Kako odlazni linkovi utiču na rangiranje?

1518
Odlazni linkovi

Neko nam je postavio pitanje da li obrazac linkovanja može da uzrokuje loše rangiranje sajta. U konkretnom slučaju o kojem govorimo, informativni sajt je konstantno bio linkovan sa komercijalnim stranicama. Pitanje je bilo da li informativni sajt treba da se linkuje isključivo sa informativnim sajtovima, ili je moguće mešati informativne i komercijalne.

Ovo su pet faktora odlaznih linkova za koje verujemo da mogu uticati na rangiranje:

Nije do sajta. Do stranice je.

Ponekad na nekom sajtu može biti više tema. Dakle, ako se sajt ne poklapa u potpunosti sa vašom nišom, ali ima nekih podudarnosti, to bi trebalo da bude u redu. Ono što je važnije jeste da sajt ima podudardnost i da je stranica relevantna i korisna za nekog ko klikne sa vašeg sajta na drugi sajt.

Majestic poseduje alat koji prikazuje ono što oni nazivaju “Topical Trust Flow” (TTF). https://majestic.com/reports/site-explorer?q=example.com&IndexDataSource=F%20TTF je mera aktuelnih niša u kojima se nalazi domen. Ovo je jedan od najzgodnijih alata na tržištu za procenu u kojoj se niši nalazi sajt. Za većinu sajtova ćete videti da su članovi različitih niša i tema. To je potpuno normalno.

Poenta je sledeća: ako je sajt donekle povezan, ali stranica je tačno povezana od vaše stranice do linkovane stranice, linkovanje na tu stranicu bi trebalo da bude u redu.

Relevantnost je važna

Idealno bi bilo da ono što linkujete bude tačno podudarno sa sadržajem o kojem se govori na vašoj stranici. Tačno podudaranje između konteksta paragrafa iz kojeg je link povezan sa linkovanim sajtom, dobro je za oboje. Razlog – ono na šta linkujete je signal o sadržaju vaše stranice.

Vaši linkovi definišu legitimnost vašeg sajta

Odluka sa kim ćete razmenjivati linkove definiše vaš sajt kao spam ili normalan. Spam sajtovi imaju tendenciju da podjednako linkuju ka spam i normalnim sajtovima. Normalni sajtovi retko kad linkuju ka spam sajtovima.

Zbog ove činjenice spamerski sajtovi imaju tendenciju da kreiraju uske zajednice za razmenu linkova, uprkos tome što dosledno linkuju i ka normalnim sajtovima.

Spamerski sajtovi imaju kombinaciju odlaznih linkova ka spamerskim i legitimnim sajtovima. Normalni sajtovi to čine u mnogo manjoj meri.

Negativne strane odlaznih linkova

Ako web lokacije ka kojima linkujete imaju spamerske odlazne linkove, možda biste ipak trebali ponovo razmotriti linkovanje sa tim sajtovima.

Web lokacije niskog kvaliteta danonoćno linkuju ka normalnim sajtovima. Linkova ka normalnim sajtovima nikad ne manjka, ali normalni sajtovi nemaju tendenciju da se povezuju sa sajtovima slabog kvaliteta.

Ako je sajt kojim administrirate normalan, fokusirajte se na kvalitetne sajtove ka kojima ćete linkovati. Kvalitet sadržaja je važan. Jednako je važno i razumevanje sa kim se drugi sajtovi povezuju i sa kakvim vrstama sajtova imaju saradnju.

Na primer, ako vam se čini da na drugim sajtovima ima mnogo dolaznih linkova, za koje vam se čini da su plaćeni, možda ipak nećete želeti da se povezujete sa njima. Ovo je prilično nezgodno oceniti, jer svaki uspešan sajt dobija i spam linkove. Ali postoji razlika između automatskih linkova kreiranih od strane spamera i plaćenih linkova.

Kako izgleda plaćeni gostujući članak?

Tipičan obrazac plaćenog linka unutar članka je da članak sadrži tri linka. Postoji li negde priručnik za spamere koji nalaže da u članku moraju biti, ni manje, ni više, nego baš tri linka? Jer takav je obrazac. Plaćeni link je obično prvi ili eventualno drugi link po redu. Ako na nekom sajtu primetite mnogo ovakvih linkova, sajt verovatno ima lošu praksu linkovanja.

Da li linkovanje ka .edu i .gov sajtovima pomaže?

Linkovanje ka sajtovima koji se završavaju sa .edu ili .gov je u redu, sve dok je relevantno. Ako je vaša tema, recimo, “Odmori u Evropi” možda je bolje da linkujete ka nekom sajtu koji je koristan za putnike, bilo da je to neki sadržaj na Instagramu ili nekom blogu. Koja je verovatnoća da će na .gov sajtu biti dobrih saveta o putovanjima?

Ljudi veruju da će linkovanje ka .edu i .gov stranicama da im pomogne u rangiranju. Ova ideja postoji, otprilike, od 2002. godine. Ako mislite da je Google tako jednostavno zavarati, da bi vam linkovanje na .gov ili .edu sajtove pomoglo, vi samo nastavite.

Zaposleni u Google-u dosledno odbacuju ideju da .gov i .edu stranice imaju posebnu prednost pri rangiranju. Ne postoji patent ili istraživanje koje izričito ili implicitno tvrdi da se sajtovi sa linkovima sa .edu ili .gov sajtova smatraju boljim. Još manje stoji tvrdnja da će se sajtovi koji linkuju ka .gov ili .edu sajtovima rangirati bolje. Čitava ideja je samo mit.

Kada Google kreira internet mapu, stranice koje se linkuju jedna na drugu formiraju međusobno povezane zajednice. To podseća na slike galaksija koje ste sigurno nekad videli. Svaka galaksija predstavlja nišu tema. Neke galaksije su veće. Neke niše tema su manje, te su im i zajednice za linkovanje manje. Zaključak je da se obrasci za linkovanje sajtova obično organizuju u zajednice, koje su usklađene po temama.

Dakle, ako se pitate da li linkovanje sa informativnog sajta ka komercijalnom sajtu pravi razliku, odgovor je – sve dok su teme iste, link je u redu, sve dok je stranica ili sajt koji prima link deo slične zajednice za linkovanje.

Zajednice za linkovanje se preklapaju, tako da je povezivanje na relevantnu, ali ne potpuno podudarnu stranicu sasvim normalno. Informativni sajtovi rutinski linkuju ka komercijalnim sajtovima. Dakle, ne treba da vas brine da li je određena stranica komercijalna. Ono što treba da vas brine su obrasci odlaznih i dolaznih linkova sajta na koji linkujete.