Kako da prepoznate da li SEO agencija koristi Black hat metode?

1936
Kako da prepoznate da li SEO agencija koristi Black hat metode?

Postoje dve osnovne vrste SEO metoda – White hat i Black hat SEO. White hat se odnosi na legitimne tehnike rangiranja za ključne reči koje su relevantne sadržaju sajta. Sadržaj sajtova koji koriste Black hat tehnike namenjen je pretraživačima, a ne korisnicima, pokušavajući da obmane i algoritme pretraživača, i korisnike.

Black hat SEO se odnosi na nemoralne načine da se sajt bolje pozicionira u rezultatima pretrage. Vlasnici sajtova često nisu ni svesni da SEO agencije sprovode black hat metodu, a o tome postanu obavešteni tek kada Google zbog prekršaja penalizuje njihov sajt.

Black hat metode mogu privremeno da pomognu da se vaš sajt rangira bolje, ali pre ili kasnije (uglavnom vrlo brzo) pretraživači će primetiti nedozvoljene aktivnosti. Vaš sajt će biti kažnjen zbog nedozvoljenih radnji.

Obratite pažnju na naredne znake, kako biste prepoznali Black hat SEO:

Sadržaj

Plaćeni linkovi

Količina i jačina linkova su jedan od načina na koje Google rangira websajtove. Što više drugih sajtova linkuje ka vama, a naročito ako imaju dobar autoritet domena, Google će vama pridavati više autoriteta.

Sudeći po definiciji samog Google-a, plaćeni link je link koji ste platili novcem ili materijalnim dobrima. Danas Google ulaže značajna sredstva kako bi ugasio farme linkova i plaćene linkove, ali kako biste prepoznali plaćene linkove nisu vam potrebni SEO alati.

Prvo pogledajte ankor tekst, reči koje su u linku. Ako tekst deluje nasumično i kao da nema veze sa samim linkom, moguće da je kupljen. Drugo, pogledajte i broj linkova na stranici. Ako je stranica pretrpana nasumičnim linkovima, verovatno su u pitanju kupljeni linkovi.

Linkovi se uglavnom kupuju u paketu. Ako primetite da veliki broj beklinkova stiže ka vama od blogova ili sajtova niskog autoriteta, postoje šanse da je bar deo kupljen.

Pretrpavanje ključnim rečima

Pretrpavanje ključnim rečima nastaje kada na jednoj stranici imate enormno puta ponovljene ključne reči, kako biste se rangirali bolje na Google-u. Ako ste nekad pročitali rečenicu u kojoj ključna reč zvuči neprirodno i van konteksta, verovatno je u pitanju ova metoda. Pretrpavanje ključnim rečima je jedna od najčešćih Black hat SEO tehnika.

Preterivanje sa ključnim rečima je nekad teško uočiti, jer Google stalno menja definiciju koliki deo teksta treba da sadrži ključne reči. Najbolji način da prepoznate ovu tehniku jeste da tražite ključne reči u naslovu, uvodu, meta opisu.

Kako biste izbegli pretrpavanje ključnim rečima slušajte svoju intuiciju – ako vam se čini da su ključne reči upotrebljene previše puta, sigurno ste u pravu.

Skriveni linkovi

Pojava skrivenih linkova nije više učestala, ali s vremena na vreme možete primetiti ovu Black hat SEO metodu. Skriveni linkovi su linkovi koje korisnici ne mogu da vide, ali paukovi pretraživača ih uzimaju u obzir prilikom određivanja rangiranja sajta.

Pravila Google Webmaster Guidelines-a naročito zabranjuju postavljanje teksta iza slike, off-screen linkove, tekst napisan veličinom fonta nula, korišćenje bele pozadine i belog teksta, linkovanje malog dela teksta.

Potragu za nepravilnim linkovima možete sprovoditi ručno, stranicu po stranicu, ili možete koristiti SEO alate.

Prikrivanje i preusmeravanje

Ova dva procesa se odnose na slične vrste Black hat SEO tehnike. Jednostavno rečeno, URL prikrivanja i preusmeravanja označavaju da websajt pokazuje drugačiji sadržaj korisnicima, a drugačiji pretraživačima.

Da li ste nekad kliknuli na websajt, a potom bili preusmereni na neki potpuno drugi websajt? Ovaj postupak Google naziva „lukavo preusmeravanje“. Cilj preusmeravanja je da dovede saobraćaj na određenu stranicu, dok pretraživači rangiraju sajt na osnovu sadržaja neke druge stranice. Ova metoda je uobičajena na mobilnim verzijama sajta. Dok desktop verzija može da ostane ista, mobilna verzija sajta može da prikazuje potpuno drugačiji spam URL.

Prikrivanje je sličan proces u kojem kroleri pretraživača uglavnom vide HTML, dok korisnici vide slike. Prikrivanje je postupak koji primenjuju hakeri, kako bi onemogućili vlasnika sajta da primeti da je sajt hakovan. Ako ste prosečan korisnik, može biti dosta teško da prepoznate i otkrijete ove dve Black hat SEO tehnike. Međutim, sa svakim ažuriranjem Google postaje sve sofisticiraniji i sve lakše otkriva spamerski sadržaj.

Privatne mreže blogova (PBN)

Privatne mreže blogova su način da se izgrade beklinkovi, uglavnom kroz veliki broj blogova. Oni mogu biti korišćeni da grade autoritet domena jedan za drugi ili da podižu autoritet jednog centralnog sajta. Google ozbiljno kažnjava privatne mreže blogova. Specifično, privatnu mrežu blogova moguće je otkriti putem sledećih informcija:

  • Iste IP adrese.
  • Sličan ili identičan sadržaj.
  • Isti vlasnici.
  • Deljeni serveri.

Razotkrivanje ove vrste Black hat SEO je za pretraživače relativno jednostavno, jer je lako identifikovati ove obrasce rada. Privatne mreže blogova mogu delovati kao jednostavan način da izgradite beklinkove, ali zapravo su samo jednostavan način da zaradite kaznu od strane Google-a.

Google algoritmi su danas među najsofisticiranijim algoritmima na svetu, što je dobra vest za vlasnike sajtova i SEO agencije koji rade na rangiranju relevantnih ključnih reči. Uz pomoć ozbiljne SEO agencije možete razraditi odličan online posao, dok sa agencijama koje koriste neetičke metode optimizacije možete očekivati kaznu svaki put kad se Google ažurira.

Najbolji način da poboljšate rangiranje na pretraživačima jeste da kreirate informativan, originalan i koristan sadržaj i poštujete pravila Google-a.