Facebook oglasi – 3 nova načina da zaradite novac putem video sadržaja

565
Facebook oglasi 3 nova načina da zaradite novac putem video sadržaja
Facebook oglasi 3 nova načina da zaradite novac putem video sadržaja

Facebook uvodi sve više načina za monetizaciju video snimaka i zaradu kreatora sadržaja.

Facebook je izbacio tri ažuriranja, koja za cilj imaju pomoć kreatorima video sadržaja da zarade više novca. Najnovije promene Facebook-ovih opcija za monetizaciju videa uključuju:

  • Zaradu od videa kratke forme.
  • Proširivanje uslova za više kreatora sadržaja.
  • Olakšavanje stvaraocima zarade od doprinosa gledalaca.

Mogućnost zarade od video snimaka objavljenih na Facebook-u dostupna je stranicama koje ispunjavaju određeni skup kriterijuma. Pošto su kriterijumi sada ažurirani, pogledajmo prvo koji su kriterijumi u pitanju:

Ažuriranja uslova podobnosti

Više stranica će moći da unovčava svoje video zapise sa oglasima nakon ažuriranja Facebook kriterijuma za ispunjavanje uslova. Facebook ima odvojene skupove zahteva za svaku vrstu video oglasa: In-stream, Live i Gaming. Svaki set zahteva će biti ažuriran.

Ispunjavanje uslova za In-strim oglase

Oglasi u strimu se odnose na oglase prikazane pre ili tokom video snimka. Da bi ispunjavale uslove za prikazivanje oglasa u strimu, Facebook stranice moraju da imaju:

  • Ukupno 600.000 pregledanih minuta iz bilo koje kombinacije otpremanja video zapisa u proteklih 60 dana. To može uključivati redovno otpremanje video zapisa, prenose uživo i snimke prenosa uživo.
  • 5 ili više aktivnih otpremanja video snimaka ili prethodno video zapisa uživo. Video zapisi moraju biti objavljeni, a ne izbrisani i u skladu sa Facebook-ovim smernicama za monetizaciju sadržaja.

Ranije je Facebook u proračunima uzimao u obzir redovno otpremanje video zapisa tokom tri minuta. Sada takođe uzima u obzir kraće otpremanje video zapisa, strimove uživo i snimke video zapisa uživo. Oglasi u strimu i dalje su dostupni stranicama sa najmanje 10.000 pratilaca. Nisu dostupni ličnim profilima.

Zaradite novac od više vrsta video zapisa

Stranice sada mogu zaraditi novac na video zapisima od samo jednog minuta, što daje mogućnost prikazivanja oglasa od 30 sekundi za koji Facebook kaže da je „minimalno ometajući“.

Ranije su se mogli unovčiti samo video snimci od 3 minuta ili duže. Video snimci koji prelaze 3 minuta mogu da uključuju oglase tokom reprodukcije, koji se prikazuju tokom reprodukcije, umesto pre nego što video započne.

Oglasi tokom reprodukcije sada mogu da se prikažu nakon 45 sekundi video zapisa, što je malo ažuriranje u odnosu na prethodnu kontrolnu tačku od 1 minuta.

Ispunjavanje uslova za live strim

Facebook ima posebne zahteve za stranice za koje su zainteresovane da unovče strimove uživo. Pored ispunjavanja kriterijuma iz gornjeg odeljka, stranice će morati da ispune još jedan uslov za prikazivanje oglasa tokom emitovanja uživo: 60.000 aktivnih minuta pregleda u poslednjih 60 dana.

Facebook napominje da se vreme gledanja snimaka prenosa uživo neće računati u ispunjavanje ovih kriterijuma.

Zaradite novac direktno od gledalaca

Kada stranice ispunjavaju uslove za prikazivanje oglasa u strimovima uživo, moći će i da zarađuju novac pomoću Starsa (zvezdica).

Ako ste upoznati sa Tvitch-ovim „Bits“-ima, odmah ćete razumeti koncept Facebook-ovih „Stars“-a.

To je oblik digitalne valute koji korisnici kupuju stvarnim novcem i šalju ga autorima da bi ih nagradili za sadržaj koji plasiraju. Kreatori će tada zaraditi deo prihoda od zvezdica, koje dobijaju tokom strima.

Facebook proširuje kvalifikacije za zvezdice na još 15 zemalja. Tokom narednih nedelja Facebook će započeti testiranje sposobnosti kreatora da zarađuju zvezdice od video zapisa koji se ne emituju uživo.

Kreatori sadržaja mogu da provere da li njihove stranice ispunjavaju uslove za bilo koji od ovih programa unovčavanja u Creator Studio-u. Stranice se takođe mogu prijaviti za programe u Creator Studio-u. Facebook je najavio da će pregledati sve prijave i postepeno početi da prihvata više stranica koje ispunjavaju njegove nove kriterijume.