Instagram omogućava pretraživanje po ključnim rečima

1696
Instagram SEO

Instagram dodaje mogućnost pretraživanja sadržaja pomoću ključnih reči, a ne da bude ograničen samo na hashtagove.

Instagram nadograđuje svoju funkcionalnost pretraživanja i omogućava korisnicima da prvi put pronađu sadržaj prema ključnim rečima.

Do sada su korisnici mogli da pretražuju sadržaj samo po haštegovima, oznakama lokacija, korisničkim imenima i imenima profila.

To je ostavilo mnoštvo sadržaja koji se ne može pretraživati u području opisa.

Prema izveštaju TechCruncha, korisnici sada mogu da pretražuju postove koristeći ključne reči koje se mogu pojaviti u natpisima za fotografije i video zapise.

Preostalo je još mnogo toga da se razume o novoj funkciji pretraživanja Instagrama.

Kako funkcioniše traženje ključnih reči u Instagramu?

Pretraga ključnih reči u Instagramu funkcioniše tako što omogućava korisnicima da ukucaju ključne reči kao što je „inspiracija za kancelariju u stanu“, umesto da se ograniče na hashtag poput #homeofficeinspiration.

Rezultati pretrage bi tada trebali prikazati postove o inspiraciji za uređenje kancelarije u stanu, čak i ako nisu posebno označeni kao takvi.

Nije tačno poznato kako Instagram određuje o čemu se radi bez oslanjanja na hashtagove.

Poznato je da će Instagram koristiti natpise za objavljivanje postova za pretrage ključnih reči, ali čak i dalje ima mnogo pitanja.

Na primer – da li je to samo tačno podudaranje? Može li algoritam Instagrama da razume sinonime? Da li je uključen neki AI ili mašinsko učenje koji pomažu algoritmu da prepozna ono što je prikazano na slici?

Portparol kompanije kaže da Instagram uzima u obzir „niz faktora“ prilikom vraćanja rezultata pretrage. To uključuje vrstu sadržaja, opise, vreme objavljivanja i još mnogo toga.

Portparol potvrđuje da Instagram koristi mašinsko učenje da „pronađe najkvalitetniji sadržaj koji je relevantan za vas“. Ne pominje se da li to takođe uključuje prepoznavanje slike.

Rezultati pretraživanja Instagrama ograničeni su samo na određene termine, portparol kaže:

„Pretraga je ograničena na teme od opšteg interesa i ključne reči koje su u okviru Instagram-ovih smernica zajednice.“

Potencijal za Instagram SEO?

Možda je najuzbudljiviji aspekt ovog ažuriranja, barem za prodavce i ljubitelje pretraživanja, potencijal za SEO za Instagram.

Ranije je jedini način za optimizaciju Instagram postova bio uključivanje relevantnih hashtagova i možda oznake lokacije (ako je primenljivo).

Sada postoji potpuno novi algoritam koji trgovci mogu da razumeju i optimizuju. Po prvi put zapravo možemo razgovarati o faktorima rangiranja na Instagramu.

Pre nego što uronite u to, možda je najbolje sačekati i videti kako ova promena utiče na ponašanje korisnika. Još uvek ne znamo kako će se korisnici prilagoditi ovom novom načinu pretraživanja postova na Instagramu.

Da li će usvojiti upotrebu ključnih reči za pronalaženje vizuelnog sadržaja sličnog onome kako ljudi koriste Pinterest? Ili će korisnici Instagrama radije koristiti proverene i istinite hashtagove?

Bio bi obećavajući znak da se uoči značajan porast angažmana korisnika na postovima nakon pokretanja pretraživanja ključnih reči. To može biti indikacija da se ključne reči koriste za pomoć korisnicima da otkriju sadržaj koji inače ne bi pronašli.

Ono što je sigurno je da korisnici Instagrama nisu spremni da se promene, o čemu svedoči i buka zbog nedavnog ažuriranja korisničkog interfejsa.

Za sada se oko ovog ažuriranja vodi mnogo manje diskusije, što je ili pokazatelj da ga korisnici nisu primetili ili još uvek nije predstavljeno svima.

Pretraga ključnih reči na Instagramu danas se na engleskom jeziku objavljuje za sve korisnike u Kanadi, SAD-u, Velikoj Britaniji, Australiji, Novom Zelandu i Irskoj.