Napredni operatori Google pretrage koje treba da upoznate

589
Napredni operatori Google pretrage koje treba da upoznate
Napredni operatori Google pretrage koje treba da upoznate

Napredni operateri Google pretrage mogu pružiti moćne uvide, kako bi informisali vašu strategiju sadržaja, SEO revizije i još mnogo toga.

Ako ste zainteresovani za pretragu, najbitnija veština koja vam treba je sposobnost da guglate. Ne govorimo samo o pronalaženju pravih termina za pretragu, već o tome kako da pomoću pretraživača pronađete mnoštvo zanimljivih različitih rezultata.

Mnogi alati mogu vam pomoći u istraživanju.

To mogu biti specijalni alati za pronalaženje beklinkova, pomagala za on-page optimizaciju ili alati za podršku SEO revizijama.

Napredni operateri Google pretrage takođe imaju svoje mesto u ovom ekosistemu alata.

Ovi operateri mogu vam pomoći da steknete uvid u SEO mogućnosti i tačke revizije koje možda drugačije ne biste identifikovali.

Bez obzira da li vam je potrebno da pronađete izvore za objavu na blogu, identifikujete sve PDF-ove na vašem veb sajtu ili samo želite da vidite keš memoriju svog veb sajta, korišćenje Google operatora pretrage vam može pomoći.

U ovom vodiču ćemo pregledati napredne operatore i komande Google pretrage i primere kako ih sve možete koristiti.

Od istraživanja sadržaja do tehničkih SEO revizija, ovi primeri će vam pomoći da se bolje upoznate sa tim kako Google naredbe za napredno pretraživanje i operatori rade u stvarnim situacijama.

Napredni operatori Google pretrage

Google je mehanizam za pronalaženje informacija.

Programski jezici poput SQL-a koriste operatore za preuzimanje informacija iz baza podataka, a vi ih možete koristiti na isti način u Google-u.

Ukratko, operatori pretrage su simboli ili reči u vašoj pretrazi, koji vaše rezultate pretraživanja čine preciznijim.

Imajte na umu da Google pretraga obično zanemaruje interpunkciju, osim ako ne koristite operatore pretraživanja.

Evo naprednih Google naredbi za pretragu i operatora koje treba da znate.

Keš memorija

Pomoću operatora keš memorije možete pronaći najnoviju keš memoriju određene veb stranice. Ovo je korisno za utvrđivanje kada je stranica poslednji put krolovana.

Primer:

cache:domen.com

All-in-text

Ovaj operater će vam pomoći da utvrdite da li se svi pojmovi koje tražite prikazuju u tekstu te stranice. Ovaj operater, međutim, nije 100% precizan jer neće tražiti tekst koji se pojavljuje blisko povezan na stranici.

Primer:

allintext: sadržaj linkova sa društvenih mreža

Intext

Ovaj operater funkcioniše globalnije, jer vam omogućava da pronađete termine koji se prikazuju u bilo kom delu veb stranice, kao što je naslov, sama stranica, URL adresa i drugde.

Ovo je korisno ako želite da izvršite istraživanje o tome kako Google ocenjuje on-page strategiju drugih stranica.

Primer:

intext: SEO optimizacija

Inposttitle

Ako vršite istraživanje blogova, ovaj operator je koristan za pronalaženje blogova sa određenim terminima za pretragu u naslovu bloga.

Primer:

inposttitle: ciljevi mršavljenja

Allintitle

Ovaj operator pretraživanja je odličan način da pronađete blogove koji se podudaraju sa sadržajem o kojem vi pišete.

Na primer, možete koristiti allintitle da biste istražili kakav su sadržaj drugi kreirali na određenu temu. Tada ćete moći da uporedite vaš i njihov sadržaj, kako biste bili sigurni da je vaš kvalitetniji.

Primer:

allintitle: kako napisati sadržaj za seo

Intitle

Ovo je uže specijalizovan operator koji će vam pomoći da pronađete ciljanije rezultate za određene fraze za pretragu.

Ako biste na primer želeli da pronađete stranice koje se bave „crtanjem mikronskim olovkama“, koristili biste ovaj primer:

intitle: crtanje mikronskim olovkama

Allinurl

Allinurl operator vam omogućava da na internim stranicama pronađete stranice sa traženim terminima za pretragu unutar URL-a.

Na primer, recimo da ste želeli da izvršite istraživanje na stranicama na veb lokaciji koje su sadržale izraz „tablet za crtanje“. Koristili biste sledeći primer:

allinurl: tableti za crtanje kupujemprodajem

Ovo će otvoriti sve interne URL adrese na kupujemprodajem.com koje sadrže izraz „tablet za crtanje“.

Inurl

Da biste pronašli stranice na sajtu koje sadrže u URL-u vaš ciljani termin za pretragu, a drugi pojam u sadržaju na sajtu, možete da koristite ovog operatora. Koristan je za pronalaženje veb lokacija sa snažnom optimizacijom na stranici za teme koje istražujete.

Primer upotrebe:

inurl: crtanje portreta

Allinanchor

Ovaj operator je koristan za obavljanje istraživanja na stranicama koje imaju sve izraze iza „inanchor:“ u sidrenom tekstu koji vodi natrag na stranicu.

Primer:

allinanchor: „kako crtati anime“

Inanchor

Inanchor se koristi za identifikaciju stranica sa dolaznim linkovima koje sadrže navedeni sidreni tekst. Međutim, podaci se samo prikupljaju, ali ne pružaju tačne globalne rezultate.

Primer:

inanchor: „digitalno slikarstvo“

Filetype

Da li želite da pronađete slike koje potpadaju samo pod određeni tip datoteke (npr. .Jpg, .png ili .gif)? Ako treba da suzite istraživanje na infografike ili meme ili samo želite da vidite neke slike, ovo vam može pomoći. Takođe vam može pomoći da identifikujete zalutale slike i druge datoteke (poput PDF-a) koje je možda preuzeo Google.

Primer:

site:domainname.com filetype:txt –inurl:robots.txt

Korišćenje filetype operatora pomoći će vam da pronađete datoteke na svojoj veb lokaciji koje je Google indeksirao, ali će isključiti robots.txt iz prikazivanja u rezultatima pretrage. 

Around()

Da li želite da fokus vaših rezultata bude izuzetno usko determinisan? Ovo je odličan način da se identifikuju rezultati pretrage gde se dva ili više izraza pojavljuju na stranici i takođe se čine vrlo bliski jedan drugom (označeno brojem u zagradama).

Primer upotrebe:

alati za digitalno crtanje AROUND (2)

@

Da li želite da ograničite svoju pretragu na društvene mreže? To možete lako učiniti pomoću simbola @. Simbol # takođe možete da koristite za pretragu unutar hashtagova na Google-u.

Primer:

mangoes @facebook

Napredne komande Google pretrage

OR – Ili

Ova komanda vam pomaže da pretražite stranice koje sadrže jednu ili drugu reč. Ako ste želeli da pronađete reči crtanje ili slikanje, ali ne oboje, možete da koristite ovu naredbu da biste to učinili.

Primer:

digitalni crtež OR digitalno slikanje

Quotes – Citati („reč“)

Korišćenje navodnika oko fraza koje tražite pomoći će vam da pronađete rezultate koji se tačno podudaraju, a ne opšte rezultate koje ćete dobiti standardnom pretragom.

Primer upotrebe:

„Termin za pretragu 1

Exclude words – Isključite reči: (-)

Znak minus je simbol isključenja.

Ova komanda isključuje reči za koje ne želite da se pojave u rezultatima pretrage. Ako ste iz nekog razloga želeli da pronađete stranice sa terminima „marketing sadržaja“, ali ne i stranice iz Business Insider-a koje sadrže tu frazu, ukucajte:

Marketing sadržaja -draganvaragic.com

Add words – Dodajte reči: (+)

Znakom plus možete dodati reči za koje želite da budu uključene u rezultate pretrage.

Primer:

Marketing sadržaja +SEO

Wildcard – Zamenjivi znak: (*)

Koristite zvezdicu kao džoker znak da biste predstavili prostor koji bi mogao bilo čime biti popunjen.

Primer:

Najbolji *faktori rangiranja

Site – Sajt:

Ako su vam potrebni konkretniji rezultati sa jedne veb lokacije, ova naredba prikazuje te rezultate. Na primer, ako želite da na svojoj omiljenoj SEO veb lokaciji potražite članke o 404 greškama, koristili biste sledeće:

Site: searchenginejournal.com 404 greške

Related – Povezano:

Ako ste u situaciji kada su vam potrebni rezultati koje sadrže više sajtova sa sličnim sadržajem kao vama poznat sajt, samo koristite sledeće:

Related: domena.com

Info:

Ovaj operator će vam pomoći da pronađete informacije povezane sa domenom koji tražite. Pomoću njega možete da identifikujete stvari kao što su stranice sa tekstom domena na stranici (nije nužno linkovan), slične stranice na lokaciji i keš memoriju veb lokacije.

Primer:

info: domainname.com

Sve zajedno: Kako koristiti ove komande i operatore u stvarnom svetu

Nije uvek lako identifikovati najbolje kombinacije naredbi za pretragu i operatora koji će vam pomoći da ostvarite svoj cilj.

Evo još nekoliko ideja koje možete upotrebiti kako biste znali da koristite ove operatere, a iskoristite ih u punom potencijalu za širok spektar SEO upotrebe. Slobodno ih upotrebljavajte za izgradnju vaših SEO ideja i projekata.

Zaronite dublje u istraživanje sadržaja sajta

Mnogi od ovih operatora pretraživanja mogu vam pomoći da izvršite ciljano i korisno istraživanje sadržaja. Pronaći ćete sve, od najnovijeg sadržaja današnjih SEO tema do članaka o pravljenju najneverovatnijeg vulkana od slanine i krompira sa sirom.

Ako je upit dovoljno konkretan, ovi operateri su vam prijatelji kada je u pitanju pronalaženje ideja za sadržaj.

Izuzmite specifične uslove koji vam nisu korisni

Primer:

pojam1 -pojam2

Recimo da ste istraživali SEO sadržaj koji govori o sigurnim URL-ovima, ali ste želeli da izuzmete sve gde se pominju 404 greške.

Dovoljno bi bilo sledeće:

secure URLs – 404 errors

Izuzmite više od jednog pojma

Primer:

pojam1 -pojam2 -pojam3 -pojam4

Ako se vaše istraživanje sadržaja vrti oko 404 greške, ali sve što želite su stranice koje govore o njima (i stranice koje ne spominju 404 greške za kanonike, 500 greške i slično), možete koristiti ovu kombinaciju:

secure urls -404 errors -canonicals -500 errors

Izuzmite tačne uslove

Ako želite da pronađete stranice koje spominju tehničke revizije SEO-a, ali ne uključuju 404 greške ili XML mape sajta u tematsku diskusiju, ovaj operater će vam pomoći.

Imajte na umu da će sadržati XML mapu sajta, osim ako nisu posebno izuzete.

Primer:

technical seo -“404 errors” -“xml sitemaps”

Izuzmite irelevantne sajtove

Ponekad želite da iz svojih pretraga izuzmete određene veb lokacije. Možete da kombinujete izuzimanja sa sajtom: da biste uklonili čitave veb lokacije iz indeksa.

Primer:

Tech seo -site:pinterest.com

Revizije tehničke SEO

Kada se pravilno urade, tehničke SEO revizije mogu biti složene i mogu sadržati preko 200 faktora kojima možete vršiti popravke, posebno za velike veb sajtove.

Međutim, tu je uključeno mnogo više od pukog izbacivanja rezultata alata i slanja istih vašem klijentu ili šefu.

To može svako.

SEO stručnjaci će, međutim, sastaviti prilagođenu SEO strategiju koju klijent može da koristi da bi odredio prioritete za SEO zadatke i preusmerio svoju veb lokaciju od mesta na kojem se nalazi do mesta na kojem treba da bude.

Tu dolazi do izražaja snaga tehničke SEO revizije.

Korišćenje operatora napredne pretrage može vam pomoći da se detaljno upoznate sa informacijama o tome kako Google vidi i indeksira veb lokaciju. Evo nekoliko ideja za korišćenje naprednih operatora Google pretrage u vašim SEO revizijama.

Utvrdite kako se veb sajt indeksira

Primer:

sajt: nazivdomena.com

Ovo vam daje mali pogled na to kako Google indeksira sajt, što vam može mnogo reći o tome kako da prilagodite svoje SEO strategije u skladu s tim.

Korišćenje “sajt” operatora je jedan od jednostavnijih načina da se to uradi, a takođe možete dobiti ideju o broju indeksa veb lokacije.

Brojanje rezultata indeksa može vam pomoći da identifikujete velike tehničke greške na velikim veb sajtovima. Recimo, na primer, sajt fizički ima samo 270 stranica, ali Google indeksira 15.000 stranica sa tog sajta.

Problem može da se kreće od netačno generisanih stranica iz pretraga na lokaciji do problema koji nastaju prelaskom sa http:// na https:// , te preusmeravanja ne rade ispravno.

Uklonite više poddomena

Primer:

site: domen.com -inurl: stage -inurl: dev -inurl: staging

Ako radite na neurednom, velikom sajtu međunarodnog brenda koje i dalje ima problema sa indeksiranjem lokacija za inscenaciju, ali vam nije stalo do mesta za inscenaciju, ovaj operater vam može pomoći da izuzmete sve one neuredne poddomene na mestu za inscenaciju.

Pregledajte nesigurne stranice i izvršite reviziju tranzicije http:// u https://

Primer:

site: domen.com -inurl: https

Ovaj primer isključuje https: // url, ali možete ga uključiti i uklanjanjem znaka minus.

Korišćenje operatora na ovaj način može vam pomoći da revidirate prelazak http:// u https://.

Ovo vam daje ideju o tome kako Google indeksira vaše nove https:// stranice za razliku od njihovih http:// stranica.

Pronalaženje duplikata sadržaja

Primer:

site: domen.com „pojam za pretragu sadržaja“

Recimo da ste želeli da otkrijete koliko je internog duplog sadržaja vašeg sajta Google indeksirao. Kombinacija ovih operatora će vam pomoći u tome. Ovo je korisno za sticanje uvida koliko rezultata vraća termin za pretragu.

Nakon što ovo saznate, možete da koristite alat poput Screaming Frog da biste zakopali dublje i pronašli one duplikate stranica sa sadržajem koji predstavljaju probleme.

Višestruke kombinacije operatera rade za vas

Od potrage za plagijatima sopstvenog sadržaja preko revizije prelaska na http:// do https:// veb sajta, mnoge beskonačne kombinacije operatora mogu biti korisne za reviziju sadržaja, tehničke SEO revizije i za sve drugo za šta želite da ih koristite.

Pronađite kombinacije koje će vam najviše pomoći u pretraživanju. Iskoristite ih da pronađete najbolje i najvažnije informacije koje će vam pomoći da pobedite konkurenciju u rezultatima pretrage.