10 znakova upozorenja koji ukazuju da kreirate nerelevantan sadržaj

1299
nerelevantan sadrzaj

Uporedo sa konceptom “sadržaj je sve”, došlo je do poplave sadržaja na internetu. Nastala je štetna zabluda da je ključno proizvoditi što veću količinu sadržaja.

Razmišljajući o nedavnim ažuriranjima algoritma koje smo videli, jasno je da Google pokušava nešto da nam kaže – da biramo kvalitet, umesto kvantiteta.

Mi tvrdimo da sadržaj više nije sve. Kvalitet je postao sve.

Pod ovom tvrdnjom podrazumevamo da je bolje imati manje sadržaja, koji je izuzetno vredan, nego obilje sadržaja lošeg kvaliteta.

Kao pisci sadržaja, moramo se koncentrisati da svojim čitaocima ponudimo vrednosne informacije, u svemu što napišemo i objavimo. Ponekad to znači da je nužno prepoznati ako kreiramo irelevantan sadržaj.

U nastavku vam donosimo 10 upozoravajućih znakova da je došlo vreme da prepravite strategiju sadržaja:

Organski saobraćaj je minimalan

Možemo reći da ako niko ne pretražuje temu o kojoj pišete, šanse da ćete privući značajnu količinu saobraćaja na sajt su male ili nikakve.

Da biste kreirali vredan i relevantan sadržaj, morate znati kakve informacije vaša publika traži.

Uložite vreme da upoznate svoju publiku – kakve su njihove svakodnevne uloge i obaveze, sa kakvim izazovima se suočavaju, kako pronalaze informacije i konzumiraju sadržaj, kakve su im poslovne potrebe.

Ove informacije će vam dati obilje uvida i pomoći će vam u vođenju istraživanja ključnih reči.

Istraživanje ključnih reči nije deo vašeg procesa kreiranja sadržaja

Istraživanje ključnih reči apsolutno je neophodno kako biste uskladili trud oko SEO i pisanja sadržaja.

Izgradnja uredničkog kalendara koji će privući organsku vidljivost, gotovo je nemoguća ukoliko jasno ne razumete:

 • Upite koji se pretražuju.
 • Teme o kojima se diskutuje u okviru delatnosti.
 • Pitanja koja ljudi postavljaju online.

Korišćenjem istrage ključnih reči za usmeravanje vašeg truda u razvoju sadržaja, osiguraćete da pišete o pojmovima i temama koje se pretražuju. Tako ćete imati šansu za bolje rangiranje i to će vam pomoći da dođete do prave publike.

Čitaoci pronalaze vaš sadržaj, ali ga ne čitaju

Gledajući metrike poput stope napuštanja početne stranice i vremena provedenog na stranici, možete steći dobar uvid koliko su čitaoci zainteresovani za vaš sadržaj.

Ako vidite visoku stopu napuštanja početne stranice i malo vremena provedenog na stranici, to znači da korisnici ne nalaze da je sadržaj naročito vredan, ili ne pruža informacije koje su im potrebne.

Obično se ovaj problem može pratiti do različitih namera pretraživanja; međutim, to bi takođe moglo imati veze sa čitljivošću ili formatom sadržaja.

Visoki prikazi, a niska stopa klikova, takođe mogu biti znak da vašem sadržaju nešto nedostaje. U ovom slučaju postoje načini na koje možete prilagoditi elemente za označavanje stranice, poput naslova i opisa. Tako ćete stranicu učiniti relevantnijom i podstaći korisnike da kliknu na stranicu.

Ciljate pogrešne ključne reči

Namera prilikom pretraživanja je nešto što bi pisci i marketeri uvek morali imati na umu.

Zapamtite, samo zato što se određeni termin izuzetno često pretražuje, ne znači da je relevantan za informacije koje pružate ili za vaše poslovne ciljeve.

Jedan od omiljenih primera za ovaj slučaj je klijent koji je želeo da se rangira za termin “glava”.

Za klijenta termin “glava” označavao je deo tela, konkretno glavobolju, za koju je plasirao lek. Za Google značio je glavu porodice, život (staviti glavu na kocku), prehrambene namirnice (glava kupusa), ekser (glava eksera) itd.

Ništa od nabrojanog nije bilo u vezi sa glavoboljom. Iz ovog razloga odlučili smo se da koristimo dugačke ključne reči (“glava bol migrena”), koje su bolje usklađene sa poslovnim ciljevima klijenta.

Kao deo procesa istraživanja ključnih reči, pre nego što napravite nacrt sadržaja, upoznajte se sa rangiranjem najboljih rezultata pretrage termina koji želite da koristite.

Koje informacije Google smatra najdragocenijim za prikazivanje onima koji pretražuju? Možete li da stvorite sadržaj koji se poklapa sa rangiranjem i vašim poslovnim ciljevima?

Niste u toku sa poslednjim trendovima

Smišljanje novih ideja i tema o kojima ćete pisati je konstantan izazov za kreatore sadržaja, naročito ako pišu već nekoliko godina za isti sajt.

Ovo je jedan od mnogih razloga zašto je apsolutno neophodno da budete u toku sa najnovijim vestima i trendovima u oblasti vašeg poslovanja.

U tome će vam pomoći jednostavni zadaci kao što je pretplata na ključne publikacije, podešavanje Google Alerts-a oko skupa ključnih reči koje vas zanimaju, čitanje Google News priča i učestvovanje na forumima. Takođe predlažemo da se uključite u događaje u sferi vašeg poslovanja i potražite uvid i povratne informacije od strane malih i srednjih preduzeća i kupaca.

To će vam pomoći da bolje razumete svoju publiku, osmislite pravovremene i relevantne teme za sadržaj, poznajete najnovije trendove, izazove i potrebe, pa čak i da vodite računa o aktivnostima konkurencije.

Saobraćaj se smanjuje

Ako primetite da su određeni resursi (koji su nekada bili uspešni) doživeli pad prometa, verovatno postoje velike mogućnosti da se to osveži.

Počnite da istražujete ta sredstva i tražite načine da ih ponovo učinite relevantnima.

Razmotrite sledeća pitanja:

 • Da li je sadržaj izgubio vidljivost oko nekih vrednih termina?
 • Šta se pojavljuje u rezultatima pretrage za te ključne reči?
 • Da li su se rezultati pretraživanja uopšte pomerili? Da li je namera pretrage usklađena sa vašim sadržajem?
 • Kako možete da ažurirate sadržaj kako bi ga uskladili sa najboljim rezultatima pretrage?
 • Da li se određene statistike ili informacije mogu ažurirati kako bi sadržaj postao relevantniji?

Ova vrsta analize ne samo da će brzo dovesti saobraćaj i pogođene ključne reči, već će čitaocima pružiti najnovije i vredne informacije.

Sadržajno iskustvo nije dosledno

Sveukupno iskustvo kada je u pitanju vaš sadržaj, može uticati na njegove performanse. Na primer, stopa napuštanja početne stranice, vreme zadržavanja na stranici i druge ključne metrike koje pokazuju angažman će ispaštati.

Važno je ponuditi dosledno iskustvo na različitim vrstama sadržaja, uključujući i postove na blogovima, odredišne stranice, strateške resurse, pa čak i na kanalima društvenih mreža.

Kada korisnik klikne sa glavne web stranice na odeljak bloga, ne bi smeo da ima osećaj kao da je na kompletno drugom sajtu, sa drugačijim iskustvom.

Kada korisnik ode sa jednog blog posta na drugi, ne bi trebao da ima osećaj da sadržaj pripada različitim brendovima. Iako će verovatno različiti autori pisati sadržaj, jednostavnim doslednostima mogu se otkloniti sve razlike.

Razmotrite sledeće elemente:

 • Top navigacija
 • Kompletan dizajn
 • Upotreba logotipa
 • Stil formata i naslova
 • Ton i osobnost
 • Teme koje se podudaraju sa vašim identitetom
 • Stil i poravnanje slike
 • Boje i stilovi fonta slova
 • Poziv na akciju
 • Donja navigacija

Nedostatak angažmana publike

Deljenja na društvenim mrežama i angažman takođe mogu biti dobar pokazatelj koliko je vaš sadržaj relevantan.

Ako vaš sadržaj ima minimalan broj deljenja na društvenim mrežama, potražite koji sadržaj na vašem sajtu i konkurentskim sajtovima ima najbolje performanse.

BuzzSumo je alat koji vam kod ove situacije može biti naročito koristan, jer omogućava da pogledate koji sadržaj donosi najviše deljenja na društvenim mrežama oko određene teme.

Postoje načini da se poboljša angažman, poput olakšavanja deljenja vašeg sadržaja i prilagođavanja društvenim mrežama ili uključivanja jasnih poziva na akciju, kako biste čitaoce podstakli da dele, komentarišu ili se pretplate na vaš blog.

Uvek nešto promovišete

Postoji dobro staro 80/20 pravilo. Iako ne postoji tajna formula za privlačenje publike putem sadržaja, pravilo 80/20 je dobra osnova.

Pravilo sugeriše da bi 80% vašeg sadržaja trebalo da bude informativno i edukativno, dok samo 20% vašeg sadržaja treba da promoviše vašu ponudu.

Ako svoje proizvode ili usluge stalno promovišete ili postavljate u sadržaje, postoji velika šansa da izgubite dragocene čitaoce.

Umesto da stvarate sadržaj koji je u osnovi tabela ili lista karakteristika proizvoda, usredsredite se na rešavanje izazova vaše publike.

Ne samo da ćete steći njihovo poverenje i izgraditi misaonu povezanost, već možete izbeći čitaoce koji su iziritirani irelevantnim i promotivnim sadržajima.

Ne nudite ništa jedinstveno

Organizovanje sadržaja može biti vredno, ako čitaocima nudite nešto jedinstveno – bez obzira da li su to nove informacije, jedinstvena perspektiva, savet ili mišljenje.

S druge strane, ako jednostavno delite nešto što je već bilo podeljeno na drugim mestima, samo doprinosite trenutnoj poplavi sadržaja i ne pružate mnogo vrednosti čitaocima.

Čak i kada pišete o nečemu što je nedavno dobilo veliku pažnju na internetu, pokušajte da ponudite drugačiji pristup, podelite jedinstvena otkrića ili pružite dokaze koji to podržavaju.

Postoje li studije slučaja o tome kako strategija zapravo pomaže u poslovanju? Postoje li konkretni primeri kako je to bilo uspešno u prošlosti? Koje ste zapažene rezultate videli?

Sve u svemu, važno je da ne pišete samo na visokom nivou, već da zaronite u koncept i pružite dokaze kako biste podržali zarađene poene.

Šta je sledeće?

Da zaključimo – većinu ovih znakova upozorenja možete rešiti jednostavnim poznavanjem svoje publike i posmatrajući ih kao prioritet u svemu što napišete.

Da, to zahteva dodatno angažovanje, i ne, nema konačnog kraja ovog istraživanja. Ali, donosi rezultate.

Kada budete znali koje informacije vaša publika traži, možete joj pružiti još vrednije i relevantnije informacije, koje će vašem sadržaju pružiti vetar u leđa koji mu je potreban.