Kako da pojačate vašu Link Building Strategiju

1412
seo strategija 2019

Problem sa kojim se susrećemo kod projekata izgradnje linkova je diskonektovanost između ciljeva izgradnje linkova (više linkova) i ciljeva firme (više prodaje/lidova/pregleda/reklama). Ima tu još nekih signala koji mogu uticati, a koje ćemo pomenuti u tekstu. Rezultat svega toga su strategije izgradnje linkova sa umanjenim efektima.

Kako ispraviti strategije izgradnje linkova i postići uspeh

Pre nekoliko godina uradili smo reviziju jednog web sajta. Linkovi koji su upućivali na web stranice koje smo proveravali bili su nevažni i prilično lošeg kvaliteta. One nisu odgovarale visokom kvalitetu samog web sajta.

Nakon toga, firma koja je vlasnik web sajta je angažovala spoljnog saradnika za građenje linkova. Osoba je odradila sve što je trebalo, kako bi ispunila očekivanja koja su pred nju stavljena. To sve je rezultiralo linkovima koji su ispunili kriterijume koji su zadati. Ipak uprkos ispunjenju traženih ciljeva kompanije, kvalitet tih linkova nije dobacio do rezultata. Stoga sam projekat nije rezultirao u povećanju saobraćaja, prodaje ili novih lidova.

Dva su razloga zašto je strategija izgradnje linkova propala:

  1. Izgradnja linkova nije bila koordinisana sa sadržajem sajta
  2. Izgradnja linkova je bila fokusirana na ispunjenje zadatih kvota

Kako napraviti strategiju izgradnje linkova koja zaista daje rezultate

Koordinacija linkova sa sadržajem

Glavni razlog neuspeha nekih projekata izgradnje linkova je kostur samog projekta. Kompanija koja se upošljava kao spoljni saradnik zadužena je za samostalno građenje linkova, ali je isključena iz svega ostalog što se događa unutar kompanije.

Projekti vezani za izgradnju linkova uglavnom se tretiraju kao spoljni molerski radovi: Evo vam boje, boja koju želimo je ova, vi uradite svoj posao.

Najbolja izgradnja linkova trebala bi biti donekle integrisana i koordinisana sa strategijom sadržaja stranice. Nema smisla imati tim koji radi na sadržaju i drugi tim koji radi potpuno izolovano na misterioznoj izgradnji linkova.

U idealnom svetu, mora postojati komunikacija između ova dva tima, čak i ako se angažuje spoljna agencija za izgradnju linkova.

Ono što se planira kada je sadržaj u pitanju može pomoći na snaženju link building-a jer to je ona informacija koja daje snagu strategiji. Ako se radi na ovaj način – link building će uzvratiti tako što će pojačati sadržaj i učiniće ga moćnijim.

Možemo da kažemo da link bulding nisu linkovi. To je zapravo davanje goriva sadržaju sajta, pomažući mu na taj način da ide brže i jače, i na taj način dovede više saobraćaja i veza.

Po nekom našem iskustvu, izgradnja linkova nije samo ubacivanje linkova u vakuum. Mora biti cilj da se ispune zahtevi sadržaja, kao što je pojačan saobraćaj, veća prodaja i novi lidovi.

Sticanje svesti o sadržaju može biti dobar cilj izgradnje linkova. Ta ideja otvara široko područje dosezanja (outreach), a u svrhu podizanja svesti (awareness) što uključuje podcasting, video klipove, intervjue … Mogućnosti su gotovo beskonačne.

Krajnji rezultat tada postaje zlatni standard linkova koji su prirodno dobijeni linkovi i linkovi za koje se nije tražila kreacija.

Drugi efekat može biti ono što je John Mueller zanimljivo nazvao drugim signalima.

“Dakle, posebno ako ste aktivni u segmentima gde ljudi nemaju tendenciju da se puno povezuju… i gde pokušavamo skupiti druge signale da vidimo kako je ovo zapravo prilično dobra web stranica.”

On time misli na signale koji upućuju na korisnost web sajta ili web stranice. A ključno je šta se od tih signala nalazi izvan okvira ovog članka.

Link Kvote i Metrika

Drugi veliki razlog neuspeha projekta izgradnje linkova su mesečne kvote i merni podaci o performansama koje same veze moraju da obezbede.

Link Building Kvote

Mesečne kvote predstavljaju najčešće put ka očaju gde se osoba koja gradi linkove opterećuje brojevima i komunikacijom, a suština se uglavnom gubi iz vida.

Gotovo neizbežno to vodi ka kupovini linkova, skaliranju (što je eufemizam za neželjenu poštu putem e-maila) i prečicama koji nisu u interesu klijenta.

Znamo, na primer, za činjenicu da su neke kompanije koje se prodaju, na „stvarnom dosegu“ (reach) zapravo samo masovno slale neželjenu poštu unapred, kako bi izgradile oglasni prostor za linkove, koji se zatim kupuju od izdavača i prodaju korisniku.

Osim što se na taj način krše smernice FTC-a o pojašnjavanju korisnicima o plaćenom oglašavanju, to je i protiv Google-ovih smernica.

Kada se strategija izgradnje linkova fokusira izvan linkova i kada se razmišlja u smislu izgradnje svesti, onda se otvaraju projekti koji mogu rezultirati prirodno dobijenim ili datim vezama.

Na primer, članak bez linka u sebi ili sa no-follow linkom, može vam pomoći u podizanju svesti. Takođe može stvoriti šansu gde to drugi web sajtovi mogu dati prirodni link samom autoru.

Dodatna je korist i ta što to može navesti ljude da pretražuju Google s imenom kompanije i na taj način daju signal da korisnici žele videti ovu stranicu u rezultatima pretrage. To bi, prema našem mišljenju, mogao biti signal za rangiranje i u najmanju ruku moglo bi poslužiti kao pomoć u pronalaženju rezultata na Google Suggest.

Link Building Metrike

Link building metrike se konstantno uspostavljaju ili baziraju na lošim SEO informacijama.

Primera radi, kada je Google koristio prikazivanje merne vrednosti (PageRank na Google toolbar-u) bila je uobičajena praksa pronalaženja veza koje su najmanje PageRank 4.

Razlog za ovu praksu leži u činjenici da kada pretražujete Google za backlink-ove pomoću veze: napredni operator pretraživanja, Google je prikazivao linkove sa stranica koje su bile PageRank 4 i više.

Upravo zato je SEO industrija zaključivala da su stranice za PageRank 4 važnije od onih slabijih.

Realnost je bila da zapravo da Google nikada nije imao nameru da prikazuje sve povratne linkove. Google je samo hteo da prikaže uzorak tih veza. Prilikom stvaranja operatera pretraživanja veza, inženjeri su nasumično izabrali PageRank vrednosti 4.

Google search inženjeri nisu ni slutili da će ovo učiniti da se cela SEO industrija pogrešno odredi prema važnosti PageRank vrednostima.

I tako je započela pogrešna SEO praksa, odbijanje prihvatanja bilo koje veze koja je bila manja od PageRank-a od četiri. Koliko god to glupo moglo zvučati, SEO industrija se danas ponaša još gore nego tada.

Barem se u prošlosti SEO zajednica ogrešila u pogledu stvarne Google metrike, PageRank-a, koju je mogla videti na njihovom toolbar-u.

Današnja SEO zajednica se fiksirala na arbitrarnu procenu dobijenu od strane Moz Domain Authority metrike.

Stranice sa malim PageRank-om i linkovi sa njih su se uvek gledali kao najvrednije i najsofisticiranije kod black hat spammer-a kao i među retkim SEO stručnjacima koji su potcenili snagu količine i relevantnosti merene kroz PageRank broj.

Ovi dani su odavno iza nas, naravno. Rangiranje s linkovima danas je znatno teže nego u prošlosti.

Ali jedna stvar koja se nije promenila jeste da je primena minimalnog praga kod Moz Domain Authority-a ili bilo kog drugog mernog alata greška, jer su apsolutno sve veze važne.

Prvi je cilj uspješnog projekta izgradnje veze koordinisati izgradnju linkova sa strategijom sadržaja. Od toga smo krenuli i to je ono što smatramo za najvažnije. To su temelji na osnovu kojih pretraživači danas rangiraju stranice.

U prošlosti, dovoljno je bilo izgraditi linkove ka početnoj stranici i pustiti PageRank da odradi svoj deo kroz stranice ispod.

Danas, izuzetno je važno da se pojedinačne stranice same nose sa sadržajem i linkovima. Više linkova ka pojedinačnim stranicama važnije će ih Google gledati i rangirati.

Da, naravno i sadržaj jeste važan to smo već i rekli.

Besmisleno je baciti hiljade kvalitetnih linkova ka stranici ako je sadržaj na njima nerelevantan na način kako to korisnici žele. Relevantnost je i dalje izuzetno važna.

Možemo da zaključimo, da je građenje linkova i sadržaja idealna kombinacija ako se radi uporedo jer će upravo tako Google pokazivati rangiranje stranice, tako će im rasti relevantnost i broj korisnika koji dolaze na njih.