Šta su beklinkovi i zbog čega su bitni?

2730

Beklinkovi se često nazivaju i povratnim ili dolaznim linkovima, a šta su zapravo beklinkovi? Jednostavno je: beklinkovi su linkovi koje jedan websajt dobija od drugog websajta. Google i drugi veliki pretraživači beklinkove posmatraju kao dodatnu vrednost određenog sajta. Sajtovi sa velikim brojem beklinkova bolje se rangiraju u organskim pretragama na pretraživačima.

Sadržaj

Zašto su beklinkovi važni?

Beklinkove možemo posmatrati kao „glasove“ ili „poene“ koje dobijate od drugog websajta. Svaki od tih glasova pretraživaču poručuje da je vaš websajt vredan, koristan i dostojan poverenja. Dakle, što više glasova imate, bolje ćete biti rangirani na Google-u i drugim pretraživačima.

Google je potvrdio informaciju da su beklinkovi jedan od tri najvažnija faktora rangiranja na pretraživačima.

Da li je svaki beklink jednako vredan?

Beklinkovi se razlikuju po kvalitetu, pa tako imamo beklinkove niskog kvaliteta, kao i visoko kvalitetne. Google ih ne vrednuje jednako. Ako želite da se visoko rangirate na rezultatima pretraživača, morate se fokusirati na kvalitetne beklinkove.

Jedan kvalitetan beklink vredi više nego 10.000 beklinkova lošeg kvaliteta.

Koje su karakteristike kvalitetnih beklinkova?

Kako da razlikujete beklink visokog kvaliteta od beklinka niskog kvaliteta? Lako, ako budete pratili sledeće smernice:

Dolaze sa sajtova sa visokim autoritetom

Da možete da birate, da li biste radije odabrali da dobijete beklink sa sajta Blic.rs ili Telegraf.rs koji ima milionske posete mesečno, ili od nekog blogera za kog je čulo stotinak ljudi? Google beklinkove posmatra bukvalno tako.

Autoritet domena sa kojeg beklink stiže je ključan! Što više autoriteta sajt sa kojeg link dolazi ima, to će više autoriteta, putem linka, preneti na vaš sajt. Kada beklink dolazi sa autoritativnog sajta, Google mu pridaje više vrednosti i važnosti, a to će se na vaš sajt odraziti povećanjem organskog saobraćaja i boljim rangiranjem.

Da li je teško doći do visoko kvalitetnih beklinkova? O da. Vrlo često i košta.

Da li vrede uloženog novca? Itekako.

Sadrže vašu ciljanu ključnu reč

Anchor tekst je vidljivi tekstualni deo linka, a za vas je bitno da anchor tekst sadrži vašu ciljanu ključnu reč. Istraživanja su pokazala da anchor tekst koji sadrži vašu ciljanu ključnu reč doprinosi boljem rangiranju za tu ključnu reč.

Iako je poželjno da anchor tekst sadrži ključnu reč, ne treba preterivati. Ažuriranje Google algoritma, poznato pod nazivom Penguin, filtrira sajtove koji koriste black hat strategije za građenje linkova. Penguin posebnu pažnju pridaje sajtovima koji grade beklinkove koji imaju potpuno podudaranje anchor teksta.

Sajt (i stranica) koji linkuje ka vama je sadržajno relevantan vašem sajtu

Kada se dva sajta linkuju međusobno, Google želi da vidi da li su ta dva sajta tematski relevantna. Ima smisla, zar ne?

Zamislite da ste objavili tekst o banjskom turizmu.

Google će mnogo više vrednosti dati linkovima koji dolaze ka vašem sajtu od strane sajtova koji pišu o medicini, lečenju, banjama, vrstama terapija u banjama, nego što bi vrednovao linkove od sajtova koji pišu o kućnim ljubimcima, parfemima ili automobilima.

Link nije „nofollow“

Google i ostali pretraživači ignorišu linkove koji sadrže „nofollow“ tag. Jednostavnije rečeno, nofollow linkovi se ne računaju u algoritmima pretraživača. Srećom, većina beklinkova ne pripada ovom opisu.

Nofollow linkovi nisu vredi. Lako ih je prepoznati, jer uglavnom dolaze sa komentara na objavama bloga, plaćenih oglasa ili komentara na novinskim člancima. Ovakvi linkovi ne predstavljaju pomoć u vašim SEO naporima, tako da zapravo i nije bitno što su nofollow.

Link dolazi sa domena koji nije linkovao ka vama ranije

Vi, recimo, dobijete link sa sajta Novosti.rs. A zatim ga dobijete ponovo. I ponovo. I tako veliki broj puta. Da li su treći, četvrti ili deseti link jednako vredni kao prvi koji ste dobili? Ne, nisu. Vrednost linkova koji stižu sa istog sajta se smanjuje.

Vrednije je da dobijete sto beklinkova sa sto različitih sajtova, nego 10.000 beklinkova sa jednog istog sajta.

Istraživanja su pokazala da je broj sajtova koji linkuju ka vama (a ne ukupan broj beklinkova) povezan sa rangiranjem na Google-u, više nego ijedan drugi faktor.

Kako da izgradite kvalitetne beklinkove?

Nakon što smo objasnili koji linkovi su kvalitetni, red je da u kratkim crtama objasnimo kako da gradite kvalitetne beklinkove:

  • Kreirajte sadržaj koji je vredan linkovanja.
  • Gradite beklinkove objavljujući kvalitetne blog postove kojima je svrha linkovanje kvalitetnog sadržaja.
  • Pronađite sajtove koji su neaktivni ili zastareli i kontaktirajte putem emaila ljude koji još uvek linkuju ka tim sajtovima. Ponudite im vaš (relevantan) sadržaj umesto zastarelog.
  • Pronađite linkove koji vode ka 404 error stranici. Kontaktirajte vlasnike linkova i ponudite im vaš sadržaj kao zamenu za broken linkove.
  • Gostujuće objave na tuđim blogovima ili sajtovima.
  • Infografici i ostali vizualni materijal.
  • Iskustva korisnika i recenzije blogera.

Detaljna objašnjenja kako da dođete do beklinkova možete da pogledate na Nataša SEO Mama blog-u.