Šta je to kanibalizacija ključnih reči i kako je ispraviti

1121

Kanibalizacija ključnih reči se dešava kada se nekoliko stranica na vašem veb sajtu rangira za istu ključnu reč ili frazu u Google pretrazi. U ovom tekstu ćemo vam objasniti kako da pronađete i korigujete ovaj česti SEO problem.

Mislite da što više stranica imate koje pišu o istoj ciljanoj ključnoj reči, to je veća verovatnoća da će Google prihvatiti vaše ključne reči i rangirati ih bolje na SERP-u?

Zapravo neće.

U stvari, ciljanje istog određenog pojma na više stranica gotovo uvek ima upravo suprotan efekat. Verovatno ćete na kraju učiniti više štete nego koristi za svoj SEO.

Razlog je jednostavan: kada se više stranica rangira za istu ključnu reč, zapravo se takmičite sami sa sobom. Shodno tome, svaka stranica ima niži CTR, smanjeni autoritet nego što će ih imati jedna objedinjena stranica.

Ovaj SEO problem nazivamo kanibalizacijom ključne reči.

Šta je kanibalizacija ključnih reči?

Kanibalizacija ključnih reči se naziva zato što „kanibalizujete“ sopstvene rezultate – delite CTR, veze, sadržaj i (često) konverzije između dve stranice koje bi trebale biti jedna.

Kada to učinite, ne pokazujete Google-u svoje znanje i ne poboljšavate autoritet svoje veb stranice za taj upit. Umesto toga, tražite od Google-a da izvaga vaše stranice jednu prema drugoj i odabere onu koju smatra najrelevantnijom za traženu ključnu reč.

Na primer, ako vaš veb sajt prodaje patike, „patike“ su jedina ključna reč koju rangirate, u principu vi poručujete Google-u da se onda svaka stranica odnosi na „patike“, bez obzira na to da li su to stranice o planinarskim patikama, patikama za fudbal ili sportskim patikama itd.

6 negativnih efekata ključne kanibalizacije na vaš SEO

Nažalost, kanibalizacija ključnih reči ima neke potencijalno pogubne posledice na vaš SEO.

Oni koji pate od kanibalizacije ključnih reči nisu ni svesni da nešto nije u redu. Mogli bi čak biti srećni što se jedna stranica rangira na petom i šestom mestu za njihovu ciljanu ključnu reč, ne znajući da bi se jedna autoritativna stranica verovatno rangirala više i bolje konvertovala.

Praktične posledice su, međutim, jasne: izgubljeni saobraćaj na veb sajtu, promenljivo rangiranje na SERP-u i na kraju gubitak potencijalne prodaje.

1. Umanjujete autoritet svoje stranice

Umesto da imate jednu visoko autoritativnu stranicu, svoju stopu učestalosti klikova (CTR) delite na više umereno relevantnih stranica.

U principu, pretvorili ste svoje stranice u konkurente i sada se borite za prikaze stranica i SERP rang.

2. Umanjujete uticaj povratnih linkova (Backlink) i ankor tekstova

Povratni linkovi koji su mogli da idu na jedan objedinjeni izvor informacija sada se dele na dve (ili više) stranica. Slično tome, vaš ankor tekst i interni linkovi vode posetioce na više različitih stranica umesto na jednu autoritativnu stranicu o temi.

3. Google može obezvrediti relevantniju stranicu

Ključne reči su jedan od glavnih načina na koji pomažemo Google-u da razume o čemu se radi na našim stranicama.

Ako su sve ključne reči iste, Google pokušava da razume koja stranica najbolje odgovara, a ako je vaš sadržaj previše sličan, možda će pogrešno shvatiti.

4. Trošite svoj budžet za indeksiranje

Vaš budžet za indeksiranje je broj puta koliko pauk pretraživača obilazi po vašem veb sajtu u određenom vremenskom periodu.

Više stranica posvećenih istoj ključnoj reči rezultira indeksiranjem i indeksiranjem stranica koje nisu potrebne.

(Napomena: Mali veb sajtovi verovatno neće primetiti razliku ili će ikada morati da brinu o svom budžetu za indeksiranje, ali veliki veb sajtovi ili web shopovi sa više proizvoda primetiće razliku.)

5. Znak lošeg kvaliteta stranice

Više stranica koje ciljaju istu ključnu reč govori vašim korisnicima da je vaš sadržaj verovatno razvučen, a takođe signalizira Google-u da se vaš sadržaj možda neće podudarati sa ključnim rečima na svakoj stranici.

6. Vaša stopa konverzije će ispaštati

Umesto da nove posetioce usmerite na jednu stranicu i učinite je najautoritativnijom mogućom stranicom, umesto toga gubite potencijalne kupce kada dođu na manje relevantne stranice.

Kako prepoznati kanibalizaciju ključnih reči

Srećom, kada prepoznate problem, otklanjanje kanibalizacije ključnih reči je jednostavno.

Kako biste razumeli za koje ključne reči se vaš sajt rangira, odnosno kako je Google prepoznao vaše stranice potrebno je prvo da prijavite sajt na Google Search Console ako to niste do sada uradili.

1. Nakon prijave idite na opciju „Učinak“ ili „Performance“ i odaberite opciju „Queries“

2. Pronađite ključnu reč koja vas interesuje i kliknite na nju.

Zatim kliknite na tab „Pages“. U tom tabu ćete videti koje se sve stranice rangiraju za tu ključnu reč.

Kako rešiti kanibalizaciju ključnih reči

Rešavanje ovog problema zahteva informaciju zbog čega je došlo uopšte do kanibalizacije, koren problema.

Najčešće je uzrok problema u samo organizaciji stranica.

Prikazaćemo vam 5 rešenja ovog problema.

1. Restrukturiranje stranica

Najjednostavnije rešenje je često uzeti svoju najmerodavniju stranicu i pretvoriti je u odredišnu stranicu koja vodi do drugih jedinstvenih varijacija koje potpadaju pod skup ciljanih ključnih reči.

Uzmimo primer proizvoda za patike, možda bi imalo smisla napraviti „patike“ našom najmerodavnijom stranicom i povezati sve specifičnije varijacije na nju.

2. Napravite nove odredišne stranice

Možda će vam nedostajati odredišna stranica koja objedinjuje sve stranice proizvoda na jednom mestu.

U ovom slučaju, bilo bi vam korisno ako napravite jedinstvenu odredišnu stranicu koja će vam služiti kao autoritativna izvorna stranica i odatle voditi do svih vaših varijacija.

3. Objedinite svoj sadržaj

Ako vaše stranice nisu dovoljno jedinstvene da bi imale za cilj da više stranica cilja istu ključnu reč, razmislite o njihovom kombinovanju u jednu stranicu.

Ovo je prilika da spojite dve stranice sa lošim rezultatima i pretvorite ih u autoritativniji izvor. Takođe može da reši probleme sa tankim sadržajem.

4. Pronađite nove ključne reči

Ako sajt kreirali raznolike stranice sa bogatim sadržajem, a jedina stvar koja je problematična na vašem veb sajtu je loše planirana strategija ključnih reči, možda je sve što trebate da uradite jeste da pronađete nove ključne reči.

Samo se pobrinite da ključne reči tačno opisuju sadržaj vaše stranice.

5. Koristite 301 preusmeravanje

Iako generalno savetujem da ne koristite previše 301 redirekcija, one bi mogle biti potrebne ako već imate više stranica sa istim ključnim rečima ili sličnim tekstom. Korišćenje 301 redirekcije vam omogućava da objedinite svoj kanibalizovani sadržaj povezivanjem svih manje relevantnih stranica u jednu, autoritativniju verziju.

Imajte na umu da je ova taktika pogodna samo za stranice sa sličnim sadržajem i one koje odgovaraju određenim upitima za ključne reči.

Ovih pet rešenja će popraviti većinu slučajeva kanibalizacije ključnih reči, ali ako upravljate veb sajtom za e-trgovinu, budite posebno pažljivi i obratite pažnju kako vaš CMS razdvaja proizvode promenljivih veličina i boja.

Neki CMS programi kreiraju odvojene stranice za svaku varijaciju proizvoda. Ako vaš CMS organizuje ovakve proizvode, trebali biste ograničiti indeksiranje duplikata stranica pomoću oznaka robots.txt ili <meta name = ”robots” content = ”noindex”> ili biste trebali koristiti kanonske URL-ove za objedinjavanje signala veze za duplikat sadržaja.

Zaključak

Kanibalizacija ključnih reči danas je rasprostranjenija nego ikad ranije.

Srećom, ako vaš veb sajt kanibalizuje sopstvene ciljane ključne reči, nije teško doći do rešenja i šteta nije trajna.

Pomoću odgovarajućih alata možete SEO-u dati zasluženi podsticaj.