Razlika između on-page i off-page SEO

1176
On page i Off page

Ako ste SEO stručnjak koji već nekoliko godina prati sve u vezi SEO, znate da je Google napravio nekoliko velikih izmena u svojim algoritmima pretrage. Do sada su postojali Panda, Penguin, Hummingbird i Pigeon, kao i njihova brojna 2.0, 3.0, 4.0 ažuriranja.

Ako ste izgubili trag ovom “zoo vrtu” izmena, niste jedini. Mnogi SEO specijalisti su u prethodnih par godina mislili da je dovoljno da na sajt stave određen broj ključnih reči i da će to dobro proći.

Međutim, to neće dati efekte kakve bi dalo pre 5 godina. Današnji algoritmi akcenat stavljaju na optimizaciju stranica za korisnike, ne samo za krolere pretraživača.

Još jedan od velikih problema sa SEO danas je način na koji mu SEO stručnjaci pristupaju. Mnogi smatraju da sve SEO radnje mogu da se podvedu pod jednu vrstu aktivnosti, ali to nije tačno. Zapravo postoje dve različite grane kojima se treba podjednako baviti: on-page optimizacija i off-page optimizacija.

Da bismo vam pomogli da naučite više o karakteristikama oba pravca i da prilagodite svoju SEO strategiju, kako bi bila aktuelna, u nastavku pročitajte detaljan pregled i objašnjenja nekih od najboljih praksi:

Šta je on-page SEO?

Kad pomislite na najosnovnije taktike za optimizaciju pretraživača, kao što su korišćenje ključnih reči, optimizacija meta opisa, HTML kod, tagovi naslova i alt tagovi, to je temelj za on-page SEO.

On-page SEO se odnosi na sve mere koje možete direktno da preduzmete unutar vašeg sajta, kako bi poboljšali njegovo pozicioniranje na rangiranju pretraživača.

To uključuje gore navedene osnovne taktike, ali treba uzeti u obzir i stvari kao što su opšti kvalitet sadržaja, performanse stranice i struktura sadržaja.

On-page SEO faktori:

Ključne reči

Iako su ključne reči danas manje važne nego što su bile pre par godina, optimizacija ključnih reči i dalje je temelj SEO-e.

Pored toga, fokus se pomerio na dugačke ključne reči (Long Tail Keywords), koje bolje odgovaraju obrascima pretrage današnjih korisnika interneta.

Razmislite o svojoj publici i ključnim rečima koje ona pretražuje. Pokušajte da kreirate i optimizujete sadržaj vašeg sajta oko tih ključnih reči.

Meta opis

Meta opis je kratak opis koji se pojavljuje ispod vašeg URL-a na stranici rezultata pretraživača i ispod naslova u objavama na društvenim mrežama.

Meta opis treba da opiše sadržaj na datoj stranici. Još važnije – potrudite se da uključite bilo koju relevantnu ključnu reč u ovo područje, kako bi ih kroleri pretraživača mogli zapaziti.

Pokušajte da vaši meta opisi budu kraći od 300 znakova, kako biste osigurali da se celokupan opis prikazuje u rezultatima pretrage.

Alt tekst

Alt tekst se odnosi na reč ili frazu koja se dodaje u datoteku slike, kako bi obezbedili da bude indeksirana za pretraživanje.

Na primer – na svom blogu koristite grafiku koja opisuje savete za brzo menjanje gume na automobilu. Kao alt tekst za tu sliku možete napisati “saveti za brzo menjanje gume na automobilu”.

Grafika će početi da se rangira za pomenutu frazu u rezultatima pretrage slika.

Tag naslova (Title tag)

Tag naslova odnosi se na naslov vaše web stranice ili na glavni naslov koji vidite na stranicama rezultata pretrage. Ovo je još jedna bitna prilika da uključite relevantne ključne reči i povećate pretragu svoje stranice.

SSL/HTTPS

Sigurnost stranice je važnija nego ikada, a omogućavanje sigurnosne tehnologije SSL-a (Secure Sockets Layer) od presudnog je značaja za poboljšanje vaše sigurnosti, pouzdanosti i vidljivosti.

Omogućavanjem SSL-a povećavate verovatnoću da treća strana ne dođe između vašeg web servera i web servera posetilaca, osiguravajući da informacije koje su unešene na sajt budu bezbedne.

Isto tako, Google zapravo preferira sajtove koji imaju uključen SSL, što je bitno za poboljšanje vidljivosti na pretraživačima.

URL struktura

Pored gore navedenih faktora, za današnje SEO stručnjake bitna je organizovana URL struktura. Ona omogućava pretraživačima da lakše prelaze sa stranice na stranicu na vašem sajtu i čini navigaciju efikasnijom za posetioce.

Želite da vaši URL-ovi sadrže ključne reči koje odražavaju stranice na koje su usmereni. URL-ovi imaju veće šanse da “zarade” klikove i takođe pomažu pretraživačima da pretraže vaš sajt.

Glavne stranice (pillar pages) postaju sve važnije za SEO stručnjake. Određene stranice na sajtu su posvećene popularnim temama koje vaši potencijalni klijenti traže i linkuju sve relevantne stranice natrag na glavnu stranicu.

Recimo da želite da kreirate glavnu stranicu koja je posvećena na primer automobilskim i medicinskim aplikacijama. Kada ste identifikovali svoje sporedne stranice, možete prilagoditi svoju strategiju sadržaja i URL-a naročito za te stranice. Zatim ćete linkovati sav relevantan sadržaj natrag do glavne stranice.

To će vam pomoći da poboljšate svoje rangiranje za pretragu po tim temama.

Interno linkovanje

Kada govorimo o internom linkovanju, interno linkovanje relevantnih stranica na vašem sajtu je još jedan važan faktor za on-page SEO.

Linkovanje različitih relevantnih stranica vašeg sajta olakšava pretraživačima sveukupni pregled, a posetioce duže drži na vašoj stranici.

Performanse stranice

Dok se drugi faktori on-page SEO bave kvalitetom i strukturom sadržaja, performanse vašeg sajta i njegovih stranica su takođe faktor za on-page rangiranje.

Stranice kojima je potrebno dugo vremena da se učitaju ili se ne prikazuju pravilno na mobilnim uređajima će se rangirati niže na stranicama rezultata pretraživača. Razlog -korisnici će biti frustrirani, otići će i time povećati stopu napuštanja početne stranice.

Pretraživač procenjuje ovakva dešavanja i koristi ih kao ključni faktor u rangiranju stranica. Stoga je za marketare ključno da razmotre veličine slikovnih datoteka na svojim stranicama, da smanje preusmeravanja, poboljšaju prikaz sajta za mobilne uređaje i smanje količinu CSS/JavaScript-a.

Šta je off-page SEO?

Dok se on-page SEO odnosi na faktore na vašem sajtu koje možete da kontrolišete, off-page SEO se odnosi na faktore rangiranja stranica koji se ne dešavaju na vašem sajtu. To su, na primer, beklinkovi sa nekog drugog sajta.

Takođe uključuje vaše metode promovisanja, uzimajući u obzir količinu izlaganja, na primer na društvenim mrežama.

Off-page SEO faktori:

Beklinkovi

Broj i kvalitet beklinkova koji vode do vašeg sajta je bez sumnje najvažniji faktor za off-page SEO. Što se više sajtova linkuje na vaš sadržaj, Google će vašem sajtu dodeliti veći autoritet domena, poboljšavajući vaše rangiranje.

To je navelo SEO stručnjake da isprobaju i plaćaju sumnjive taktike izgradnje linkova. Međutim, postoji i nekoliko organskih pristupa kojima se mogu dobiti efikasni rezultati.

To su gostujući blogovi, predstavljanja u industrijskim trgovinskim publikacijama i traženje kontakata u istoj sferi delatnosti koji bi rado podelili vaš sadržaj itd.

Autoritet domena

Mereno na skali od 1 do 100, vaš autoritet domena je broj koji vam daju pretraživači, kako bi odredili snagu vašeg sajta. U osnovi, možete to zamisliti kao ocenu.

Sajtovi sa višim autoritetom domena imaju prednost u rezultatima pretrage. Sajtovi sa nižim autoritetom domena imaju veću verovatnoću da se rangiraju pri dnu.

Autoritet domena meri se naspram nekoliko različitih faktora, uključujući koliko dugo imate svoj naziv domena (što duže, to bolje), istoriju imena domena, broj beklinkova i broj 404 stranice.

Osiguravanjem da imate tehnički ispravan sajt koji sledi najbolje SEO strategije, možete maksimalno povećati autoritet domena i poboljšati svoje rangiranje.

Promocija na društvenim mrežama

Iako rangiranje stranica nije direktno vezano za interakcije na objavi na društvenim mrežama, one su ipak značajne. Društvene objave koje generišu mnogo klikova će svakako pomoći da se poveća saobraćaj na sajtu i da se prikupi mnogo podeljenih linkova.

On-page i off-page SEO rade zajedno kako bi popravili rangiranje na pretraživačima. Radeći još danas na onome što možete kontrolisati – proizvodeći kvalitetan sadržaj podržan visokokvalitetnim on-page SEO-om – bićete na dobrom putu da zaradite više beklinkova, unapredite autoritet domena i kontrolišete vaš off-page SEO.