6 odličnih razloga zašto treba da koristite SEO alate

2507
SEO alati

Činjenica da su SEO alati korisni tokom procesa SEO optimizacije nije nikakva novost. Većina ljudi koji se bave marketingom svesna je činjenice da je znanje moć. Znanje SEO optimizacije jednako je snažno kao i podaci na kojima se SEO gradi.

Ako imate pristup preciznim, pouzdanim i jednostavnim SEO alatima ojačaćete svoju SEO strategiju. Primenom pravih SEO alata samo imaćete uvid u rad sopstvenog sajta, ali to nije sve. Saznaćete i dragocene informacije šta vaša konkurencija radi u svojim SEO strategijama.

Hajde da preskočimo osnove i pričamo o razlozima zašto treba da koristite SEO alate.

Sadržaj

1. Analiza SEO strategije konkurencije

U svetu sumnjivog marketinga i SEO taktika lako je krenuti pogrešnim putem. Srećom, možete zaobići to iskušenje tako što ćete pravim SEO alatima špijunirati konkurenciju, bez kršenja ikakvih zakona.

Mnogi SEO alati, kao što su SEMrush ili Raven, omogućavaju vam da zavirite u SEO strategiju konkurencije.

Pored količine saobraćaja na njihovom sajtu i rangiranja, dobićete i druge informacije od neprocenjivog značaja. Moći ćete da identifikujete odakle dolaze njihovi beklinkovi i kako sadržaj beklinkova funkcioniše na svim platformama.

Profil beklinkova

Jedan od najlukavijih načina da špijunirate konkurenciju jeste da koristite SEO alate kako bi dobili uvid u profile njihovih beklinkova. Videćete sa kojih sajtova dolaze njihovi beklinkovi, koji je autoritet domena tih sajtova, anchor tekst i još mnogo toga.

Nakon toga možete napraviti plan dalje igre, kako dopreti do tih sajtova, da bi generisali linkove ka vlastitom sajtu. Nema potrebe da pretražujete internet u potrazi za domenima za saradnju, kad možete napraviti listu mogućih za svega nekoliko sekundi.

Izbor ključnih reči

Što duže radite SEO, generisanje liste mogućih ključnih reči može postati sve teže. U nekom momentu može se desiti da izgubite nit i ne budete sigurni na koji deo sadržaja da se usredsredite.

Upotrebom SEO alata možete imati uvid u rangiranje konkurencije, za nove i postojeće ključne reči. Nakon toga, možete dodati njihove termine na svoju listu, a pomoću alata lako ćete pronaći i povezane ključne reči.

SEO alati, kao što je SEMrush, imaju mogućnost generisanja hiljada i hiljada ključnih reči odjednom. Nikada više nećete doći u situaciju da izgubite ideje za svoj blog ili sajt.

2. Sačuvajte vreme i novac koristeći  SEO alate tokom analize

Sveobuhvatne SEO analize pružaju detaljne informacije kada su u pitanju problemi na sajtu. Nažalost, detaljna analiza zahteva mnogo utrošenog vremena i novca, ukoliko se radi ručno.

SEO alati smanjuju količinu utrošenog vremena i novca bar na pola, isporučujući jednako dobre, ako ne i bolje rezultate.

Screaming Frog“ je fantastičan besplatan alat za indeksiranje, koji identifikuje mnoštvo potencijalnih problema na vašem sajtu, kao što su:

 • Stranice bez linkova koje su nevidljive pretraživaču
 • Naslovi stranica koji nedostaju
 • Meta opisi koji nisu uneti
 • Neispravni linkovi
 • Loša putanja do stranice
 • Greške servera na stranicama

Drugi alati, kao što su SEMrush i Majestic, potpuno automatizuju proces analize, izvlačeći čitav niz informacija u izveštaj koji je lako razumljiv. Ovakve izveštaje možete kreirati za samo 100$ mesečno, bilo da to radite za sebe ili svoje klijente.

Pomenuti izveštaji su putokaz za ono što treba da se popravi na sajtu – od on-page optimizacije do sadržaja linkova koji mogu poboljšati brzinu učitavanja. Rad koji je baziran na SEO analizi najsigurniji je način da se izgradi čvrsta SEO osnova za vaš sajt.

3.Pronađite jake ključne reči za sadržaj

Pronalaženje pravih ključnih reči za vaš sajt nije nimalo naivan posao. Nije dovoljno da pronađete termine koji imaju pristojan volumen pretraživanja i nisku konkurenciju. U igri su i mnogi drugi faktori.

Prvi i verovatno najbitniji jeste namera sa kojom korisnici pretražuju određene ključne reči.

Da li korisnici traže:

 • Besplatne informacije?
 • Da reše problem?
 • Da kupe proizvod?

Vi morate imati odgovore na ova pitanja.

Pronađite ključne reči slabe konkurentnosti i njihove varijacije

SEO alati vam pomažu da identifikujete ključne reči o kojima ranije niste razmišljali. Oni će generisati povezane ključne reči i njihove varijacije koje se mogu koristiti u različitim vrstama sadržaja.

Jedan od načina da se pronađu dobre ključne reči jeste analiza konkurencije. Drugi način je da vidite koji su termini sa vašeg sajta dobro rangirani, na kojoj poziciji su rangirani i koje termine bi mogli poboljšati.

Koristite SEO alate kako bi pronašli ključne reči za koje:

 • Vaš sajt je već rangiran, ali neka dodatna optimizacija bi mogla napraviti ogromnu razliku.
 • Vaš sajt je već rangiran, ali vi ne želite da budete rangirani za te ključne reči. Time ih možete odstraniti iz svoje SEO strategije.
 • Ključne reči koje pokazuju dobre rezultate i njihove varijacije koje su vredne targetiranja.

Ovom strategijom saznaćete da li vaš postojeći sadržaj treba da bude optimizovan ili treba da se doda novi sadržaj.

Ključne reči visoke konverzije

Ključne reči koje privlače kupce su vredne targetiranja, jer imaju najveću stopu konverzije.

Čak i ako ne pokušavate da prodate proizvod ili uslugu direktno sa sajta, možete koristiti sadržaj kako bi generisali prednosti.

Ciljajte ključne reči koje su lake za konverziju i nadogradite još sadržaja postojećem sadržaju, kako bi generisali potencijalne klijente.

SEO alati mogu vam pomoći da utvrdite kako vaša konkurencija vodi svoj content marketing. Jednostavno pogledajte njihove postove koji su najbolje rangirani i/ili imaju najveći broj beklinkova i zaključićete da li oni koriste nadogradnje sadržaja.

SEO alati pružaju više mogućnosti nego što ste ikada mogli zamisliti, a dobijene podatke iskoristite za unapređenje holističke SEO strategije.

4. Pratite SEO napredak i KPI

Mnogi vlasnici sajtova gledaju svoje rangiranje kao primarnu meru uspešne SEO optimizacije. Međutim, postoje mnoge druge metrike koje treba gledati – prvenstveno organski saobraćaj i konverzije.

Ove metrike možda nećete umeti sami da izračunate. Srećom, SEO alati ih čine dostupnim i jednostavnim.

Ključni indikatori performansi (KPI) koje merite zavisiće od vaših ciljeva i poslovnog modela. Neki od njih mogu uključivati:

 • Rangiranje ključnih reči
 • Autoritet domena
 • Broj beklinkova
 • Saobraćaj na sajtu
 • Prodaja
 • Broj deljenja (shares)
 • Klikovi
 • Komentari na društvenim mrežama

Napredak koji ostvarujete vredi meriti pomoću različitih metrika i platformi, kako bi bili sigurni da dobijate veći saobraćaj na sajtu, kao i da se taj saobraćaj konvertuje.

Sa alatima kao što je Raven možete pratiti pojedinačne ključne reči i beklinkove. Možete generisati izveštaje koji periodično upoređuju vaš napredak sa napretkom vaše konkurencije.

U svakom momentu ćete znati da li vaša SEO strategija ide u dobrom pravcu. Koristite SEO alate kako bi pratili ono što je najvažnije za vaš sajt.

5.Vizualizacija i koncept podataka

Verovali ili ne, nije svaki SEO ekspert osoba koja zna sa ciframa. Srećom, postoje SEO alati koji će vam pomoći da shvatite podatke putem vizualizacije podataka.

Šta je vizualizacija podataka?

Vizualizacija podataka je način predstavljanja podataka u vidu slike, dijagrama ili grafikona. Umesto da se sami bavite dešifrovanjem brojeva, koristite alate za vizualizaciju podataka, koji će brojeve staviti u koncept koji će za vas imati smisla.

Ovo je izuzetno korisno ako pravite mapu svog SEO napretka tokom vremena, tražite demografske podatke korisnika ili analizirate uspeh vaših marketinških kampanja.

Vizualizacija podataka kroz SEO alate

Mnogi SEO alati generišu grafičke izveštaje koji vam omogućavaju da analizirate dobijene podatke na prvi pogled. Ovo može biti naročito korisno ako morate da objasnite komplikovanu metriku klijentima koji ne vladaju materijom.

Alati kao što je ToolClick pružaju mogućnost vizualizacije marketinških podataka. Možete ih koristiti da informišete klijente o svojoj SEO strategiji.

6. Informišite klijente o povratu ulaganja

SEO alati olakšavaju prikazivanje rezultata klijentima.

Ako se bavite marketingom ili ste SEO ekspert, vaši klijenti ne očekuju samo veći saobraćaj na sajtu. Očekuju i bolju prodaju. SEO alati očigledno prikazuju gde je ostvaren uspeh, a gde nije.

Opcije za pravljenje izveštaja koje ima SEMrush dozvoljavaju vam da prilagodite izveštaje za slanje klijentima. Prikažite KPI (ključne indikatore performansi), označite posao koji ste obavili i dodajte rezime o značenju podataka koje dostavljate.

Ako ste u stanju da izneste činjenice koliko potencijalnih klijenata ili prihoda ostvarujete za vašeg klijenta, kao rezultat njihove SEO investicije, veća je verovatnoća da ćete nastaviti saradnju.

Zaključak

SEO alati nisu korisni samo za praćenje rangiranja i istraživanje ključnih reči.

Korišćenjem SEO alata možete steći dragoceni uvid u vašu SEO konkurenciju. Takođe, možete videti da li se uloženi trud isplati i da li vaši klijenti ostvaruju povrat svojih ulaganja.

Pravom kombinacijom SEO alata moći ćete da izgradite svoju SEO strategiju od temelja.