Besplatni SEO alati koje morate da koristite

1572
Besplatni SEO alati

Kvalitetna SEO optimizacija gotovo je nemoguća bez korišćenja dobrih SEO alata. Koje alate ćemo koristiti zavisi od naših navika, znanja ili očekivanja, a u ovom tekstu izdvajamo besplatne SEO alate koji će vam biti od dragocene pomoći:

Bright Local – Search Results Checker

Bright Local je „all in one“ profesionalna marketinška SEO platforma, osmišljena naročito za potrebe lokalnih SEO podataka, za biznise sa jednom ili više lokacija. Na platformi Bright Local alata možete videti sve lokalne SEO podatke na prilagođenoj lokalnoj kontrolnoj tabli:

 • Pratite organske, lokalne i mobilne liste rangiranja
 • Revizija direktorijuma i kontakt podataka
 • Pratite online recenzije i dobijate obaveštanja o svakoj
 • Izrada izveštaja o SEO reviziji i prodaji
 • Uklanjanje i izgradnja lokalnih direktorijuma
 • Revizije Google My Bussines-a
 • Google analitika i društvena integracija

Sve nabrojane funkcije nalaze se na jednoj lokaciji kojoj možete pristupiti putem sistema komandne table i svi se nalaze direktno na web lokaciji Bright Local. Možete pratiti SEO rangiranje vašeg ili klijentovog sajta na svim najpopularnijim pretraživačima i na više lokacija, kako biste imali tačan uvid u performanse sajtova i kako na njih utiču promene koje izvršite. To vam omogućava da utvrdite šta deluje, a šta ne, kao i da otkrijete oblasti koje treba poboljšati.

Osim toga ovaj alat izgleda estetski privlačno i prilagođen je za jedinstveno korisničko iskustvo.

Screaming Frog

Screaming Frog SEO Spider je alat za analizu web stranica koji vam omogućuje da pretražujete URL-ove web lokacija i pronalazite ključne elemente za analizu i reviziju lokalnog i tehničkog SEO-a. Za razliku od većine sličnih alata, Screaming Frog je desktop alat koji možete preuzeti sa web lokacije proizvođača, a možete ga i platiti ako želite da koristite neke dodatne napredne funkcije.

Screaming Frog ima dva dodatna značajna alata koji omogućavaju krolerima da pretražuju vaš sajt ili sajt vaše konkurencije. To su SEO Spider i Log File Analyzer.

Ove funkcije omogućavaju da se obavi pretraživanje websajta, linkova, slika, CSS-a i ostalih delova sajta iz SEO perspektive. U osnovi alat omogućava da uradite analizu i reviziju celokupnog sajta. Besplatna verzija omogućava analizu do 500 stranica po sajtu.

Google Search Console

Google Search Console deo je Google SEO seta alata. Obezbeđuje vam kontrolu podataka i konfiguracija vašeg websajta, kao i različite metrike posetilaca sajta. Google Search konzola daje korisnicima direktne uvide i informacije o tome kako Google vidi vaš sajt.

U samom alatu možete proveriti da li imate neispravne linkove (broken links), greške na sajtu, da li su prisutne greške u indeksiranju i slično. Takođe, u samom alatu ćete biti obavešteni direktno od strane Google-a ako imate neke probleme sa sajtom ili ako je prema vašem sajtu izvršena neka akcija. To bi moglo biti upozorenje o detekciji hakovanja, upozorenja u vezi malvera, penal u vezi loše prakse linkovanja ili nešto što se tiče tehničkih delova sajta.

Number Google Results – Ekstenzija za Chrome

Number Google Results je ekstenzija koju možete instalirati preko Google ekstenzija u samom pretraživaču. Alat obezbeđuje broj pre svake Google search pretrage kako biste imali bolji uvid u rangiranje sajta. Ako želite da vidite rangiranje konkurentskih sajtova ili bilo kojeg sajta koji vas zanima, ovo je definitivno pravi alat za vas.

Google Analytics

Google Analytics je Google-ov servis za analitiku koji radi procesiranje i analizu podataka, kao i obezbeđivanje statistika ponašanja korisnika na samom websajtu. Google Analitika pomaže marketarima da prate njihove akcije na samom sajtu.

Alat omogućava i pomaže vlasnicima websajtova da steknu uvid šta se korisnicima i posetiocima sajta dopada, a šta ne. Spoznaja o delovima koji su korisnicima dopadljivi i delovima koji nisu interesantni daju važnu sliku urednicima sajta, koji potom mogu sprovesti akcije u poboljšanju sadržaja.

Uz pomoć Google Analytics alata može se uraditi analiza korisnika – odakle dolaze, sa kojih uređaja, sa kojih kanala – i na osnovu tih saznanja možete unaprediti vaše akcije.

Google Tag Manager

Google Tag Manager je veoma moćan alat koji će podići vaš digitalni marketing na novi nivo. Google Tag Manager donosi mogućnost da marketinški timovi preuzmu veću kontrolu nad treking kodovima koji su implementirani u samom sajtu. Umesto da se svaki put postavlja pitanje tehničkom ili developing timu da dodaju nove treking kodove u sam HTML kod websajta, marketari mogu da upravljaju kodom koji se pojavljuje u HTML-u direktno kroz Google Tag Manager.

U samom alatu marketari mogu podesiti opciju koja se zove „trigger“. U osnovi, sa trigerima možete poslati podatke sa sajta u vašu analitičku platformu, kao što je na primer Google Analytics, i pratiti gde korisnici prave određene korake kao što je klik ili skrol.

Yoast WordPress plugin

Yoast SEO je jedan od najpopularnijih WordPress dodataka i lako je razumeti zašto. Bez obzira da li vodite lični blog ili ste SEO specijalista koji upravlja websajtovima klijenata, Yoast SEO je moćan alat koji vam može pomoći da učinite vaš sajt optimizovanijim za pretraživače. Ovaj alat je sveobuhvatno rešenje za sve vaše SEO potrebe. Omogućava vam da dodate SEO naslov, meta opis i meta ključne reči u svaki post i svaku stranicu na vašem websajtu, ali to nije sve:

 • Optimizuje ključne reči, fraze, sinonime i sve forme ključnih reči koje koristite.
 • Saopštava Google-u, Pinterest-u i drugim bitnim platformama o konkretnom sadržaju na svakoj vašoj stranici.
 • Podseća vas kada da ažurirate stranice kako sadržaj ne bi zastareo.
 • Pregled vaših sadržaja na Google-u, Facebook-u i Twitter-u.
 • Proverava čitljivost postova.
 • Onemogućava dupliranje sadržaja.
 • Sugeriše interne linkove.
 • Uvek prati ažuriranja Google algoritma.

Wordtracker Scout – ekstenzija za Chrome

Uz pomoć ove moćne ekstenzije za Chrome možete dobiti ideje za ključne reči sa bilo koje web stranice jednim klikom. Wordtracker Scout pruža sledeće usluge:

 • Pruža podatke o jakim ključnim rečima iz svoje velike baze podataka pretraživanih termina.
 • Analizira websajtove vaše konkurencije u potrazi za ključnim rečima.
 • Omogućava uvid u merne podatke o učinku ključnih reči.
 • Pruža podatke o ključnim rečima koje se podudaraju sa elementima stranice.

Wordtracker Scout je jednostavan alat koji nadograđujete na Chrome pretraživač, koji se odmah zatim pretvara u ogromni generator ključnih reči. Izaberite uspešan websajt iz vaše niše, koji je atraktivan vašoj ciljanoj publici i otkrijte koje su ključne reči prave za vaše tržište. Odabirom ključnih reči sa visokim performansama privući ćete ciljani i profitabilni saobraćaj na vaš websajt i odabrati pravu marketinšku strategiju.

SEO Site Checkup

SEO Site Checkup je alat koji pruža uvid u SEO analizu:

 • Trenutno analizira vaše SEO probleme. Možete obaviti neograničenu analizu i sačuvati izveštaje kako biste imali uvid u napredak i prethodni rad.
 • Profesionalni SEO monitoring. Možete automatski pratiti nedeljne promene u 30 SEO varijabli i dobijate obaveštenja ako se vaš SEO rezultat promeni.
 • Uvid u SEO profile konkurencije. Uporedna SEO poređenja vašeg sajta sa maksimalno pet konkurentskih sajtova. Pogledajte kako možete unaprediti svoj SEO u odnosu na konkurenciju.
 • Uštedite sate na SEO izveštajima. Ovaj moćni alat pomoći će vam da brzo kreirate uređene SEO izveštaje za vaše klijente ili partnerske websajtove.
 • SEO izveštaji koje možete razumeti i na osnovu kojih možete preduzeti dalje korake. SEO je prosto objašnjen, sa jasnim definicijama i tutorijalima kako da popravite svaki problem koji postoji.

Besplatna verzija traje 14 dana.

SEOptimer

SEOptimer pruža sveobuhvatnu reviziju web lokacija. Pretraživači se oslanjaju na mnogo faktora za rangiranje websajtova. SEOptimer vrši proveru SEO na websajtu kako bi vam pomogao da identifikujete probleme koji sprečavaju vaš sajt da ostvari svoj pun potencijal. Uz to, pruža jasnu listu prioriteta šta na sajtu treba popraviti ili izmeniti.

SEOptimer je jednostavan „uradi sam“ SEO alat koji od naročite koristi može biti u promovisanju web lokacije vlasnicima malih preduzeća. Vrši pregled celog sajta, identifikuje probleme i predlaže rešenja. Vrši monitoring rangiranja ključnih reči i stalno ažurira informacije o performansama vaše web lokacije.

Pruža izveštaje SEO revizije koji su jasno napisani i razumljivi, te inspirišu na dalje korake.

Pored toga što je alat za SEO reviziju, SEOptimer pruža i niz dodatnih besplatnih SEO alata koji vam daju mogućnost da unapredite svoj websajt:

 • Meta Tag Generator
 • Keyword Generator
 • txt Generator
 • .htaccess Generator
 • XML Sitemap Generator