Šta je stubni sadržaj (pillar content) i kako čini da se istaknete?

361
Šta je Pillar content i kako čini da se istaknete?
Šta je Pillar content i kako čini da se istaknete?

Održavanje bloga i redovno kreiranje kreativnog sadržaja nije mala stvar. U stvari, redovno stvaranje smislenog i kvalitetnog sadržaja jedan je od najvećih izazova za većinu preduzeća.

Većina ljudi je takođe zabrinuta zbog količine sadržaja koji proizvode. Međutim, tu mnogi biznisi greše. Umesto da se samo usredsredite na količinu i objavite kratak, ali površan sadržaj, kvalitet je mnogo bitniji u privlačenju saobraćaja i stvaranju lojalne zajednice.

Stubni sadržaj ili pillar content je strategija koja se uklapa u ovaj način razmišljanja. Fokusiranje na dugačku formu, dubinski, visoko kvalitetni sadržaj je pravi put ako želite da izgradite kredibilitet i doslednost svog brenda. Ali prvo, hajde da saznamo šta je pillar sadržaj i kako može da istakne vaše poslovanje i vaš web sajt.

Šta je pillar sadržaj?

Prvo morate razumeti šta je pillar sadržaj da biste ga efikasno koristili. Ako ne znate šta koristite ili kako je to dizajnirano, to je skoro kao da sagradite kuću od čačkalica i iznenadite se kada padne prilikom prvog naleta vetra.

Pillar sadržaj se ponekad naziva i “sadržaj temeljac”, a to je u suštini specifična, dobro definisana tema na koju se fokusira većina vašeg pisanja. To je stub vašeg sadržaja, stvar koja ga drži.

Pillar sadržaj pruža strukturu i temu za vaše pisanje i može se vizualizovati kao temelj na kojem se vaše pisanje gradi. Ako nemate osnovnu strukturu ili osnovu, vaše pisanje će se lako raspasti.

Pillar sadržaj nije nova pojava – upravo suprotno. Pominje se u člancima od početka 2000-ih kao vitalni deo pisanja sadržaja. Naravno, ovaj tip sadržaja je malo evoluirao od kada se prvi put pominje, ali glavna ideja u osnovi ostaje ista.

Kako se internet menjao i alati za SEO postajali sve bolje definisani, pillar sadržaj je zapravo postao sve važniji.

Kako vaš pillar sadržaj izdvaja?

Pillar sadržaj je osmišljen tako da koristi vašem web sajtu, a ne da umanjuje njegovu vrednost. Ako znate kako pravilno da koristite pillar sadržaj i možete da pišete tako da ga efikasno reflektujete, videćete više korisnika koji posećuju vaš web sajt i čitaju vaš sadržaj. Pretraživači takođe često favorizuju vaš web sajt i članke u odnosu na druge stranice koje nemaju pillar sadržaj.

Možete koristiti različite medijske obrasce

Jedna od sjajnih stvari o pillar sadržaju je to što možete koristiti bilo koji oblik medija koji želite. Kada utvrdite kojim informacijama želite da se vaš sadržaj bavi, možete ih podeliti na male podgrupe ili odeljke.

Skoro poput vodiča, pillar sadržaj treba podeliti na manje delove kako bi bio lakši za čitanje. Ne samo da niko ne želi da pročita članak koji liči na maturski ili seminarski rad, već nekim čitaocima može biti teško da prate i skrenu pažnju sa vašeg sadržaja.

Na primer, ako se u vašem pillar sadržaju radi o poslovnom blogu, možete podeliti sadržaj na više postova na blogu, nekoliko tvitova ili postova na društvenim mrežama, nekoliko video zapisa, a možda čak i kratki bilten putem email-a.

Bolja navigacija i duže provedeno vreme

Sa fokusiranim sadržajem koji se vrti oko glavne teme koja je uvek IN, posetioci vašeg web sajta će se zadržavati duže. Oni će provesti više vremena u kretanju po vašem web sajtu, prelazeći sa svake povezane teme na drugu, prelazeći sa svake relevantne stranice na sledeću.

S obzirom da postoji toliko više usredsređenog i razrađenog sadržaja koji zanima vaše posetioce, uživaće da što dublje zarone u temu na vašem web sajtu. Na neki način, to je gotovo kao bindžovanje vašeg kvalitetnog sadržaja i omogućavanje posetiocima da konzumiraju što više informacija i dobiju odgovore na sva njihova pitanja.

Deljenje na društvenim mrežama

Poznato je da je pillar sadržaj razrađen, suštinski i visokog kvaliteta. Zahvaljujući ovim osobinama, mnogo je lakše navesti ljude da dele vaš visokokvalitetni sadržaj na društvenim mrežama. Možda ćete čak početi da primate organske beklinkove sa drugih web sajtova koji upućuju sopstvene čitaoce na vaš sadržaj.

Bolje SEO rangiranje

Sa toliko značajnijih informacija, podataka, reči i medija, nije ni čudo što se pillar sadržaj bolje rangira na pretraživačima. Zajedno sa beklinkovima i deljenjima koja možete ostvariti, pillar sadržaj može pomoći vašem web sajtu da se bolje pozicionira na pretraživačima.

Doslednost

Želite da vaš brend izgleda solidno dosledno i fokusirano. Sa pillar sadržajem dobićete upravo to. Vaš biznis će se pokazati kao izuzetno kompetentan u vašoj industriji, a vaša poruka posetiocima će biti dosledna. Pillar sadržaj vam pomaže da vaš brend i poruku koju on šalje uskladite sa opštim ciljevima.

Ukratko

Pillar sadržaj se može koristiti za bilo koji web sajt. Nije specifičan samo za poslovno pisanje ili tutorijale, što ga i čini tako fantastičnim. Jednostavno pruža lak način da se uverite da je sav sadržaj vašeg web sajta povezan i da zadržite dosledan format.

U suštini, pillar sadržaj daje čvrstu strukturu vašoj sveobuhvatnoj strategiji sadržaja. Niko ne želi da poseti blog o video igrama i vidi nešto o kupovini kuhinjskog pribora. Na ovaj način ćete moći da usko definišete polje delovanja i budete fokusirani na ono čime se bavi vaš biznis ili web sajt.