Šta su nofollow linkovi? Sve što treba da znate

2574
Šta su nofollow linkovi

Nofollow linkovi su linkovi koji sadrže rel=„nofollow“ HTML oznaku. Nofollow oznaka koji sadrže ovakvi linkovi govori pretraživačima da ignorišu takav link. Razlog upotrebe nofollow linkova je uglavnom taj što vebsajtovi ne žele da prenesu autoritet (ili da „ojačaju“) drugi vebsajt ili zato što je u pitanju plaćeni link.

Nofollow linkovi ne prenose PageRank, stoga je velika verovatnoća da ne utiču na rangiranje na pretraživačima.

Sadržaj

Koje vrste nofollow linkova postoje

Google radi na razvijanju atributa nofollow linkova, kako bi bolje mogao da razume njihovu prirodu. U prilog rel=„nofollow“ linkovima pojavile su se i dve nove vrste nofollow linkova:

  • rel=“sponsored“ identifikuje linkove na sajtu koji su kreirani kao deo reklamiranja, sponzorisanih objava ili sličnih sporazuma.
  • rel=“ugc“ identifikuje linkove koji se pojavljuju u sadržaju koji je generisao korisnik, kao što su komentari ili postovi na forumu.

Atributi se mogu koristiti u međusobnoj kombinaciji – na primer, validno je link označiti kao rel=“nofollow sponsored“.

Plaćeni linkovi moraju koristiti atribut „nofollow“ ili „sponsored“ (ili kombinaciju ova dva atributa), kako bi izbegli rizik od manuelne akcije.

Svaki od ova tri atributa nofollow linkova će biti tretiran kao signal koje linkove treba isključiti iz procesa rangiranja. To znači da oni neće biti ignorisani, kao što je do sada bio slučaj.

Kada bi trebalo koristiti nofollow linkove

Pravilo je da nofollow linkove obavezno treba koristiti u sledećim slučajevima:

  • Linkovi u komentarima ili na forumima – Sadržaj koji generišu korisnici uglavnom je izvor spama. Čak i ako brižljivo moderirate, promaći će vam spam. Posledica je ručna akcija Google-a. Dešava se da spam promakne i kada koristite nofollow linkove, ali ukoliko ih ne koristite borba sa spam sadržajem će biti teža i količinski veća.
  • Oglašavanje i sponzorisani linkovi – Svi linkovi koji su deo reklamiranja ili sponzorskog aranžmana treba da budu nofollow. To su linkovi u sponzorisanom sadržaju, bilo da su tekstualne ili reklame sa slikama.
  • Plaćeni linkovi – Ako na bilo koji način naplaćujete postavljanje linka, neka vaši linkovi budu nofollow.

Možete napraviti izuzetak i dozvoliti regularne, dofollow linkove u sledećim slučajevima:

  • Potpis autora u gostujućim postovima.
  • Linkovi ka intervjuima.
  • Linkovi u uredničkom sadržaju.

Da li nofollow link ima neku SEO vrednost

Nofollow linkovi ne dozvoljavaju botovima pretraživača da ih prate, njih mogu pratiti samo ljudi. Oni vam ne pomažu da poboljšate rangiranje stranice, rangiranje vebsajta i nemaju SEO vrednost. Pretraživači „ne računaju“ nofollow linkove.

Međutim, iako nemaju jačinu običnih linkova, nofollow linkovi mogu pomoći da povećate saobraćaj ka vašem sajtu. Korišćenje nofollow oznake u linku neće naneti štetu vašem veb sajtu.

Nofollow oznaka može da bude dobra za SEO – većina SEO specijalista je čak i koristi, kako ne bi pratili nepouzdan sadržaj. Nofollow linkovi pripadaju plaćenim linkovima, forumima, komentarima na blogu i sadržajima kojima načelno ne možete verovati.

Google je nedavno najavio da će početi da uvažava nofollow linkove za poboljšanje rangiranja stranice. Ipak, zavisi gde je link postavljen i kakvog je kvaliteta. Ukoliko ga pozicionirate na početak vašeg teksta, imaće veći uticaj nego ako ga postavite pri završetku.

Da li Google kroluje nofollow linkove

Google nastavlja da ignoriše nofollow linkove, ali najavljeno je da će se stroga politika Google-a izmeniti počevši od 1. Marta 2020. godine. Od tog datuma Google počinje da prati „signale“ koje nose sve tri vrste nofollow linkova, što znači da može početi da ih indeksira.

Stvari stoje ovako:

Ranije su rel=“nofollow“ oznaku nosili svi linkovi koji su bili plaćeni, sponzorisani, kreirani od strane korisnika i generalno svi linkovi koji su bili nepouzdani. Google ih nije krolovao, ni indeksirao i nisu imali upotrebnu vrednost pri rangiranju.

Danas imamo tri vrste nofollow linkova – rel=“nofollow“, rel=“sponsored“ i rel=“ugc“. Google ih i dalje ne kroluje, niti indeksira, ali najava je da će njihove oznake biti signal za potencijalno rangiranje.

Od 1. Marta 2020. godine sve tri oznake nofollow linkova ostaju nepromenjene, a najava je da će ih Google krolovati i indeksirati, kao i da će njihove oznake biti signal za rangiranje.

Zbog čega su pretraživači kreirali nofollow link

Nofollow oznaka je originalno kreirana od strane Google-a, za borbu protiv neželjenih i spamerskih komentara na blogovima. Kako je rasla popularnost blogova, tako je rasla i količina spamerskih komentara. Spameri su ostavljali linkove ka svojim sajtovima u komentarima.

Spamerski sajtovi su zbog velike količine linkova počeli dobro da se rangiraju na Google-u i ostalim pretraživačima, potisnuvši visoko kvalitetne i relevantne sajtove iz rezultata pretrage. Taktika je imala toliko uspeha da su se spamerski komentari na blogovima brzo otrgli kontroli.

2005. godine Google je razvio nofollow oznaku i uveo je u svoj algoritam. Oznaku su na kraju prihvatili i ostali veliki pretraživači, kao što su Bing i Yahoo.