Šta je vebinar i kako vebinar funkcioniše

10491
Webinar

Vebinar je video konferencija koja se održava preko Interneta, u realnom vremenu. Povezuje pojedince ili grupu pojedinaca koji održavaju vebinar sa publikom slušalaca i gledalaca širom sveta. Broj publike varira – može ih biti od nekolicine do par hiljada.

Platforme za održavanje vebinara pored standardnih nude i interaktivne funkcije, koje publika može da koristi za postavljanje pitanja i razgovor sa domaćinom. Mnogi domaćini vebinara na kraju predavanja imaju vreme za Q&A (pitanja i odgovori), kako bi odgovorili na pitanja publike vezano za sadržaj održane prezentacije.

Karakteristike vebinara

Vebinari imaju mnogo opcija prikazivanja, a navešćemo neke od njih:

 • Prikaz slajdova – domaćin može da prikaže slajdšou prezentacije koristeći Microsoft PowerPoint ili Apple KeyNote.
 • Prikaz video zapisa – domaćin može prikazati video zapis učesnicima, bilo da ga ima sačuvanog u svom računaru ili pušta online sa YouTube-a.
 • Razgovor sa publikom – tokom održavanja vebinara koristi se VoIP (Voice over Internet Protocol – online telefonski servis) za omogućavanje audio komunikacije u realnom vremenu.
 • Snimanje vebinara – vebinari često omogućavaju domaćinu da snimi celokupnu prezentaciju, uključujući sve audio-video zapise.
 • Uređivanje – domaćin može koristiti računarski miš kako bi kreirao zabeleške, istakao bitno ili označio nešto na ekranu.
 • Chat – domaćin može da otvori prozorčić za pisano ćaskanje sa publikom, što je od posebnog značaja za članove publike koji žele da postavljaju pitanja.
 • Opcija ankete ili glasanja – neki vebinar provajderi pružaju mogućnost kreiranja ankete ili opcija za glasanje, koje članovi publike ispunjavaju u statističke svrhe.

Prijavljivanje publike na vebinar

Zavisno od servisa koji voditelj vebinara koristi, možda ćete morati prvo da preuzmete računarsku aplikaciju kako bi mogli da pristupite vebinaru. Neki voditelji zahtevaju da rezervišete mesto u publici tako što ćete kliknuti na link koji ste dobili u email pozivnici, naročito ako vebinar ima ograničen broj mesta za publiku. Nije retkost da voditelji drže vebinar sa istom prezentacijom u dva ili više termina, ako ima mnogo prijavljene publike iz različitih delova sveta sa različitim vremenskim zonama.

Većina voditelja će vam poslati podsetnik, sat vremena ili bar nekoliko minuta pre početka emitovanja vebinara, kako biste se uključili u program. Kada dođe vreme za početak emitovanja, članovi publike moraju napraviti neku vrstu poziva, kako bi bili uključeni u program. Oni često od voditelja dobijaju link za pristup ili šifru koju moraju uneti kako bi prisustvovali vebinaru.

Neki voditelji svojoj publici pružaju pristup reprizi vebinara, ako nisu bili u mogućnosti da slušaju emitovanje uživo.

Vođenje vlastitog vebinara

Ako želite da održite sopstveni vebinar biće vam potreban provajder vebinar usluge, tj platforma za održavanje vebinara. Većina vebinar provajdera nudi besplatnu probnu uslugu u trajanju od 30 dana, dok se nakon toga održavanje vebinara naplaćuje.

Najpopularnije platforme za održavanje vebinara

Postoji mnogo popularnih platformi za održavanje vebinara. Svaka ima svoje karakteristike, a navešćemo tri, po našem mišljenju najbolja, vebinar hosting provajdera:

EverWebinar

EverWebinar

EverWebinar je snažni alat za automatizaciju vebinara. Uz pomoć ove platforme možete zakazati i automatizovati snimke vebinara, kako bi se reprodukovali u određenim intervalima, a softver ima za cilj da ponovo stvori iskustvo nalik živom emitovanju za publiku.

Cilj je povećati angažman i posećenost tako što ćete ubediti publiku da sledeći vebinar uskoro počinje, čak i ako odlučite da ga reprizirate desetak puta dnevno.

EverWebinar pokazuje sjajnu stopu posećenosti u odnosu na druge vebinar platforme.

Karakteristike EverWebinar-a:

 • Automatizacija vebinara – Možete zakazati reprodukciju vebinara u određeno vreme tokom dana, npr. na svakih sat vremena.
 • „Tačno na vreme“ – Obaveštava publiku i korisnike da će vebinar uskoro početi, podstičući ih da se prijave odmah, što je sjajna karakteristika jer povećava prisustvo publike na vašem narednom prikazivanju.
 • Blokiranje gledanja vebinara tokom noći – Zaustavite reprodukciju vebinara tokom noći kako bi vaša publika imala utisak da svaki vebinar gleda uživo.
 • Blokiranje gledanja vebinara na određeni datum – Možete blokirati reprodukciju vebinara tokom određenih datuma ili praznika.
 • Automatsko otkrivanje vremenske zone – Automatski postavlja reprodukcije vebinara u različite vremenske zone tako da ih morate zakazati samo jednom.
 • Besplatna obuka – Intenzivna obuka o kreiranju vebinara i korišćenju EverWebinar platforme.
 • Integracija – EverWebinar je dizajniran za privlačenje potencijalnih lidova i integriše se sa sledećim email platformama: ActiveCampaign, GetResponse, MailChimp i mnogim drugim.
 • Analitika – Uvid u performanse vaše vebinar strategije.

EverWebinar idealan je za korisnike koji žele da automatizuju prikazivanja unapred snimljenih vebinara i pretvore ih u visoko efikasnu strategiju generisanja potencijalnih lidova.

WebinarJam

WebinarJam

WebinarJam razvijen je od strane istog tima koji je kreirao i EverWebinar, sa fokusom na live emitovanje. WebinarJam je tradicionalna vebinar platforma dizajnirana za događaje uživo, te nema opcije automatizacije ili zakazivanja. Međutim savršeno se sinhronizuje sa EverWebinar-om i pruža kombinaciju platformi koje će zadovoljiti sve vaše potrebe kada su vebinari u pitanju.

Karakteristike WebinarJam-a:

 • Emitovanje – Možete emitovati vebinar na Facebook Live, YouTube Live ili na privatni WebinarJam emiter – JamCast.
 • Snimanje – Automatski možete snimiti svaki vebinar.
 • Brendirane stranice – Prilagodite svoje stranice u skladu sa svojim brendom.
 • Interakcija – Uključite publiku u live chat, ankete ili virtualnu tablu za prezentacije.
 • Prezentacije – Umetnite unapred snimljeni video u vaš vebinar za potrebe prezentacije.
 • Sigurnost – Sobe za vebinare su zaštićene lozinkom.
 • Analitika – Izveštaji o učinku i efikasnosti vebinara.

Pored emitovanja uživo, funkcija automatskog snimanja je jedna od prednosti WebinarJam platforme. Svaki vebinar koji održite biće snimljen i možete ga iznova pregledati za kreiranje vebinar strategije.

Ako se ukaže potreba za iznenadnim emitovanjem, na raspolaganju vam je ExpressJam konfiguracija u okviru koje možete biti „on-air“ za svega 30 sekundi.

WebinarJam idealan je za marketinške stručnjake koji žele da prenose vebinare uživo i snimaju ih za upotrebu sa EverWebinar-om.

GetResponse

GetResponse

GetResponse je email marketing platforma, ali nudi i funkcije za održavanje vebinara. Ako tražite platformu koja pruža email marketing, vebinar marketing i osnovnu automatizaciju, GetResponse bi mogao biti dobar izbor za vas.

Karakteristike GetResponse vebinara:

 • Brzo zakazivanje – Odaberite datum i vreme i kreirajte URL koji želite, za svega par minuta.
 • YouTube integracija – Povećajte broj publike integrisanjem sa YouTube-om.
 • Snimanje – Snimite svoj vebinar, preuzmite ga i podelite sa kim želite.
 • Angažovanje – Angažujte gledaoce dinamičnim prezentacijama, interaktivnom virtualnom tablom, videima i chat-om.
 • Sigurnost – URL adrese su šifrovane SSL-om, a možete odabrati da li je vebinar otvoren svima ili ga zaštititi lozinkom.
 • Analitika – Izveštaji i analitika o stopi posećenosti vebinara i druge metrike.

GetResponse nudi impresivne karakteristike vebinara za platformu koja je primarno alat za email i automatizaciju marketinga.

GetResponse je idealan odabir za marketinške stručnjake koji žele da dobiju email, automatizovani marketing i vebinar funkcije, sve putem jedne platforme.

Zašto držati/slušati vebinar?

Profesionalci koriste vebinare kako bi održavali edukativne prezentacije o svom poslovanju i kako bi stekli bliži kontakt sa svojom publikom. Mnogi domaćini vebinara predstavljaju svoje prezentacije kao predavanja ili seminare na kojima publika može da nauči nešto novo. Vebinari se takođe mogu koristiti u svrhu prodavanja proizvoda i usluga.

Pored predavanja i prodaje, vebinari su korisni za razmene mišljenja uživo sa drugim stručnjacima širom sveta. Aspekt razgovora u realnom vremenu primamljiv je za ljude koji žele da se povežu i komuniciraju uživo.

Jednostavno rečeno, ako želite da naučite nešto o temi koja vas interesuje, vebinari su najbolji način da proširite svoje znanje učenjem direktno od stručnjaka. Ako ste i sami stručnjak, održavanje vebinara može biti odličan način da se povežete sa svojom publikom.