Zašto rangiranje pretrage za neke ključne reči toliko varira?

602
Zašto rangiranje pretrage za neke ključne reči toliko varira
Zašto rangiranje pretrage za neke ključne reči toliko varira

Postoji mnogo razloga zašto rangiranje rezultata pretrage može da varira. Hajde da vidimo zašto se to dešava i zašto je dobra ideja da se usredsredite i na druge pokazatelje.

Dobili smo pitanje korisnika koje glasi: “Zašto rangiranje određenih ključnih reči toliko varira? Na primer, određena ključna reč rangira se na poziciji broj 8 ujutru, 10 popodne, 15 uveče, 9 kasno uveče. Ključna reč se pretražuje sa jedne lokacije i samo sa jedne IP adrese.”

Već dugo godina istražujemo zašto dolazi do opadanja u rangiranju sajtova. Mnogo je razloga zbog kojih će rangiranje stranice promeniti – a u stvarnosti, u većini slučajeva, nije moguće definitivno znati zašto se rangiranje promenilo. Međutim, u mnogim slučajevima, kada rangiranje ključne reči opadne, možete napraviti prilično dobre pretpostavke zašto se to desilo.

Ni vi se ne merite svakoga dana, zar ne?

Ako ste nekad pokušali da smršate, znate koliko je kontraproduktivno meriti kilažu svaki dan.

Isto važi i za rangiranje na pretraživačima.

Ako svakodnevno proveravate svoje rangiranje (ili, kao što je slučaj u pomenutom pitanju, više puta dnevno), nećete videti tačnu sliku vašeg statusa.

U stvari, ako prečesto proveravate rangiranje, bićete podložni refleksnim reakcijama koje mogu pokvariti vašu celokupnu SEO strategiju.

Naša preporuka je da proveravate svoje rangiranje najviše jednom nedeljno.

Naravno, postoje razlozi zbog kojih neki web sajtovi možda žele da proveravaju svoje rangiranje češće, ali za većinu sajtova provera rangiranja jednom nedeljno će pružiti dobru predstavu o tome kako se stvari odvijaju i omogućiće vam da vidite da li vaši SEO napori zaista funkcionišu.

Rangiranje varira zbog konkurencije

Što je upit pretrage konkurentniji, sajtovi koji se rangiraju za taj upit će više varirati.

Kada je upit konkurentan, Google obično češće pretražuje web sajtove relevantne za taj upit. Sajtovi koji se takmiče za rangiranje u tom upitu uglavnom vrše česte izmene na svojim web sajtovima.

Biće govora o Google-ovim “baby” algoritmima.

Za mnoge konkurentne upite postoje baby algoritmi, kako bi rangirali sajtove koji su relevantni za temu. Kada se to dogodi, rangiranje varira.

U pitanju koje smo dobili korisnik pokušava da nam ukaže na to da su fluktuacije konzistentne, iz dana u dan. Naša pretpostavka je da je algoritam taj koji varira. Na kraju će se ovo rangiranje stabilizovati i biti konzistentnije i samo će se periodično menjati.

Ali dok se dešava ažuriranje, rangiranje se često menja.

Stalno proveravanje rangiranja tokom ažuriranja rang lista je pomalo nalik na vaganje 10 puta dnevno kada ste na dijeti. Moglo bi vam biti zanimljivo, ali vam neće dati prave informacije koliko kilograma zapravo gubite (ili dobijate).

Rangiranje nije rezultat

SERP koji vi vidite nisu nužno SERP koje mi vidimo.

Mala anegdota:

Imali smo jednog klijenta koji je mnogo voleo da gugla svoju firmu. Svaki put kada bi izguglao svoj biznis imao je običaj da nas pozove, naročito ako su rangiranja po njegovom mišljenju bila u opadanju. Smešno je bilo to što se većinu vremena ono što je on video razlikovalo od onoga što smo mi videli online. Bili smo fizički udaljeni nekih 150km. On je bio vlasnik malog biznisa, a mi smo SEO specijalisti. Guglali smo na različite načine, a tema za koju je postavljao upit bila je jedna od najkonkurentnijih za rangiranje.

Pokušavali smo da ga oraspoložimo, ali nismo se zaista sekirali oko toga šta je on video. Jednostavno, znali smo da to nije realna slika rangiranja kada se izvrši upit.

Na kraju krajeva, rangiranje je samo indikator uspeha – nije uspeh samo po sebi. 

Uspeh dolazi od prodaje, lidova, prijava na e-mail liste i drugih pokazatelja. 

To su metrike koje treba da pratite svakodnevno, a ne rangiranje.

Bićete i srećniji i uspešniji ako svoj uspeh procenjujete na osnovu stvarnih rezultata, a ne na osnovu rang listi.