Šta je Schema.org?

1557
Šta je Schema.org?
Šta je Schema.org?

Schema.org (ili Schema označavanje) u rečniku književnih termina predstavlja oznaku ili mikropodatke koje možete dodati u vaš HTML. Ovu strategiju možete koristiti za poboljšanje načina na koji pretraživači čitaju i predstavljaju vašu stranicu u SERP-u. Kako zastupljenost glasovne pretrage nastavlja da raste, ona postaje sve uticajnija u Google-ovom osnovnom algoritmu. Potreba za stavljanjem web stranice u kontekst postaje ključna za poboljšanje vidljivosti pretraživanja i SEO rezultata. Kada jednom dodate schema oznaku na web stranicu, ona može da stvori detaljan opis, poznat kao bogati snippet, koji se prikazuje u rezultatima pretrage.

Schema je posebno važna jer omogućava pretraživaču da protumači kontekst upita i odredi kvalitet rezultata pretrage. Schema pruža kontekst inače dvosmislenoj web stranici.

Šta su Schema.org strukturirani podaci?

Schema.org je rezultat saradnje između različitih pretraživača kao što su Google, Bing i Yandex. Schema.org vam pomaže da pružite informacije koje su njihovim pretraživačima potrebne za razumevanje vašeg sadržaja i pružanje najboljih rezultata pretrage. Ako u HTML dodate schema oznaku, to može pomoći u poboljšanju načina na koji se vaša stranica prikazuje u SERP-ovima.

Čitava ideja strukturiranja vaših podataka je komunikacija sa pretraživačima. Ako dozvolite Google-u da bolje razume vaš sadržaj, to će vam omogućiti bolje rezultate za korisnike. Na primer, sa strukturiranim pregledima, Google može prikazati recepte sa najvišim ocenama tj. pet zvezdica na vrhu svojih rezultata.

Za šta se koriste schema strukturirani podaci?

Strukturirani podaci mogu se koristiti za brojne različite vrste stvari – od proizvoda do događaja. Većinom se strukturirani podaci koriste za pružanje dodatnih informacija o sledećem:

  • Kreativni rad
  • Događaji
  • Organizacija
  • Ljudi
  • Mesta
  • Proizvodi
  • Recepti
  • Komentari
  • Video

Svaka vrsta informacija ima svojstva koja se mogu koristiti za dublje opisivanje stavki. Na primer, knjiga koja spada u kategoriju „kreativno delo“ može imati svojstva „ime: (naslov), „autor“, „ilustrator“, „isbn“ i drugo. Sve zavisi od toga kako želite da opišete informacije.

Zaključak

„Schema“ i „strukturirani podaci“ mogu biti odlični alati za vašu SEO strategiju. Schema se mnogo lakše primenjuje i odličan je dodatak kada je profesionalni SEO specijalisti uključe na vaše web stranice. Ovaj postupak može činiti preteškim, ali vreme i trud donose prednosti koje se na kraju uvek isplate.