Da li je moguće poboljšati rangiranje ključnih reči bez izgradnje linkova?

1407
Da li je moguće poboljšati rangiranje ključnih reči bez izgradnje linkova?

Često čujemo pitanje da li je moguće poboljšati rangiranje ključnih reči bez izgradnje linkova. Ukratko, odgovor je da, ali verujemo da želite detaljnije obrazloženje ovog odgovora.

Kao prvo, hajde da definišemo na šta mislimo kad kažemo “rangiranje ključnih reči” ili “rangiranje za ključne reči”. Mi više volimo da koristimo termine “upit” ili “pozicioniranje”, iako su ključne reči i rangiranje podtekst za ove dve sveobuhvatnije definicije.

Razlika je suptilna, ali važna.

Iz termina rangiranje se može zaključiti da postoji pozicija koju svi vide i da je ta pozicija apsolutna, ali Google više ne funkcioniše na taj način.

Pozicioniranje se odnosi na mesto na kome se nalazi stranica u odnosu na suptilne modifikatore koje Google koristi. To su geolokacija i prisutnost lokalnih stavki, kao što su paket mapa i personalizacija korisnika. Možete koristiti termin rangiranje kada govorite o određenim rezultatima pretraživanja, ali to je zapravo podskup koncepta pozicioniranja.

Termin “upit” definitivno ima veću širinu.

Ključna reč je bila tačniji prikaz pre nego što je Google prešao na opise stvari. Korišćenjem termina “upit” ključnu reč posmatramo kao deo varijacije termina koji okružuju taj primarni termin, a koji često znaju biti u upitnom obliku.

U stvari, Google će čak vratiti rezultate za reči koje nisu deo vašeg termina za upit, ali su slične, te je ključna reč previše specifična da bi bila tačna.

Upit bolje pokazuje na koji način Google radi s jezikom ovih dana, iako ćete imati ključne reči unutar upita.

Šta se dešava sa pozicioniranjem upita? (Rangiranje ključnih reči)

Da li morate da imate linkove?

Treba da budemo jasni, sajtu su potrebni linkovi.

Svi smo verovatno svesni da Google tvrdi da se možete rangirati bez linkova, i iako to nije nemoguće, da biste zadržali pozicioniranje u umereno konkurentnom do konkurentnog upita, biće vam potrebni linkovi.

Kako nabavljate linkove pitanje je  strategije ili taktike koju koristite, ali linkovi su neophodni.

Međutim, pitanje je možete li poboljšati pozicioniranje i bez tih linkova? Odgovor je da, možete, na mnogobrojne načine.

Kako možete poboljšati pozicioniranje bez linkova?

Svaki sajt ima skup internih ocena koje mu daje Google, a koje čine stotine (a šuška se da ih ima na hiljade) faktora rangiranja, tako da poboljšanja u drugim signalima (nevezana za linkove) mogu uticati na pozicioniranje sajta.

Koje su konkretno stvari na kojima možete da radite kako biste poboljšali te vrednosti i samim tim poboljšali i svoje pozicioniranje?

Poboljšanje pretraživanja i indeksiranja sajta

Zapitajte se:

  • Da li Google može dobro da pretraži vaše stranice?
  • Da li postoje neke zamke za spajdere ili petlje za preusmeravanje?
  • Kako funkcionišu vaši canonical-tagovi?
  • Da li kreirate blokade koje bi mogle odbiti Google od vašeg sajta?

Upotrebite alat kao što je Screaming Frog kako biste imali uvid koliko je pregledan vaš sajt za krolere. Postarajte se da isto to proverite i za korisnike sa mobilnih uređaja.

Čak i ako se još uvek niste prebacili da prvo indeksirate za mobilne uređaje, uskoro hoćete, stoga je važno da znate kako se vaš sajt indeksira.

Snipeti

Iako snipeti nisu direktni faktor rangiranja, deo je načina na koji stranice završavaju u određenim istaknutim delovima. Zbog toga ćete morati da pregledate snipete i pronađete najbolji za vas i vaš sajt.

Google preferira upotrebu JSON-LD verzije. Imajte na umu da se u sadržaju snipeta ne bi trebalo pojavljivati ništa što se razlikuje od sadržaja na stranici. Google to smatra prikrivanjem i vaš sajt bi zbog toga mogao biti kažnjen.

Poboljšanje brzine stranice

Sudeći po Google-u, brzina učitavanja stranice je jedan od faktora rangiranja. Dok se za neke faktore možemo osloniti samo na iskustvo, kako bi znali da li funkcionišu, brzina stranice je faktor za koji nas je Google obavestio da postoji.

Sada je to samo završna igra. To znači da kada Google krene da preuzme dokumente, kako bi ispunio zahtev rezultatima pretraživanja i svi budu izjednačeni, sajt sa boljom brzinom stranica će biti faktor koji Google koristi da odluči koji će se pojaviti prvi.

Ono što vam Google ne kaže, to je da je završna igra samo u slučaju kada su signali za brzinu vaše stranice već dobri. Ali, ako imate veoma spor sajt, rešavanje problema može dovesti do povećanja od preko 100% ili više, kada je u pitanju saobraćaj.

Kako se “rešava” ovaj problem?

Google nam ne nudi konkretan odgovor, ali ako testirate svoj sajt sa Google specifikacijama (3G, Nexus 5+ user agent) i za više od 10 sekundi se učitava kompletna stranica, a za više od 4-5 sekundi na DOM-u (Document Object Model – u osnovi to je vaš HTML), poboljšanja od 50% ili više u toj brzini mogu dovesti do značajnih poboljšanja u pozicioniranju i saobraćaju.

Proverite vaš položaj u ovoj oblasti putem Google-ovog alata PageSpeed Insights.

Relevantnost sadržaja i on-page optimizacija

Relevantnost sadržaja započinje sa tagom naslova. Ako želite da budete pronađeni za upit, tag naslova je još uvek jedno od najboljih mesta koje možete dodati.

Koristite glavne termine u upitu i držite važne reči levo (za jezike koji se pišu s leva na desno, a desno za jezike koji se pišu s desna na levo).

Dok Google koristi širinu piksela za određivanje dužine taga, ako vam reči budu do 60 karaktera sa razmacima, uklopićete se u prostor dodeljen u pretraživačima gotovo 100% vremena, bez da izazovete “strašnu kaznu”.

Zatim, treba da se postarate da ste optimizovali sledeće stavke na stranici:

H1 tag

H1 tag je vrlo bitan.

Prvi paragraf

Nekada je Google gotovo zahtevao da se ključna reč spominje što više u prvom pasusu, kako bi najbolje rangirao sajt, ali sada, sa napretkom u tumačenju jezika, to više nije neophodno.

Ipak, dobro je da u početnom pasusu pošaljete signal šta je sadržaj stranice. To nije dobro samo za Google, već i za korisnike.

Alt Attributes u slikama

Imajte na umu da ovo NIKADA ne smete da spamujete. Ako to učinite, možete dobiti kaznu, ali ako linkujete sliku, taj atribut je isti kao da ste u link stavili anchor tekst.

Takođe, zbog nedavnog akcenta na pretragu slika od strane Google-a, želećete da se postarate da su slike optimizovane za dodatne poene.

Imajte na umu da su ove oznake ipak namenjene osobama sa posebnim potrebama i da treba da pratite WCAG vodič za pristupačnost, za pravilnu implementaciju slika.

Opisi oko slike

Google koristi naslove i kontekst oko slika, kako bi ih bolje rangirao u pretraživanju slika. Iz tog razloga je bitno da se postarate da dodate opise kada je to moguće.

Sadržaj

Možda na prvi pogled deluje besmisleno što ovo naglašavamo, ali iznenađujuće je koliko se često sadržaj previdi. Obavezno na stranici spomenite termin upita koji će dovesti saobraćaj na sajt.

Imali smo slučajeve kada klijenti nisu koristili termin upita, već samo njegov deo. Rezultat je bio da se nisu uopšte pojavili u rezultatima pretrage za pun termin, za koji su želeli da se njihov sajt rangira.

Problem je u tome što Google nije toliko dobar u tumačenju jezičkih namera, koliko mnogi misle da jeste.

Dakle, ako prodajete patike za trčanje i postavite stranicu o trčanju, sa slikama patika, ljudi će razumeti da je vaša namera da pričate o patikama za trčanje. Google to neće razumeti, a vi se nećete rangirati za upit o patikama za trčanje.

Znate kad kažu “Ne pričaj sa mnom kao da sam dete”? Sa Google-om treba da “pričate” kao da ima šest meseci.

AMP

Ubrzane mobilne stranice (Accelerated Mobile Pages) same po sebi neće pomoći u rangiranju, ali potrebne su za određene položaje stranice.

Na primer, ako želite da se pojavljujete u Google vestima, pored toga što treba da budete u Google News programu, morate da imate AMP stranice, inače se nećete moći pojaviti u vestima. Isto to važi i za AMP priče. Jednostavno, korišćenjem AMP možete doći na vrh odredišta za plasman na stranicama koje vam ranije nisu bile otvorene.

Da, možete povećati rangiranje za ključne reči bez ikakve izgradnje linkova

Ovo nisu jedine stvari koje možete da učinite kako biste povećali vidljivost vaše stranice, ali ovo su neke od najupečatljivijih promena koje možete izvršiti na svom sajtu, kako biste poboljšali svoje pozicioniranje bez kreiranja linkova ka tim stranicama.

Jednostavnije rečeno: Da, vaš sajt se može bolje rangirati za određene termine bez linkova, mada ako je sajt u umereno konkurentnoj ili konkurentnoj niši, neće se tamo dugo zadržati bez njih.