Kako da pratite klikove određenih dugmadi na sajtu

3000

Google analitika nudi mogućnost da pratite koje stranice su posetioci obilazili i koliko dugo su se zadržavali, ali kako da pratite da li su pritisnuli neko određeno dugme?

Zanima vas kako da pratite kada neko pošalje popunjen formular ili koliko njih je pritisnulo dugme „Ubaci u korpu“, a nije izvršilo na kraju kupovinu.

Zanima vas odakle je potencijalni klijent došao i sa vašeg sajta vam poslao zahtev sa upitom.

U ovom tutorijalu ćemo proći korak po korak kako da podesite Google tag manager da vam prikaže klikove na  Google analitici i sa kog izvora je došao na vaš sajt.

Ukoliko nemate instaliran Google Analytics i Google Tag Manager posetite članak

Registracija i instalacija Google Analytics i Google Tag Manager-a

gde smo detaljno objasnili postupak otvaranja naloga na ove dve besplatne platforme. Potrebno je kreirate naloge pre nego što krenete dalje sa ovim tutorijalom.

Kroz ovaj tutorijal uzećemo primer kontakt formulara odnosno praćenje klika dugmeta „Pošalji“. Na ovaj način možete da pratite bilo koje dugme princip postavke je identičan.

Ako vam je lakše možete i preko video tutorijala koji smo napravili.

Sadržaj

 Otvaranje novih „Promenljivi“ – Varijable

Klikom na dugme „Promenljive“ otvara vam se prozor gde ćete kliknuti na dugme „konfiguriši“ u gornjem desnom uglu.

Čekirajte sve stavke pod „Klikovi“

Zatvorite taj prozor na X.

Kreiranje pokretača (eng. Triggers)

Sada je potrebno da kreiramo pokretač na opciju „Pokretači“ (eng. Triggers). Kliknite na dugme pokretači i u gornjem desnom ćošku kliknite na dugme „Novi“.

Naslovite vaš pokretač i kliknite na „Konfiguracija pokretača“ iz prozora koji vam je izašao izaberite pod stavkom Klikovi izaberite „Svi elementi“.

Ostavite za sada opciju Svi klikovi kako bi mogli da definišemo koje tačno dugme nam treba. Kliknite na dugme „Sačuvaj“.

Ok, sada smo kreirali pokretač. Sledeći korak je da lociramo tačno dugme koje želimo da pratimo.

Identifikovanje dugmeta

Kada ste sačuvali pokretač kliknite na dugme „Prikaži“ koje se nalazi u gornjem desnom uglu pored plavog dugmeta „Pošalji“. Time ćete otvoriti na vašem sajtu novi prozor gde ćete videti sve klase i oznake svih klikova pa i vašeg dugmeta.

Nakon aktivacije Prikaza idite na vaš sajt i osvežite stranicu. Ona treba sada da izgleda ovako:

Ne brinite iako vam je sajt live samo ovo vi vidite jer je povezano sa vašim google nalogom.

Idite na stranicu gde vam se nalazi kontakt forma. Primetićete da će svaki klik na stranici ma gde god kliknuli da beleži jer smo označili u pokretaču sve klikove.

Kliknite samo na vaše dugme kako bi tag manager registrovao klik i idite na karticu „Variables“, označite poslednji klik koji ste kliknuli (vaše dugme) i kopirajte iz kolone „Value“ vrednost tog dugmeta. Koristićemo u ovom primeru „Click Classes“ isto tako možete koristiti i „Click ID“ jer su to sve opcije pomoću kojih Google taga manager razlikuje objekte na sajtu. Kopirajte samo to što je selektovano na slici bez apostrofa koji se nalaze na početku i na kraju.

Vraćamo se u Google tag manager da unesemo klasu koju smo kopirali i ovaj put tačno kažemo Google tag manageru koje dugme da prati.

Vratite se na opciju „Pokretači“ i kliknite na vaš pokretač koji ste kreirali. Kliknite na svi klikovi i označite opciju „Neki klikovi“. Iz padajućeg menija odaberite „Click Classes“ iz drugog padajućeg menija izaberite opciju „Sadrži“ (eng. „contains“) u treće polje unesite ono što smo kopirali na sajtu. Kliknite na dugme „Sačuvaj“

Kreiranje oznake (eng. Tags)

Sada je potrebno da kreiramo oznake i da ih povežemo sa pokretačem.

Kliknite na „Oznake“ pa na dugme „Nova“. Naslovite oznaku npr „Praćenje dugmeta kontakt forme“. Zatim kliknite na „Konfiguracija oznaka“ odaberite „Google analitika: Univerzalna analitika“

Sada morate da povežete Google analitiku (vaš nalog) sa Google tag managerom kako bi mogli uspešno da prikazujemo na analitici sve klikove.

Iz padajućeg menija „Tip praćenja“ izaberite „Događaj“ polja koja su vam se otvorila popunite ovako:

  • Kategorija: Dugme kontakt forme
  • Radnja: Kliknuto
  • Oznaka: Poslat upit
  • Vrednost ostavite prazno

Ove stavke možete i proizvoljno popuniti na način kako vama odgovara. Možete bilo šta uneti. Videćete posle na Google analitici kako izgledaju te vrednosti koje smo uneli pa ćete bolje razumeti.

Pogodak neinterakcije ostavite na netačno

Opcija Podešavanje Google analitike, tu spajate vaša dva naloga. Kliknite na taj padajući meni i izaberite opciju „Nova promenljiva“. Naslovite tu promeljivu i u polje ID praćenja unesite ID vašeg Google analitics naloga, a možete ga pronaći u vašem kodu na sajtu.

 

Idite na Dashboar od vašeg sajta u opciju Settings> Insert Headers and Footers

Vaš kod od analitike je UA-broj-broj opet bez apostrofa! Unesite i kliknite na Sačuvaj

 

Sledeći korak je da unesete pokretač koji smo malo pre kreirali.

Ispod kliknite na polje „Pokretač“ i odaberite pokretač koji ste kreirali. Kada ste ubacili kliknite na dugme Sačuvaj

Poslednji korak je da kliknete na dugme „Pošalji“ i zatim „Objavi“ koji se nalazi u gornjem desnom ćošku. Opis verzije kontejnera možete da preskočite.

Vratite se na vaš sajt i osvežite stranicu. Izgled Tag managera na dnu ekrana treba da prikaže vašu oznaku sa pokretačem. To znači da ste uspešno objavili oznaku sa pokretačem i možete sada da pratite kada neko klikne.

Provera klikova na Google analytics

Idite na vaš nalog na Google analytics i otvorite karticu „U realnom vremenu“ otvorite u drugom prozoru vaš sajt i stranicu gde vam se nalazi kontakt forma.

Treba da vidite sebe kao aktivnog korisnika na sajtu. Na pod kartici „Događaji“ koji se nalazi u kartici  „U realnom vremenu“ tu će te videti kada neko klikne na dugme. Testirajte da li radi tako što ćete kliknuti dugme na vašem sajtu. Trebalo bi, ako ste sve dobro podesili, da se pojavi u pod kartici „Događaji“.

Poslednji korak je samo da isključite prikaz koji vidite na dnu ekrana kada odete na vaš sajt.

Vratite se na Google tag manager u kartici „Radni prostor“ kliknite na „Zatvori režim za pregled“

To je to! Namestili ste praćenje dugmeta. Tako možete da pratite bilo koje drugo dugme kada neko klikne.