Kako napisati dobar i kvalitetan sadržaj za sajt?

1826
Kreiranje sadržaja

Verovatno ste sada očekivali najveću kliše rečenicu seo optimizacije napisanu u najrazličitijim oblicima o tome koliko je kvalitetan sadržaj bitan, ali ovaj blog nije zamišljen kao takav. Ovde ćemo samo proći kroz nekoliko saveta koji su bitni za kvalitetan sadržaj. Ukoliko radite u word press-u, jako je važno da povezujete stvari.
Sledi lista najbitnijih stavki za kvalitetan sadržaj.

Ključne reči posmatrajte kao azbuku SEO optimizacije, one sve govore.  Čuveni Nil Patel pretragu ključnih reči naziva “najvažnijim delom digitalnog marketinga. Uz pomoć ključnih reči pronaći ćete teme koje Google, ali i ciljna grupa smatraju relevantnim. One otkrivaju sve strategije vaše buduće konkurencije i ističu uporednom analizom sve vaše prednosti i mane.
Pretragu ključnih reči  možete da odradite uz pomoć Google keyword planner-a koji će vam dati prosečne rezultate pretraga za ključne reči koje istražujete.

Nagomilavanje ključnih reči je uvek loša ideja

Upotreba ključnih reči je, kao što i sam naziv kaže, ključna u rangiranju vašeg sajta. Međutim, ukoliko nasilno i manipulativno nagomilavate ključne reči u okviru vašeg sadržaja izazvaćete kontraefekat.
Google je uložio milione u izradu svog softvera, on sankcioniše ovakvu vrstu nasilne upotrebe ključnih reči.
Uostalom, sama strana na kojoj su nagomilane ključne reči i ljudskom oku izgleda neprimamljivo. Dakle, ovaj postupak maksimalno izbegavati prilikom kreiranja sadržaja.
U WordPress-u uz pomoć popularnog seo plug-in-a Yoast-a, moći ćete da vidite koja je gustina vaše ključne reči. Preporučljiva gustina je od 0,3%-0,5%.
Takođe, pomoću Key Word Density Checker-a, možete uraditi istu stvar, dobićete manje-više slične rezultate.

Uvek hiperlinkom obeležavati izvore

Kada preporučujete neki drugi sajt ili usmeravate određenu reč na neku drugu web stranu, budite sigurni da je taj sajt prihvatio hiperlink. Uvek označite vaše izvore, iako se plašite da će saobraćaj biti poslat na drugu web stranu. Uostalom, linkovanje je dobro za dobijanje internet etikete druželjubivosti.
Takođe vam može pomoći da dobijete nove beklinkove od tih stranica kojima linkujete. Linkovanje je važna stavka, o tome možete više pročitati ovde.

Probuditi osećanje empatije kod čitaoca

Postoji mnogo načina pomoću kojih ćete učiniti vaš sadržaj zanimljivim i primamljivim za čitaoce. Neki od načina su promocija i stvaranje brenda, ali u suštini svaki sadržaj koji korisnici dele i čitaju ima nešto zajedničko: on emocionalno utiče na njih. Svi marketinški magovi se slažu u jednom: treba stvoriti internet sadržaj koji je relevantan i koji izaziva emocionalnu reakciju kod čitaoca.

Stoga, zapitajte se u toku pisanja: “Šta je dobro u vezi sa mojim sadržajem?“ “Šta moja ciljna publika traži od mene?“ “Kako da poboljšam svoje pisanje?“ “Na koji način da probudim emocionalnu reakciju kod čitalaca?“

Na sva ova pitanja nađite adekvatan odgovor, i vaš sadržaj će vremenom postati zaraza koja se širi društvenim mrežama, a vi ćete od vašeg malog biznisa stvoriti brend.

Uvek koristite aktiv i pozovite čitaoca na akciju

Internet pisanje bi trebalo biti udarno, direktno i moćno. To ćete uraditi tako što će vaša struktura rečenice, izbor reči i stil pozivati na akciju.

 • Na primer – Nećete reći: Seljaci su napadnuti od strane lava, već – Lav je napao seljake.
  I sami možete zaključiti da je prva rečenica manje uzbudljiva od druge, a to je zato što aktivni oblik glagola će uvek naglašavati samu radnju. Uostalom, reč lav je ovde ključna, i najpametnije bi bilo staviti je na početak. To nas dovodi do zaključka da sve informacije koje pišete, moraju biti udarne i da imaju uzbudljivi odabir reči.
 • Druga stvar na koju treba da obratite pažnju jeste i sam odabir glagola. Na čitaoca najviše utiču uzbudljivi događaji i radnje, stoga trudite se da birate i takve glagole.
 • Sledeća stvar – koristite kratke i jasne rečenice. Izbegavajte dugo opisivanje, bespotrebno je i ne vodi ničemu. Koristite zanimljive glagole da biste naglasili sadržaj, jer nije poenta da sve zvuči književno potkovano i umetnički besprekorno, već da poziva na akciju. Govorimo o komercijalnom, marketinškom i internet pisanju.

Kada pišete online, skraćujte da biste dobili kvalitetan sadržaj

Ukoliko pišete veliki roman, u redu je završiti paragraf kada osećate da je to prirodno. Ali, pisanje sadržaja na sajtu ne zahteva od vas da se raspišete, već da tekst formatirate zanimljivo i skraćujete rečenice kako bi radnja bila uzbudljiva.
Skraćujte paragrafe i fokusirajte se na kratke rečenice. Izbegavajte opisivanja u nedogled.

Ažurirajte linkove

Svi pisci sadržaja na internetu znaju koliko su unutrašnji linkovi važni. Linkovanje ka drugim stranama pojačava vaš SEO, daje čitaocima dodatne korisne informacije i povećava broj poseta na sajtu.
Stoga, ne treba zapostaviti stariji web sadržaj.
Vraćajte se starom sadržaju, starim web stranicama kako biste ih ažurirali koristeći nove linkove. Ovo će pojačati vaše pojavljivanje u rezultatima Google pretrage.

Investirajte u dobar SEO

Analizu ključnih reči možete uraditi pomoću besplatnih alatki kao što je Google keyword planner, ali nemojte se osloniti samo na njegovu analizu podataka, već konsultujte i:

 • Thesaurus – koji će vam dati mnoštvo podataka koji su bazirani na samom jeziku, tu bih uključio i sinonime i homonime određenih ključnih reči.
 • Wordnik – pomoću ovog sajta ćete dobiti sve odlične podatke koji se baziraju na vašoj ključnoj reči. Ponudiće vam bezbroj opcija koje su u vezi sa vašim odabranim ključnim rečima, tako da ćete moći i da odaberete adekvatnu. Takođe nudi niz hiperonima.
 • LSI graph – ovde ćete naći sve moguće varijante vaše ključne reči koje će vam pomoći u formiranju adekvatne za vaš sajt.

Kombinacijom svih ovih sajtova možete mnogo toga postići. Budite slobodni da ih koristite i otkrićete veliki broj ideja.

Dok sa druge strane, analizu ključnih reči možete uraditi uz pomoć nekih alatki čiju ćete uslugu papreno platiti, ali neće ni to imati efekta, budući da će vas bombardovati i značajnim i beznačajnim informacijama. Stoga ćete se skroz izgubiti u pretrazi.

Gde smestiti ključne reči?

Uzaludno ponavljanje ključnih reči ne dovodi do dobrih SEO rezultata. Međutim, umetanje ključnih reči tamo gde je to potrebno i gde odgovara učiniće da vaš sajt zablista u punom sjaju. Ključne reči ćete smestiti u:

 • URL-u
 • određenim podnaslovima gde osetite da je treba staviti
 • meta opisu
 • alt tagovima slika
 • obraćajući pažnju na samu gustinu ključne reči, možete je umetnuti u sadržaj

Ukoliko koristite WordPress, Yoast će vam pomoći da vaš SEO bude odličan. Kako je vaš kvalitetan sadržaj iskucan, proširite Yast box i pogledajte analizu sadržaja. Tu ćete videti koje sve stvari treba poboljšati pre same objave sadržaja.
Pored provere gde ste sve stavili ključne reči, Yoast će vam izneti i analizu gustine ključne reči, a vi ćete je na osnovu te analize, upotrebiti još par puta u okviru samog sadržaja.

Uvedite vaše čitaoce u priču od prve rečenice

Teško je kreirati dobre uvode. Može čak i zvučati neprirodno da odmah krenete na poentu. Želite da skontate kako da započnete, produbite priču, zainteresujete čitaoca za kvalitetan sadržaj koji nudite, i onda da se fokusirate na vašu glavnu temu.

 • Dokle god razmišljate duboko o tome, vaš čitalac je već otišao.
 • Vaše pisanje ne treba da bude književno. Poetioci nisu tu zbog vašeg besprekornog jezika, već da bi dobili određene informacije ili rešili neki problem.
 • Naš uvod je dobar, jer smo uz malog trika zadržali vašu pažnju i usmerili je na kvalitetan sadržaj. Onda smo vam naznačili kakve informacije ćete dobiti ovde i fokusirali se na to da vam otkrijemo svaki detalj.
 • Bilo koji sadržaj da pišete, radite istu stvar. Recite vašim čitaocima zašto treba da budu baš ovde, zašto treba da potroše vreme da bi čuli to što vi imate da kažete, kako će im pomoći informacije koje nudite kakav će ishod imati vaša pomoć.

Ako niste sigurni, proverite

Proveravajte gramatičke greške u toku pisanja ili ako imate nekih jezičkih nedoumica, potražite adekvatno rešenje. Nikada ne možete znati ko će primetiti greške u vašem tekstu.

Služite se informacijama sa nekih poznatih blogova i koristite slične taktike, ali sa druge strane, vaš glas i vaš jezik je ono što ostaje. Trudite se da budete originalni u svemu tome. Što više vremena provedete u traženju informacija, to će vaš sadržaj biti bolji.

Izbegavajte da koristite ključne reči za koje se bore jaki sajtovi

Uvek je dobro osmisliti neku alternativu jake ključne reči, jer ćete tako lakše zadobiti ciljanu publiku.

Budući da su konkurentski sajtovi odabrali jake ključne reči i uz pomoć njih stvorili odgovarajući brend, na vama je da pronađete adekvatnu ključnu reč i da je plasirate u sadržaju.

Ukoliko ste novi u SEO optimizaciji, uvek je sigurnije i bolje odabrati ključne reči koje imaju malu težinu jer ćete se tako lakše probiti u rezultatima pretrage.

Long-Tail Keywords

* Jedan od mojih predloga za ključne reči bi bio long-tail. One su veće dužine, mogu biti i cela rečenica. To su potencijalne ključne reči koje odgovarajuća grupacija kuca u Google pretraživač kako bi došla do određenih saveta ili podataka.

Na primer, ako se važa firma bavi prodajom nameštaja, postoji velika verovatnoća da nećete uspeti da se izborite sa konkurencijom koja već uveliko radi na optimizaciji svojih sajtova. Pogotovo, ako odaberete reč nameštaj za ključnu. Međutim ako reči nameštaj dodate neki pridev ili neki opis, dobićete long-tail ključnu reč za koju ćete moći da se izborite potpuno lako. Google će vas svakako prepoznati i dobro rangirati.

Smatrajte da većina korisnika neće ukucati samo reč nameštaj, već neku određenu frazu sa tom reči unutra. Posmatrajte sebe, uvek kada nešto tražite preko pretraživača, trudite se da budete određeniji.

Uvek ažurirajte stare informacije sa sajta

Kvalitetan sadržaj na sajtu dobija na značaju vremenom. Potrebno je vreme da ga publika prepozna. Isto tako sadržaj zastareva i potrebno ga je ažurirati novim informacijama. Informacija je stara, potrebe tržišta se menjaju kao i potrebe korisnika.

Dakle, ne postoji takva stvar kao “postavi i zaboravi strategija“. Uvek se treba vraćati starim postovima, blogovima, informacijama i osvežavati ih novim strategijama.

Da biste izvukli najbolje iz vašeg sadržaja, morate pratiti da li ga drugi shvataju na pravi način, dati prednost blogovima koji dobro prolaze, i oživeti ih kako bi privukli nove posetioce.

Pored analiziranja saobraćaja, domena, linkova, morate i nadgledati stanje ključnih reči za koje se rangirate.

Možete se iznenaditi takođe ako se rangirate i za ključne reči koje niste odabrali. To je jedna od stvari koja govori o značaju i kvalitetu vašeg sadržaja.

Zadržite dobru čitljivost sadržaja

Uopšteno, što je lakše pročitati sadržaj sa vašeg sajta, to je veća verovatnoća da ćete privući dobar deo publike da ga pročita. WordPress konstantno vrši analizu vašeg sadržaja u toku pisanja, a između ostalog i proverava samu čitljivost. Čitljivost ćete poboljšati na mnogo načina:

 • kratke rečenice
 • podnaslovi
 • citiranje
 • kratki paragrafi
 • nabrajanje i izvlačenje
 • ubacivanje slika

Ako vam je čitljivost loša, samo treba da poradite na prethodno navedenim stvarima. Formatiranje sadržaja je takođe bitna stavka SEO optimizacije. Nagomilavanje bespotrebnog teksta je uvek loša stvar. Ukoliko pišete na engleskom, uvek je dobro uprostiti stvari i učiniti tekst dostupnim i čitljivim širem auditorijumu kome je engleski drugi strani jezik.

Neki od dodatnih saveta za poboljšanje pisanja sadržaja

 • stavite se u ulogu osobe kojoj treba određena informacija sa vašeg sajta.
 • dajte ljudima kvalitetne savete na sajtu kako bi ih delili sa svojim prijateljima i time pospešili dotok saobraćaja.
 • proveravajte informacije sa konkurentskih sadržaja, ali ih nikako ne kopirajte.
 • budite originalni u pisanju.
 • lepo uredite vaš sadržaj.
 • ne skrećite sa glavne teme i poente sajta.