5 Alata koji prate pominjanje vašeg brenda na društvenim mrežama

2415

Zamislite predivan svet iz bajke u kojem vam svaki klijent potpuno iskreno kaže šta misli o vašem brendu. U tom svetu čak i oni koji ne žele da budu vaši korisnici kažu zašto je to slučaj.

Iako istina ponekad zna da bude bolna, ovaj scenario je ostvarenje snova za sve preduzetnike.

Samo što to nije san – to je realnost u kojoj živimo.

Ljudi oduvek razgovaraju o brendovima i proizvodima: razmenjuju preporuke, žale se, razgovaraju o reklamama ili spomenu brend u prolazu.

Ovakve diskusije sada se dešavaju na društvenim mrežama, a vi imate šansu i da posmatrate i da se uključite u ove razgovore.

Štaviše, sa softverom za praćenje društvenih mreža brendovi su konačno dobili priliku da istraže preferencije svoje ciljne grupe i njihova nefiltrirana mišljenja.

Iako je praćenje pominjanja brenda dosta jednostavan koncept, alati koji to čine mogu se značajno razlikovati po cenama, funkcijama i platformama koje prate.

U ovom članku naći ćete alate koji će osnažiti praćenje vašeg brenda, njegovo angažovanje i analizu pominjanja na društvenim mrežama, bez obzira koji budžet i ciljeve imate na umu.

Sadržaj

1. Brandwatch

Prava snaga Brandwatch alata leži u izuzetno detaljnoj analizi podataka sa društvenih mreža.

Iako možete da vidite pojedinačna pominjanja u pop-up prozorčiću kada kliknete na grafikone statistike, za interakciju sa njima morate da odete na sajt društvene mreže. To lajkovanje i odgovaranje na pominjanja čini prilično zamornim.

Kompanija nudi tri platforme:

 • Analytics
 • Vizia
 • Audiences

Svaka od njih ima jedinstvene funkcije.

Analytics

Analytics platforma ispituje podatke koje ste prikupili i kategoriše ih na osnovu najčešće korišćenih reči, sentimenata, lokacije, pola itd.

Možete videti analizu pominjanja iz minute u minutu, tako da možete odmah uočiti i najmanje promene. Tehnologija Iris veštačke inteligencije će vas upozoriti ako detektuje neobične promene u vašim pominjanjima.

Vizia

Platforma Vizia posvećena je izradi izveštaja. Omogućava vam da integrišete Google Analytics, BuzzSumo i Hootsuite podatke i da izaberete metrike koje želite da prikažete.

Putem email-a možete da podelite izveštaje sa zainteresovanim stranama, vašim kolegama ili menadžmentom.

Audiences

Audiences platforma je dizajnirana da sprovede temeljno istraživanje publike.

To je u suštini baza podataka korisnika Tvitera koju možete pretraživati na osnovu ključnih reči u biografijama i poslednjim tvitovima, lokacijama, polu i nalozima koje prate.

Možete analizirati tekuće razgovore vaše publike kako biste shvatili o čemu pričaju i sa kim su povezani.

Ostale funkcije

Pored toga Brandwatch nudi jedinstvene funkcije kao što su prepoznavanje slika, analiza emotikona i pametni izveštaji.

Kao što vidite, Brandwatch vam može pružiti izuzetno vredne uvide koji mogu voditi svaki korak vaše marketinške strategije za društvene mreže.

Međutim, ako je vaš cilj svakodnevni komjuniti menadžment, društvena podrška i generisanje lidova, bolje bi bilo da koristite neki drugi alat.

Platforme koje nadzire: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Pinterest, Sina Weibo, VK, QQ, vesti i blogovi, internet.

Cena: Pro plan, koji je najpovoljniji, mesečno košta 800$, sa 10.000 pominjanja.

2. Mention

Kod Mention alata naglasak je na nadgledanju u realnom vremenu. Kada postavite alarm upozorenja, dobijate pominjanja koja nisu starija od 24 sata. Stariji podaci su dostupni samo u Custom planovima.

Mention pruža nekoliko podešavanja (po datumu, jeziku i izvoru pominjanja) i Boolean način pretrage, kako bi dizajnirali savršen upit za pretraživanje.

Kada postavite alarm, moći ćete da reagujete na postove na društvenim mrežama u okviru Mention platforme i povežete Buffer nalog da biste, na primer, zakazali  ponovno postovanje omiljenih pominjanja.

Možete označiti pojedinačna pominjanja, kako bi ih ujedinili u jednu grupu.

U Insight centru, Mention analizira vaše podatke o društvenom osluškivanju, koristeći više parametara, uključujući sentiment, reach i jezik.

Ovaj alat vam omogućava da prilagodite svoje izvestaje, tako da iz niza metrika možete da izaberete one koje želite da uključite u automatski izveštaj.

Štaviše, Mention pruža korisnicima pristup njihovom API-ju, tako da možete integrisati Insights sa drugim marketinškim softverom koji koristite.

Mention teži da bude “dežuran” 24/7, tako da će automatski slati nova pominjanja putem email-a ili Slack-a. Imaju i mobilnu aplikaciju, tako da možete da budete u toku sa novim pominjanjima u svakom momentu.

Platforme koje nadzire: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Reddit, vesti i blogovi, internet.

Cena: Dostupna je besplatna probna verzija. U Solo planu za 29$ dobijate dve notifikacije i mesečni limit od 3000 pominjanja.

3. Keyhole

Glavna razlika Keyhole-a u odnosu na druge alate je ograničen broj platformi koje prati.

To je još jedan alat koji stavlja fokus na analitiku, međutim, pored analitike pominjanja, on nudi i analitiku profila. Ali hajde prvo da pričamo o praćenju brenda.

Keyhole vam omogućava interakciju sa pominjanjima, bez napuštanja platforme, kao i detaljnu analizu.

On razlaže pominjanja po sentimentu, polu, lokaciji (za SAD možete videti konkretnu državu), originalnu naspram repostova i izvora, što znači kroz koji operativni sistem ili aplikaciju je pominjanje objavljeno.

Arhiva sa Tvitera je dostupna na zahtev.

Keyhole takođe identifikuje najuticajnije profile i najpopularnije fraze, haštagove i linkove u kojima se spominje naziv vašeg brenda. Algoritam mašinskog učenja će vas obavestiti u slučajevima kada:

 • Postoji nagli ili predviđeni porast aktivnosti u konverzaciji.
 • Korisnik se žali na vaš brend, uslugu ili proizvod.
 • Novi uticajni korisnici se pridruže konverzaciji.
 • Post počinje da bude viralan.

Što se tiče analitike računa koju smo ranije spomenuli, Keyhole povlači podatke sa vašeg naloga na društvenoj mreži i daje vam dragocene uvide o vašim najpopularnijim objavama, najaktivnijim pratiocima, najboljem vremenu za objavljivanje i još mnogo toga.

Keyhole je donekle ograničen u broju platformi koje podržava u poređenju sa drugim alatima, ali ako se okrenete ka Instagramu, na primer, ovaj alat vam može biti izuzetno koristan.

Platforme koje nadzire: Twitter, Instagram, forumi, sajtovi sa vestima i blogovi.

Cena: Dostupna je besplatna probna verzija. Postoji Going Solo plan koji košta 44$ mesečno. Za taj novac dobijate tri ključne reči i tri naloga na društvenim mrežama sa 5000 pominjanja.

4. Social Searcher

Ako niste spremni da investirate u praćenje brenda, ali vam je potrebno nešto bolje od Google Alerts, Social Searcher je najbolji izbor. Pritom je besplatan.

U podešavanjima pretrage možete staviti nekoliko ključnih reči i negativnih ključnih reči, kao i platforme koje želite da pratite, jezik(e) spominjanja i vrste objava (link, fotografija, status, video).

Pomenute stavke možete videti hronološki ili sortirane po popularnosti.

Pored pominjanja vašeg brenda u realnom vremenu, Social Searcher vam takođe pokazuje i:

 • Ukupan broj spominjanja.
 • Ukupan broj jedinstvenih autora koji govore o vašem brendu.
 • Analiza sentimenta (raščlanjena po platformama) kao i pozitivne i negativne popularne objave.
 • Koji domeni su najčešće povezani sa vašim spominjanjima.
 • Najvažnije ključne reči i haštagovi koji su povezani.

Možete čak podesiti upozorenja putem email-a i redovno dobijati nova pominjanja u inbox, potpuno besplatno.

Ovo je dobar alat ako vaš brend još uvek nije previše velik i samo želite da budete sigurni da ćete znati kada ga neko spomene.

Savet: Ako vam je potrebna besplatna analitika za društveno praćenje, kao što su lokacija, demografski podaci ili influenseri, a nije vam bitno da vidite pojedinačna pominjanja, isprobajte besplatno rešenje Talkwalker.

Platforme koje nadzire: Twitter, Facebook, Reddit, Instagram, Vimeo, Tumblr, Vkontakte, Flickr, Google News, blogovi.

Cena: Besplatno.

5. Awario

Neki alati se fokusiraju na praćenje brenda i njegovo angažovanje u realnom vremenu, dok neki sakupljaju društvene podatke i analiziraju ih. Awario radi i jedno i drugo.

Od samog početka dobijate mnogo mogućnosti za fino podešavanje praćenja, na primer:

 • Odabir platformi i zemalja koje želite da nadgledate.
 • Dodavanje negativnih ključnih reči.
 • Izaberite datumski raspon spominjanja.
 • Izaberite koliko često želite da budete obavešteni o novim pominjanjima.

Korisnici su obavešteni o novim spominjanjima putem email-a ili push notifikacija.

Ako vam to nije dovoljno, možete da pređete na Boolean režim pretrage koji omogućava korisnicima da kreiraju složene upite. To je posebno korisno ako je naziv vašeg brenda reč koja je uobičajena.

Ovaj alat traži spominjanja širom društvenih mreža i interneta od momenta kada postavite upozorenje. Sva pominjanja su prikazana u feed-u, iz kojeg možete lajkovati, glasati ili odgovarati na njih, bez potrebe da napustite alat.

Pominjanja možete grupisati po autoru ili konverzaciji, a možete ih filtrirati po datumu, sentimentu i reach-u.

Ovo se pokazalo izuzetno funkcionalnim kada, na primer, osoba koja ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama objavi nešto negativno o vašem brendu.

Što pre pronađete ovo pominjanje i na njega odgovorite, pre će se nesrećna situacija ublažiti i izbeći potencijalna PR kriza.

Dobijate i praćenje u realnom vremenu i arhivske podatke, što znači da imate pristup objavama u kojima se spominje ime vašeg brenda, a koje su objavljene čak i pre nego što ste počeli da koristite ovaj alat. Ove neobrađene podatke možete preneti u CSV.

Awario koristi brojne metrike za analizu prikupljenih pominjanja i pruža vam sledeće uvide:

 • Broj pominjanja
 • Ukupan reach pominjanja
 • Podela zemalja i jezika (ako odlučite da pratite vaš brend u više od jedne zemlje i na više od jednog jezika)
 • Teme sa rečima koje se obično povezuju sa imenom vašeg brenda
 • Najuticajniji i najaktivniji korisnici koji su spomenuli vaš brend

Ako odlučite da pratite nekoliko ključnih reči (na primer naziv vašeg brenda i brenda vaše konkurencije, nazive vaših proizvoda itd.) možete ih uporediti u Alert Comparison prozoru.

Influensere koji su spomenuli vaš brend možete videti u Influencers prozoru.

Sve ove informacije mogu se eksportovati u lepom izveštaju, bilo putem linka koji se može deliti ili u PDF formatu.

Fleksibilnost ovog alata omogućava vam da nadmašite praćenje pominjanja vašeg brenda i da sprovedete širok spektar marketinških aktivnosti kao što su istraživanje tržišta, građenje linkova i još mnogo toga.

Ima čak i modul za prodaju na društvenim mrežama, pod nazivom Leads, koji koristi predskazujuće uvide kako bi pronašao ljude koji traže preporuke o proizvodima koji su slični vašem ili traže alternativu vašim konkurentima.

Platforme koje nadzire: Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, Reddit, sajtovi sa vestima, blogovi, internet.

Cena: Dostupna je besplatna probna verzija. Starter paket košta 29$ mesečno, a u njemu dobijate tri upozorenja i 30.000 novih pominjanja mesečno.

Zaključak

To je to. Pet alata za različite ciljeve i različite budžete, koji predstavljaju raznolikost ovog tržišta.

Nadamo se da vam je ovaj članak pružio dobar uvid u razne pogodnosti koje alati za praćenje brenda mogu da ponude i da ćete među njima pronaći nešto za svoje potrebe.