako je stopa klikova korisna metrika, nije jedina koju treba da pratite. Visoka stopa posećenosti, ali kratko zadržavanje na stranici mogu ukazivati da iako su meta naslov i meta opis dobro sačinjeni, sadržaj na stranici ne pruža ljudima ono što su očekivali. Zbog toga ponavljamo stalno:

 Meta naslov i meta opis moraju biti relevantni sadržaju stranice.

U suprotnom oni predstavljaju clickbait – mamac za posetioce da dođu na vaš sajt, iako im ne pružate obećane informacije. Cilj je privući publiku, a ne prevariti je.

Zaključak

Iako meta naslovi i meta opisi nisu ključni elementi koji će dovesti vašu web lokaciju na vrh liste pretraživača, oni su ključni za angažovanje korisnika i navode ih da kliknu na vaš sajt. Posvetite im pažnju i kreirajte ih tako da budu primamljivi, jer su poveznica koja stoji između vaših sadržaja i posetilaca koji treba da ih pročitaju.